Çiftçi Malları Koruma’da hedef su debisini arttırmak

Çiftçi Malları Koruma’da hedef su debisini arttırmak

Erdek’te 9 Merada sulama faaliyetini sürdüren Çiftçi Malları Koruma Başkanlığı artan su ihtiyacı karşısında yeni kaynak arayışına geçti.

Kurulduğu 1952 yılından beri Erdek’te 9 ayrı merada 2000 dolayındaki üreticinin Zeytin sulama ihtiyacını karşılayan Çiftçi Malları Koruma Başkanlığı, artan beklenti karşısında yetersiz kalan su rezervlerini arttırmak için Kırsal kalkınma, Belediye ve Marmarabirlik Erdek Zeytin Kooperatifi ile ortak çalışma başlattı.

Erdek Çiftçi Malları Koruma Başkanı Mahmut Kaplan, 60 yılı geride bırakan Erdek çiftçi malları koruma başkanlığının geçmişten günümüze su rezervini arttırmak adına çalışmalarda bulunduğunu ancak her geçen gün artan talep karşısında 2 veya 3 kez sulama talebinde bulunan üreticinin sadece bir kez ihtiyacının karşılanabildiğini açıkladı.

Koruma Başkanı Mahmut Kaplan, “Başkanlığımız 9 merada 60 yıldır tarımsal sulama ihtiyacının karşılanması için sevk ve idarenin yanı sıra hatların bakım ve onarımını karşılamaktadır.  Papaz sırtı ve Oduncu yolu meralarımızda vahşi sulama su sıkıntısı yaşanmasına neden olmaktadır. Bu nedenle her yıl bakım onarım ve yeni hatların hizmete sokulması ile ihtiyaçların karşılanması için çaba sarf etmekteyiz. Bu sezon Koruma Başkanlığımız, Belediye ve Zeytin Kooperatifimiz ve kırsal kalkınma ile yaptığımız ortak çalışma sonucu yeni kaynakları devreye sokma çabamız devam etmektedir. İmkânlarımız kısıtlı, beklenti sınırsız olduğu için üreticimizin haklı serzenişlerini anlayışla karşılamaktayız. Ancak kimsenin şüphesi olmasın Koruma başkanlığımız adil ve adaletli su paylaşımı için gecesini gündüzüne katarak hem bakım onarım çalışmalarını, hem su kaynaklarını arttırmak, hem de adil paylaşımı sağlamak amacı ile elinden geleni yapmaktadır. Şu an sulama planımız 1 defa ile sınırlı kalmaktadır, bunu 2. Ye çıkarmak için çalışmalarımız sürmektedir. Koruma Başkanlığı olarak ferdi kayırma yapma gibi bir lüksümüz söz konu olamaz. Mera büyük su az, kaldı ki sulama planımız İlçe tarım müdürlüğü tarafından sürekli denetime tabi tutulmaktadır.” Dedi.



  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı