Çiğ süt fiyatının yeniden değerlendirilmesi istendi

Çiğ süt fiyatının yeniden değerlendirilmesi istendi

Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Merkezi Kamil Özcan, çiğ süt fiyatlarının yeniden değerlendirilmesini istedi.

Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Merkezi Kamil Özcan, çiğ süt fiyatlarının yeniden değerlendirilmesini istedi.

Özcan, Ulusal Süt Konseyi Yönetim Kurulu Başkanlığına şu yazılı başvuruyu yaptı:

“Bilindiği gibi 16.06.2021’de, 1 Temmuz-31 Aralık 2021 tarihleri arasında, kalite esaslı soğutulmuş çiğ süt tavsiye satış fiyatı 3,20 TL/Litre olarak belirlenmişti. Çiğ süt üretim maliyetinde yaşanan artış nedeniyle Ulusal Süt Konseyi Yönetim Kurulu, soğutulmuş çiğ süt satış fiyatını belirlemek için 29.11.2021’de toplanmış ve bu kapsamda 08 Aralık 2021’den geçerli olmak üzere soğutulmuş çiğ süt tavsiye satış fiyatı(çiğ süt destek primi hariç) 4,70 TL/Litre olarak belirlenmiştir. Geçerlilik süresinin ise süt yem paritesine göre uygulanacağı süt/yem fabrikası 1,1’in altına düştüğünde Ulusal Süt Konseyi yeniden toplanarak referans fiyatı belirleyerek üreticinin mağdur olmayacağını bildirmiştir.

Sütteki fiyat istikrarsızlığını daha önceden de eleştirerek, ortaya koyduğumuz dengeyi yeniden belirtip, 1,3 süt/yem paritesinin garanti altına alınması talebimizi yineliyoruz. Ancak bu şekilde belirlenecek sistemli bir uygulama ile yem fiyatları düşse de, yükselse de üretici, zarara uğramadan üretimde sürdürülebilirlik devam edebilir.

Üyelerimizden gelen bilgilerin ışığında, çiğ süt fiyatının güncel maliyetleri karşılaşmaktan yine uzaklaştığını, bu koşullar altında kazanç elde edilemediğini, yem fiyatlarındaki artış sonucu yeterince yem verilmediğini ve dolayısıyla da süt üretiminin azaldığını, daha da vahimi ineklerin kesime gönderilmek zorunda kalındığını görmekteyiz. Bugün itibariyle süt üreticisi, sütünü maliyetinin altında satmaktadır.

Gerek ekonomik zorluklar, gerekse dövizdeki yükseliş bizleri zarara uğratmaktadır. Piyasada, bugün itibariyle 19 protein yem kilogram fiyatı 5,4 TL olmuştur. Şu anki süt/yem paritesi 0,87 seviyesindedir. Yani 1,1 paritenin altına düşmüştür ve yarın ne olacağı belirsizdir.

Yukarıda anılan sorunlar, çiğ sütün üretim maliyetinde öngörülmeyen değişimler ve sahadaki yangının bir an önce çiğ süt fiyatlarını yeniden değerlendirmek için göreve davet ediyoruz.”



  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı