Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Şükran Soner:

Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Şükran Soner:

Gazeteciler örgütlenmezse, daha da geriye püskürtülecek”



Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Şükran Soner:

Gazeteciler örgütlenmezse, daha da geriye püskürtülecek”

Bugün, en yandaş, en teslim alınmış medyaya sahibiz”

Türkiye Gazeteciler Sendikası'nın(TGS) önceki başkanı, Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Şükran Soner, Eğer gazeteciler, bir an önce örgütlenmezse, gazeteler ve gazeteciler, daha da geriye püskürtülecektir” dedi.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti(TGC)-Konrad Adenauer Stiftung(KAS) tarafından, İstanbul'da, TGC il temsilcileri için düzenlenen seminerde, gazetecilerin örgütlenmesi” konusunda düşüncelerini açıklayan Soner, şu değerlendirmede bulundu:

Gazetecilerin, öncelikle kendi hakları için örgütlenmeleri gerekir. Çünkü, bu örgütlülük sağlanmazsa, daha da geri püskürtüleceklerdir. Bugün, büyük bir tekelleşme tehlikesi yaşayan basınımızda uygulanan otosansür, satın alınmış beyinler yaratmaktadır. Dünyada en çok kirlenen medya konumundayız. Tabii, bu konuda özeleştiri de yapmamız gerekiyor. Promosyon müdürlerini, genel yayın yönetmenlerinin üzerine biz çıkardık. Lotaryayı, Avrupa basını bile bizden öğrendi. 1990'lı yıllarda işverenler, gazetecileri, noter parasını bile verip, sendikadan istifa ettirdiler. Türk basınının, siyasi iktidarlar tarafından teslim alınma süreci devam ediyor. Başbakan, kendisini desteklemeyen gazete ve gazetecilere bedel ödetiyor. Türkiye, bugün, en yandaş, en teslim alınmış, en kötü medyaya sahiptir.”

Bugün, ülkemizdeki gazetecilerin özlük haklarının sürekli olarak ellerinden alınıp, adeta sıfırlandığına dikkati çeken Soner, bu durumu, diktatoryal bir uygulama” olarak nitelendirdi.

Ülkemizdeki büyük gazetelerin, Babıâli'den, İkitelli'deki plâzalara taşınmalarının, gazetecilikten vazgeçip, sermâyeye teslim olma anlamına geldiğini de öne süren Şükran Soner, Bugün, küresel dünyanın, Türkiye'ye biçtiği roller arasında medya kirliliği de var. Yoksa bu kadar gazeteci, cezaevinde olabilir miydi? AKP iktidarının, artık demokrasilerin vazgeçilmez koşulu konumundaki güçler ayrılığına bile tahammülü yok. Oysa güçler ayrılığı, iktidarın, kamuoyu yararına olmayan işlerinin, kamuoyu adına denetlenmesidir” diye konuştu.







Anahtar Kelimeler: 0
  • Çarşamba 15 ° / 10.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 18.7 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 18.7 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı