Cumhuriyet'e olan özlem görkemli törenle taçlandı.

Cumhuriyet

Kaymakam Aksakal: “Cumhuriyet hepimizin güvencesidir”

28 Ekim Cuma günü Cumhuriyet alanında, Anıt'a çelenklerin sunulması, ardından sivil inisiyatif çelentlerinin sunum programı, akşam ADD ve ÇYDD'nin Cuöhuriyet balosu ardından bu sabah Kaymakamlık makamında ilçe protokolünün kamu kurum ve kuruluşlarının yönetim ve idari amirleri yanı sıra Gaziler, Siyasi parti temsilcileri ve STK temsilcilerinin tebrik ve kutlamaları kabul edildi.

Cumhuriyet Bayramı kutlamalarının tören bölümünün gerçekleştiği Cumhuriyet caddesindeki etkinlikler saat 11.00 de başladı.

Kaymakam Engin Aksakal, Garnizon Komutası Selahattin Akalp ve Belediye Başkanı Av. Tolga Tosun'un askeri kıta, öğrenciler, gaziler ve vatandaşların Cumhuriyet bayramını kutlamaları ardından saygı duruşu ve istiklal marşımızın okundu.

İlçe Kaymakamı Engin Aksakal gönün önemine binaen yaptığı konuşmada; 

Kıymetli Garnizon Komutanı, Belediye Başkanı, Rektörüm, Cumhuriyet Başsavcım,

Çalışma Arkadaşlarım,

Kahraman şehitlerimizin değerli aileleri ve Gazilerimiz, Sivil Toplum Kuruluşları temsilcileri,

Değerli öğretmenler, Sevgili Gençler,

Değerli Bandırmalı dostlar.

Kıymetli Basın mensupları

Sizleri sevgi ve saygıyla selamlıyorum. Cumhuriyetimizin 99.yıldönümü kutlama programına hoşgeldiniz...

Türk milletinin tarih sahnesinde dirilişinin simgesi olan, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 99.yılını birlikte kutlamanın ve Cumhuriyet tarihimize yeni bir sayfa eklemenin mutluluğunu ve coşkusunu yaşıyoruz. Cumhuriyet Bayramı hepimize kutlu olsun.

99.yıl dönümünü kutladığımız Cumhuriyet, ülkemizin yönetim biçimi olmasının yanı sıra, Türk Milletinin insanlığa bıraktığı vazgeçilmez bir miras, örnek bir bağımsızlık ve uygarlık hareketinin adıdır. 1071 yılında Sultan Alpaslan'ın önderliğinde, Türklerin Anadolu topraklarını yurt edinmesi ve bu topraklara hükmetmesiyle birlikte; XIII. yüzyılda temelleri atılan Osmanlı Devleti üç kıtada hüküm süren yüzyılların İmparatorluğu olarak birçok milleti, farklı etnik ve kültürel yapıları bünyesinde barındırarak yönetmeyi bilmiştir.

Ancak, bu topraklarda emellerini gerçekleştirmek isteyen birçok güç mevcuttu. Amaçları her tarafı ayrı bir değere sahip, gerek zengin kaynakları itibariyle, gerekse coğrafi konumu itibariyle stratejik olan, Türk yurdunda ayrılıkçılık ve bölücülük çıkartarak, paylaşmak ve Türk ulusunu esaret altına alarak, bir avuç toprağa mahkûm etmekti.

İstiklal mücadelesi, Mustafa Kemal Paşa'nın Bandırma vapuru ile 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkmasıyla başladı. Amasya, Erzurum ve Sivas kongrelerinde, oluşan "milletin bağımsızlığını, milletin azmi ve kararlılığı kurtaracaktır" düsturuyla düşmana karşı tek vücut olundu. Çünkü Türk insanı için yüzyıllardır hüküm sürdüğü ülkesi ve toprakları vazgeçilmezdi ve ebediyete kadar da bir karış toprağı vazgeçilmez olacaktır.

Türk milleti vatanını, bayrağını, bağımsızlığım ve özgürlüğünü işgalcilere ve emperyalistlere teslim etmemeye kararlıydı. Vatanı ve kutsal değerleri için carini, malını bütün varlığımı seferber etmeye hazırdı.

Anadolu topraklarının her karışı ninelerimizin gözyaşıyla, dedelerimizin kanıyla bizler için, bugünler için, kıran kırana, omuz omuza savaşılarak bizlere emanet edildi.

Bu değerli emanetin teminatı bu ülkenin geleceği bizler ve bizlerin nesilleridir. Daha müreffeh bir gelecek için, vatanımızın nasıl kazanıldığını çok iyi idrak etmek ve başta çalışkanlık olmak üzere adalet, doğruluk, dürüstlük, akılcılık, disiplin, görev ve sorumluluk bilinci hepimizin temel ilkeleridir. Aksi takdirde bugünleri bize sağlayan ecdadımıza, aziz şehitlerimize, gazilerimize ve Türk milletinin gücünün ve bağımsızlığının timsali olan asil ve şanlı ay yıldızlı bayrağımıza karşı vazifelerimizi yerine getirmemiş oluruz.

Sevgili öğrenciler,

Bu konuda sizlere de çok görev ve sorumluluk düşmektedir. Çok değil on, on beş yıl sonra sizler bu ülkeyi yöneteceksiniz ve çeşitli kademelerde çalışacaksınız. lyi bir yönetim ve mutlu bir gelecek için kendinizi çok iyi yetiştirmelisiniz.

Ufkunuzu ve vizyonunuzu bilime, teknolojiye, matematiğe, kültür ve sanata açık tutmalısınız. Milli değerlerimizi, şanlı tarihimizi iyi bilmelisiniz ki Devletimizi ve Milletimizi her zaman, her yerde iyi temsil edebilesiniz ve onurlandırabilesiniz.

Değerli arkadaşlar,

Milletimiz, birlik ve bütünlüğüyle, inancıyla, dayanıklılığıyla, başka güçlere boyun eğmezliğiyle, şanlı tarihinin her safhasında olduğu gibi, İstiklal mücadelesinde de, Gazi Mustafa Kemal Paşa'nın azmi ve kararlılığıyla muzaffer olmuştur.

29 Ekim 1923 Cumhuriyetin ilanı, çağdaş anlamda bir devletin temel taşlarının yerine konulduğu, milletimizin kenetlenerek verdiği bir ölüm kalım mücadelesi, onur, haysiyet ve namus mücadelesi sonunda kazanılmış eşsiz bir zaferdir.

Değerli dinleyiciler.

Cumhuriyet hepimizin güvencesidir. Cumhuriyetimizi gelecek nesillere aktarmak ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün bizlere vazife olarak verdiği gibi "Türkiye Cumhuriyeti'ni ilelebet muhafaza ve müdafaa etmek" hepimizin en başta gelen görevidir. Bunun için toplumun bütün mensuplarının sorumluluğu vardır.

Cumhuriyeti ayakta tutan yegâne kuvvet milletin kendisidir. Türk milleti, Cumhuriyeti benimsemiş ve bütün değerlerine sımsıkı sarılmıştır.

Kurtuluş Savaşında yaşananlar, bize, daima güçlü olmak, birlik ve bütünlük içerisinde çalışmak, aklın ve bilimin ışığında dünyadaki değişim ve ilerlemeleri, kendi değer ve kazanımlarımızı da göz ardı etmeden, takip etmek zorunda olduğumuzu bir kez daha göstermiştir.

"Bugün hepimize düşen ortak görev: milli değerlere, bilince, Cumhuriyete sahip çıkmak; Çanakkale'deki, İstiklal Harbi'ndeki, Ayyıldız Tepe'deki azim ve kararlılık ruhunu, Kuvayi Milliye ruhunu korumak ve bu bilinci gelecek kuşaklara aktarmaktır.

Ülkemizi muasır medeniyetlerin ötesine taşımaya kararlıyız. Cumhuriyetimizi bütün değer ve kurumlarıyla özümseyen aziz milletimiz, birlik ve beraberlik içerisinde, Türkiye'yi dünyada hak ettiği saygın konuma yükseltmek için gerekli olan iradeyi her zaman göstermiştir, bundan sonra da gösterecektir.

Bu duygu ve düşüncelerle Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 99. yıl dönümünde, başta Gazi Mustafa ATATÜRK olmak üzere ebediyete intikal etmiş gazilerimizi ve aziz şehitlerimizi rahmet, şükran ve minnetle anar, sizlerin ve tüm Bandırma halkının Cumhuriyet Bayramı'nı kutlar, saygı ve sevgilerimi sunarım." dedi.

Kaymakam Engin Aksakal'ın konuşması ardından şiirler okunda, halk dansları ekiplerinin folklor gösterisi izlendi.

Töreni Kaymakam Engin Aksakal, 6. Ana Jet Üssü ve Garnizon Komutanı Hava Pilot Tuğgeneral Selahattin Gökalp ve Belediye Başkanı Av. Tolga Tosun’un yanı sıra Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili M. Birol Şahin, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Özdemir, Bandırma Cumhuriyet Başsavcısı Cüneyt Daşdan ve Adalet Komisyonu Başkanı ve Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Mehmet Tarakçı, gaziler ve vatandaşlar izledi.

Bandırma'daki Cumhuriyet Bayramı tören kutlamaları kortej geçişi ile sonlanırken, akşam saat 19.30 da Fener alayı, 20.00 de ise Aşkın Nur Yengi konseri olacak.



  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı