Cunda’nın 147 yıllık kültür hazinesi

Cunda’nın 147 yıllık kültür hazinesi

Ayvalık Rahmi M. Koç Müzesi ziyarete açıldı…

Covid-19 önlemleri kapsamında 17 Mart’ta geçici olarak kapatılan Ayvalık Rahmi M. Koç Müzesi, yeniden kapılarını açtı. Cunda’nın en önemli tarihi yapılarından birinde yer alan müze, zengin koleksiyonuyla ziyaretçilerine insanlığın bilimsel ve teknolojik belleğini aktarıyor.

Balıkesir’in Cunda Adası’ndaki Ayvalık Rahmi M. Koç Müzesi, yeni döneme geçiş yaptı.Covid-19 önlemleri kapsamında 17 Mart’ta geçici olarak kapatılan ve 6 Haziran itibarıyla açılan müze, Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen hijyen ve güvenlik prosedürlerine uygun olarak ziyaretçilerini ağırlamaya başladı.

1873 yılında inşa edilen Cunda’nın en önemli anıt yapısıTaksiyarhis Kilisesi’nin Rahmi M. Koç Müzecilik ve Kültür Vakfı tarafından restore edilmesiyle 2014 yılında hayat bulan müze, insanlığın bilimsel ve teknolojik belleğini, ziyaretçilerin incelemesine sunarak endüstriyel mirasın gelecek nesillere aktarılmasını sağlıyor.

İstanbul ve Ankara’daki Rahmi M. Koç Müzeleri’nin envanterleri temel alınarak hazırlanan Ayvalık Rahmi M. Koç Müzesi, teneke oyuncaklardan buharlı mekanik modellere, bebek arabalarından zaman ölçüm aletlerine kadar geniş bir koleksiyonu ziyaretçilerin beğenisine sunuyor. Müzede ziyaretçilerin dinlenebileceği bir kafe ve hatıralıkların yer aldığı hediyelik eşya dükkanı da yer alıyor.

Sevim ve Necdet Kent Kitaplığı

Rahmi M. Koç Müzecilik ve Kültür Vakfı tarafından yaptırılan Sevim ve Necdet Kent Kitaplığı da yeniden ziyaretçi kabul etmeye başladı. Vakıf, Cunda Adası’nda 1800’lü yıllardan beri kitaplık olarak kullanılan ve mübadele sırasında büyük zarar gören AgiosYannis Kilisesi ve yanındaki değirmeni restore ederek 2017 yılında Sevim ve Necdet Kent Kitaplığı olarak açmıştı. Muhtar Kent’in merhum babasından kalma bin üç yüzü aşkın kitabı da bağışladığı Sevim ve Necdet Kent Kitaplığı, panoramik Ayvalık manzaralı verandası ve şirin kafeteryasıyla da ilgi çekiyor.

Rahmi M. Koç Müzesi/Cunda

Cunda Rahmi M. Koç Müzesi, pazartesi hariç her gün, hafta içi 10.00 – 19.00 saatlerinde (1 Nisan – 30 Eylül) ziyaret edilebilir.

Sevim Necdet Kent Kitaplığı ise her gün 09.30-17.00 saatleri arasında ücretsiz olarak gezilebiliyor. Kitaplığın kafeteryasının kapanış saati ise 19.00.



Anahtar Kelimeler: Cunda’ yıllık kültür hazinesi
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli