Damızlık sığır üreticilerinden, ortaklara ARPA temini

Damızlık sığır üreticilerinden, ortaklara ARPA temini

Balıkesir ili damızlık sığır üreticileri birliğin ARPA temini ile %23'e varan oranda avantaj elde etti.

Türkiye Damızlık Sığır Üreticileri merkez birliğine bağlı, Balıkesir ili Damızlık Sığır üreticileri birliği TMO'da 3 bin ton Arpa temini üle üreticisinin önünü açtı.

Geçtiğimiz Kasım ayından itibaren TMO Bandırma liman tesislerinden temin edilen besi ARPAsı ihtiyacının bugüne kadar 3 bin ton'a ulaştığı, ihtiyaç oldukça teminin devam edeceği açıklandı.

Başta Balıkesir merkezinde olmak üzere, tüm ilçelerde toplam 5200 dolayında ortağı hulunan Damızlık birliği müracaat talebi doğrultusunda TMO Bandırma tesislerinden gerçekleştirdiği 3 bin tom ARPA'yı üreticisine ulaştırdı.

Piyasa değeri kg başına 1.700 ile 1.800 arasında değişen ARPA mahsulü Damızlık birliği üzerinden devlet destekleme kapsamında 1.555 liradan karşılandı. Damızlık birliği 5200 üreticiyi kapsayan canlı üretim devi sektörü olarak kar marjı gösetmeksizin gerçekleştirdiği ARPA temininde besicinin %16 dolayında üründen, %8 olan KDV oranının, Birlik adına teminde %1'e düşmesi ile %7 dolayında da KDV'den avantaş elde etmesi üzerine toplamda %23 gibi önemli bir avantaj sağlandığı görüldü.

Balıkesir Damızlık Sığır Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Kemal Çakırca, "Balıkesir Damızlık üreticileri birliği olarak devlet destekleme kapsamı içinde üretici ortaklarımızın talebi doğrultusunda geçtiğimiz 3 aylık süre zarfında TMO Bandırma işletmesinden 3 bin ton Arpa temini gerçekleştirdik. Üreticimiz %7 KDV'den, %16 ise piyasa fiyatının altında gerçekleşen temin ile %23 dolayında bir avantaj elde etti." derken yaşanan pandemi sürecinde Dünyanın gündemine oturan gıda temini noktasında, Damızlık sığır üreticileri birlikleri olarak maliyet noktasındaki girdileri düşürerek, üreticilik oranını arttırıp, kendi kendilerine yeterli üretim kapasinetine ulaşmak olduğunu vurguladı.

Damızlık birliği başkanı Mustafa Kemal Çakırca, Birliğin tedarik noktasındaki çabalarının ARPA ile sınırlı olmadığını, sektörde hertürlü ihtiyacın 20 ilçede faal olan şubelerde temin edildiğini açıkladı. 



  • Perşembe 23.1 ° / 11.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu