Danıştay kararıyla kaldırılıyor.

Danıştay kararıyla kaldırılıyor.

DANIŞTAY 6. DAİRE KARARINA GÖRE TARİHİ BİNANIN YANINA YAPILAN YAPININ KALDIRILMASI KESİNLEŞTİ.

Hacıyusuf Mahallesi Yalı Caddesi’ndeki Turgut ve Ömer Cepoğlu’na ait tarihi tescilli yapı  (kırmızı tuğlalı) yanında yapılan Emel Kurt’a ait yapıyla ilgili 5 yıldan beri süren mahkemeyle ilgili yeni bir gelişme yaşandı.

 Buna göre Danıştay 6. Daire kararıyla 3 davalıdan;  Kültür ve Turizm Bakanlığı, Balıkesir Büyükşehir Başkanlığı ve Bandırma Belediye Başkanlığı ile müdahil Emel Kurt’un bina sahibi davacılar Turgut ve Ömer Cepoğlu’nun lehine sonuçlanan mahkeme kararına karşı yaptıkları itiraz kesin ret edildi.

Kararın bir yerinde özetle “İzmir Bölge İdare Mahkemesi 3. İdari Dava Dairesince verilen 18/01/2018 tarih ve ……. sayılı karar ve dayandığı gerekçe hukuk ve usule uygun olup bozulmasını gerektirecek bir sebep bulunmadığından, anılan kararın ONANMASINA .. Tarihinde oybirliğiyle kesin olarak karar verildi.” denildi.

İzmir Bölge İdare Mahkemesi 3. İdari Dava Dairesi kararına göre tarihi yapı yanına yapılan yeni binanın kaldırılması (yıkılması) isteniyordu.

Danıştan 6. Daire temyiz edilen kararda bozma nedenlerinden hiçbirisi bulunmadığından, usul ve kanuna uygun olan kararın onanması gerektiği savunulmaktadır.

  DANIŞTAY TETKIK HAKIMI CANSU KAMIS'IN DÜŞÜNCESİ de şöyle:

 Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan Bölge İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

Öte yandan, karar kesinleştiği için ve mahkeme kararları idareyi bağladığına göre; belediye bu karar doğrultusunda ruhsat iptali, kat yıkımı veya bina tıraşlama kararı, 1/1000’lik planın iptali ile yeni plan yapmak zorunda olduğu ve belediye başkanı dâhil uygulamayanların suçlu duruma düşeceği öğrenildi.

Konu şöyle gelişmişti:  Hacı Yusuf Mahallesi Yalı Caddesi No 4’de,47 pafta, 183 ada ve 2 nolu parselde bulunan tescilli tarihi binanın yanına bitişik olarak yapılmaya başlanan inşaat için Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nün izin verdiği ortaya çıkmış,  inşaatın durdurulması için de Balıkesir Bölge İdari Mahkemesi’nde Kültür Bakanlığı aleyhine yürütmeyi durdurma davası açılmıştı.

Bu arada Belediye Başkan Vekili Sami Türkmen imzasıyla 22-04-2016 tarihinde yapı tatil zaptı tutularak 01-06-2016 tarih ve 612 sayılı encümen kararı ile YIKIM KARARI alınmıştı. Önceki belediye zamanında Yapı Denetim firması tarafından yapılan periyodik denetimler sırasında da inşaatta, bir metreye kadar kayma tespit edildiği için belediye imar işleri müdürlüğü tarafından mühürlenmişti.

Buna rağmen inşaat sürmüş ve tamamlanmıştı. Ancak konu mahkemeye intikal ettiği için ruhsat verilmeyen yapı 2 yıla yakın süredir kapalı kaldı.

Yapının yapıldığı arsanın 2001 yılında da yeşil alan gözüktüğü ancak daha sonra plan değişikliğiyle imara açıldığı öğrenildi.

Danıştay 6. Daire kararının Bandırma Belediyesi’nin nasıl uygulayacağı merak ediliyor. Erdem ÖZCAN

Güne uygun estetikten uzak yapısı ile bitişinde bulunan tarihi yapıyı gölgede bırakan inşaat hakkında sürdürülen hukuk mücadelesi, yeni binanın yakım kararı ile hak-hukuk adalet, geç, güç ama tecelli etti.



  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı