Daskyleion kazılarında 30. yıl

Daskyleion kazılarında 30. yıl

Daskyleion Çocuk Çalıştayı´nın üçüncüsünü düzenleyecek

Bandırmaya bağlı Ergili Mahallesi´nin "Hisartepe" bölgesinde yer alan Daskyleion ören yerindeki kazılar sürüyor.

Ören yerinde, 1954 yılında başlayan, daha sonra ara verilen, 1988-2008 yılları arasında Prof. Dr. Tomris Bakır tarafından sürdürülen kazılar, hâlen Prof. Dr. Kaan İren başkanlığındaki ekip tarafından gerçekleştiriliyor.

/resimler/2017-7/18/1554540810901.jpg

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim Üyesi İren, bu yılki kazılar hakkında şu açıklamayı yaptı:

"Temmuz ayının ilk haftasında başlattığımız çalışmaların ağustos ayı sonuna dek sürmesini plânlıyoruz. 37 kişilik kazı ekibimiz, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Ege Üniversitesi ve Gazi Üniversitesi´nden gelen öğretim üyeleri, araştırma görevlileri ve öğrencilerden oluşuyor. Kazı ekibimizde ayrıca restoratörler ve mimarlar da bulunuyor. Bu kazı dönemimizdeki çalışmalarımızı Akropolis ve Nekropolis´te sürdürmeyi plânlıyoruz. 2017 yılı kazı sezonunda yalnızca arkeolojik kazılar değil, jeolojik ve jeofizik çalışmaları da yürüteceğiz. İlkçağ kentinin o dönemdeki coğrafi görünümünü anlamak ve toprak altındaki yapıları saptamak amacıyla gerçekleşen bu ölçümleri son derece önemli bulgular sağlayacağını düşünüyoruz."

3. ÇOCUK ÇALIŞTAYI

Daskyleion kazı ekibinin, bilimsel çalışmalarının yanında öncelikle Ergili Mahallesi olmak üzere bölge halkının kültür varlıklarını koruma bilincini geliştirmek amacıyla her yıl farkındalık yaratmaya da çaba harcadığını vurgulayan İren, bu kapsamda, 2017 sezonu içinde "Daskyleion Çocuk Çalıştayı"nın üçüncüsünü düzenleyeceklerini vurgularken, "Ayrıca, her yılki gibi 2017 kazı sezonunda da restorasyon ve konservasyon çalışmalarında, Ergili Mahallemizin kadınlarının istihdamını sağlamayı umuyoruz" dedi.

KAZILARDA 30. YIL

Daskyleion kazılarının ana sponsoru olarak kesintisiz şekilde kazılara her yönden destek veren Kültür ve Turizm Bakanlığı´nın, 2017 sezonu için Balıkesir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Bandırma Defterdarlığı Muhasebe Müdürlüğü´ne şu ana dek toplam 92.600 TL verdiğine dikkat çeken Prof. Dr. Kaan İren, "Bunun dışında Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Türk Tarih Kurumu, Ünal Çiftliği, Birka Hijyen Malzemeleri ve Yücel Kerestecilik de kazılarımıza destek vermektedir. Daskyleion arkeolojik kazıları, bu yıl, kesintisiz geçen 30. yılını kutlayacaktır" ifadesinde bulundu.   Önder BALIKÇI



Anahtar Kelimeler: Daskyleion kazılarında
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli