Daskyleion´da 32. yıl

Daskyleion´da 32. yıl

Daskyleion Arkeolojik Kazıları bu sene kesintisiz geçen 32. yılını kutlayacak

2019 kazı sezonunda Daskyleion´da sadece arkeolojik kazılar değil, jeofizik çalışmalar da yürütülecek

/resimler/2019-7/31/1056497990476.jpg

Manyas Gölü´nün kıyısındaki Hisartepe üzerinde yer alan Daskyleion Ören Yeri´nde 1954 yılından beri sürdürülen kazı çalışmaları, Kültür ve Turizm Bakanlığı izni ve denetiminde bu sene de Prof. Dr. Kaan İREN başkanlığında Temmuz ayının ilk haftası başlayıp çalışmaların Ağustos ayı sonuna kadar sürmesi planlanmaktadır.

Prof. Dr. Kaan İren´in yaptığı yazılı açıklamaya göre 51 kişilik bilimsel ekip, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Gazi Üniversitesi ve Cambridge Üniversitesi´nden gelen öğretim üyeleri, araştırma görevlileri ve öğrencilerden oluşmaktadır. Kazı ekibinde ayrıca bir epigraf, restoratörler ve mimarlar da bulunmaktadır. Bu kazı sezonundaki çalışmaların Akropolis ve Nekropolis´te devam etmesi planlanmaktadır.

                İren açıklamasında 2019 kazı sezonunda Daskyleion´da sadece arkeolojik kazılar değil, jeofizik çalışmalar da yürütüleceğini bildirdi. İren şunları aktardı:  ?İlk Çağ kentinin toprak altındaki yapıları saptamak amacıyla yapılan bu ölçümler son derece önemli bulgular sağlamaktadır. Daskyleion Kazı Ekibi, bilimsel çalışmaların yanında öncelikle Ergili Mahallesi olmak üzere bölge halkının kültür varlıklarını koruma bilincini geliştirmek için her sene farkındalık yaratma faaliyetleri sürdürmektedir. Ayrıca her sene olduğu gibi 2019 kazı sezonunda da koruma ve onarım çalışmalarında da Mahallemizin kadınlarının istihdam edilmesi umulmaktadır.

                Kazılarımızın ana sponsoru Kültür ve Turizm Bakanlığıdır. Ayrıca şuan itibariyle Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Bandırma Belediyesi, Manyas Belediyesi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Türk Tarih Kurumuda Daskyleion Kazılarını madden desteklemektedir. Daskyleion Arkeolojik Kazıları bu sene kesintisiz geçen 32. yılını kutlayacaktır.? Ahmet PESEN

/resimler/2019-7/31/1057095022021.jpg



Anahtar Kelimeler: Daskyleion
  • Salı 28.5 ° / 14.1 ° false
  • Çarşamba 26.4 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli