Daskyleion'da 33. yıl

Daskyleion

Daskyleion Arkeolojik Kazıları bu sene kesintisiz geçen 33. yılını kutluyor

Manyas Gölü’nün kıyısındaki Hisartepe üzerinde yer alan Daskyleion (Dasküleyon okunur) Ören Yeri’nde 2020 yılı kazı, koruma ve onarım çalışmaları bu yıl 20 kişilik bilimsel bir ekiple birlikte Temmuz ayının ilk haftasında başlamış ve Eylül ayının ortalarında tamamlanması planlanmaktadır. Kazı ekibinde arkeolog ve arkeoloji öğrencilerinin yanı sıra, epigraf, restoratör, mimar ve antropologlar da görev almaktadır.

Ören Yeri’nde bu seneki çalışmaların, Hisartepe’nin üzerinde yer alan ve kentin Akropolisi’ni oluşturan tepe üzerinde ve Polis çevresinde (aşağı şehir) yürütülmekte olduğunu bildiren kazı ekibi başkanı Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kaan İren şunları aktardı:

“Akropolis’te yer alan ve geçtiğimiz kazı sezonlarında da çalışmalar yürütülen Lydia mutfağının yapılan kazılarla sınırları genişlemiştir. Bu alanda açığa çıkarılan tüm mimari duvar kalıntıları belgelenmiş ve duvarları sağlamlaştırma çalışması yapılmaktadır. Bu çalışmalarla Lydia mutfağı ve çevresinin tamimiyle açığa çıkarılarak Lydler’in yeme içme alışkanlıkları hakkında detaylı bilgilere ulaşılmak istenmektedir. Ayrıca Lydia kültürü hakkında önemli bilgiler sunan mimari unsurlarında yerinde korunması hedeflenmektedir.

Bu yıl kentte yapılan bir diğer önemli çalışma, aşağı şehirde kare planlı bir yapıyı destekleyen ve glacis adı verilen anıtsal bir duvarı açığa çıkarma yönündedir. Şu ana kadar kazılan derinliği 15 m’yi aşan bu duvar ve çevresinde yapılan çalışmalarda bilimsel sonuçların yanı sıra kente görsellik kazandırmak hedeflenmektedir. Bu duvarın önceki senelerde daha derine gittiği sondajlarla saptanmıştır.

Kazı çalışmalarının yanı sıra, derinlemesine yapılan bir diğer çalışların, Ankara Üniversitesi, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Antropoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. İsmail Özer ve ekibi tarafından geçtiğimiz yıllarda açığa çıkarılan tüm insan ve hayvan kemiklerinin tanımlanması ve tasniflenmesi olmuştur. Bu konudaki çalışmalar halen devam etmekte ve yayına hazırlanmaktadır. Bununla birlikte Lydia mutfağında yapılan kazılarda yeni tohum kalıntılarına ve farklı türde hayvan kemiklerine rastlanmıştır.

Kazılarımızın ana sponsoru Kültür ve Turizm Bakanlığıdır. Bununla birlikte Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Bandırma Belediyesi, Manyas Belediyesi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Eti Bor, Uludağ İçecek ve Ravago firması Daskyleion Kazılarını madden desteklemektedir. Daskyleion Arkeolojik Kazıları bu sene kesintisiz geçen 33. yılını kutlamaktadır.” Ahmet PESEN



Anahtar Kelimeler: Daskyleion' .
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli