Daskyleion`da yeni gelişmeler var

Daskyleion`da yeni gelişmeler var

Kazı Başkanı Doç.Dr.Kaan İREN ``Daskyleion`a yapılacak ziyaret evi için sporsor arıyoruz``




Bandırma ve bölgesi ören yerlerini destekleme derneği gerçekleştirdiği basın ziyareti ile Daskyleion`un son çalışmalarını ve gelecekte ön görülen projelerini tanımlama olanağı sağladı.

Ören yerleri destekleme derneği başkanı Ercan Akyazar ve yönetim kurulu üyesi İsmet Koçyiğit`in hazır bulunduğu Daskyleion kazı evi ziyaretinde, Kazı başkanaı Doç.Dr. Kaan İren çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Doç.Dr.Kaan İren1954 yılından beri araştırmaları devam eden Daskyleion`da bu yıl için bakanlık tarafından 100 bin tl ödenek ayrıldığını, oysa arzu edilen çalışmayı sonuçlandırmak için 400 bin tl ye ihtiyaç gerektiğinin altını çizdi.
İren, Dasklyleion kazılarında bir çok kazı gibi görsel bir kalıntı yerine küçük buluntuların var olduğunu belirterek bu buluntularla başta İstanbul olmak üzere, Bursa, Balıkesir ve Bandırma müzelerinin desteklendiğini, Oysa asıl ören yeri Ergili`nin ziyarete açılması noktasında ön gördükleri projeler içersinde Daskyleion`a bekçi kulübesi ve ziyaretçi evi kompleksi için bakanlık`tan onay aldıklarını, Bu projeyi hayata geçirme noktasında sporsor aradıklarını söyledi.

İrem Mevcut kazı evi olarak kullanılan tarihi Ergili okulunun da konum olarak yakın tarihin izlerini taşıması nedeni ile burayı da anıtlar kuruluna tescil ettirdiklerini söyledi.

Doç.Dr.Kaan İren Kazı evi olarak kullanılan eski okulun, Daskyleion`dan çıkan eserlerin sergilendiği mini bir sergi salonu haline getirerek daskyleion ziyaretçilerini önce bu müzede buluntuları görmesi saglayıp ardından kazı alanına götürülmesini sağlamak isrediklerini söyledi.

İren Daskyleion`un gelecekteki ziyaret konsepti içersinde İnanç turizmine de hitap etmesinin mümkün olacağını, Zerdüşt inancının yaşandığı Ergili Daskyleion`da bu anlamda yapılan ziyaretlerde İnanç turizmi olabileceğini söyledi.


Doç.Dr.Kaan İren Daskyleion`un çalışmalarının bunlarla sınırlı olmadığını buyıl ilkkez yayınlanan Aktüel Arkeoloji dergisine de editörlük ederek 1.sayısında Ergili-Daskyleion ve Perslere önemli yer ayrıldığına işaret etti.

Doç.Dr.Kaan İren Daskyleion`un dünya turizmine en kısa zamanda nüfus etmesi anlamında bölgede Festival türü etkinlikler, veya bu anlamdaki Bandırma Kuşcenneti festivali programı içersinde daha doyurucu yer verilebileceğine değinerek yine kaynaklı destekleme programı içersinde Balıkesir valiliği tarafından hazırlanmış mini bir kitapçığın bastırıldığını müjdeledi.

Doç.Dr.Kaan İren Balıkesir valisi Yılmaz Arslan`ın Daskyleion kazılarına yakın ilgi gösterdiğini, Kazı alanına yeni yol yapılması için talepleri bulunduğunu ifade etti.

Kaçak kazılara da değinen Doç.Dr.Kaan İren `` Çevre halkı bu noktada duyarlı olmak zorundadır. Kaçırılan her eser bölgenin kaybıdır, oysa Daskyleion`un eserlerinin buradaki müzelerde sergilenmesidir.`` dedi.










Anahtar Kelimeler: 0
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı