Dede'den, Toruna miras "hayrat-ı sebil"

Dede

Aşağıyapıcı, köyü hayrat çeşmesi Dede'den toruna bakımı ve temizliği ile miras kaldı.

Konutta terkos'un musluğunu açıp, ay başı faturayı ödeyenler bilmez. Eskiden köylerde hayrat-ı sebil çeşmeler, insanlar ulaşsın diye köprüler yaptırılırdı. 

Günümüz şartlarında kifayetsiz kalan köprüler yıkılıp ağır tonajlı araçlara hitap edecek standartlara kavuşturulurken, terkos suyu olmayan köy meydanları ve köy kırsalında hayrat-ı sebil çeşmeler yaptırılırdı.

İnsan yaşamını kolaylaştırıcı bu köprülerden geçenler, çeşmelerin sularından içenler şükredip hakka kavuşmuş hayır sahiplerine dua gönderirlerdi.

Özellikle köy ve kırsal çeşmeleri sadece insanlar için değil, hayvanlarda bu hayrat-ı sebilden içerdi. Günümüzde yaşanan kırsal mahalle koşulları hayvan bakma, yetiştirme imkanını ortadan kaldırsa da sokak hayvanları ve kuş dünyası halen bu akarları kullanarak yaşamlarını sürdürdükleri malum. İşte bu anlamda bugün böylesine mazinin derinliklerine inerek gittiğimiz Erdek-Aşağıyapıcı mahallesinde Şaban torunu Şaban'ı Dede mirası hayrat-ı sebil çeşmenin temizlik işlemini yaparken bulduk.

Sosyal kimliği ile tanınan 82 yaşındaki Aşağıyapıcı'lı Hacı Şaban Topuz 1962 yılında Dedesi Hacı Şaban Topuz'un eşi Hatice Topuz'un adına yaptırdığı 2 kurnalı köy çeşmesi uzun yalağı ile hem insanlara, hemze hayvan-hasenat dünyasına 61 yıldır hizmet vermekte.

Torun Şaban Topuz, Dede'den miras Hayrat-ı sebil'i 2018 yılında yeniden elden geçirip günün koşulları çerçevesinde fayans kaplama ile kaplasa da, gelin görün ki, çeşmeyi kullananların bıraktıkları pislikler görülecek gibi değil..

Hani Dede'den toruna miras' ya Hacı Şaban Topuz 82 yaşına gelse de, ardından mirası bırakacağı ve bu destur ile yetiştirdiği torunu var. Kırsalda bu ve buna benzer toplum hizmetlerine genelde “imece” olarak ele alınsa da, günümüz Bütün şehir uygulaması ile köyler mahalle, köy muhtarları Mahalle Muhtarı olunca “imece” geleneği 'de belediye hizmeti oldu.

Hacı Şaban Topuz'un Dede yadigarı Aşağıyapıcı köy çeşmesini temizlediğini gören namaz arkadaşı Yüksel Atik, kolları sıvayıp bu ulvi yardımlaşmaya katkı verince kutsal imece'nin ruhta hala canlı olduğu görüldü.

Aşağıyapıcı'nın bu iki yaşlı delikanlısını kutlar kendilerine sağlıklı uzun ömürler dileriz.



Anahtar Kelimeler: ' Toruna miras "hayrat- sebil"
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı