Deneyimli balıkçıdan uyarılar

Deneyimli balıkçıdan uyarılar

“As Balıkçılık” Başkanı Ali Aksoy: “Marmara başta olmak üzere denizlerimiz SOS veriyor” “Denetimlerde Moritanya’dan bile geriyiz”

Çanakkale Kemer’de bulunan “As Balıkçılık” da denizlerimizdeki denetimsizlikten yakınıyor.

As Balıkçılık kuruluşunun başkanı Ali Aksoy,1982 yılından beri balıkçılık sektörünün içinde bulunduğunu belirterek, “O yıldan bu yana denizlerimizin bu kadar denetimsiz ve sahipsiz kaldığını görmedim” dedi.

Özellikle Marmara Denizi’nin S.O.S. verdiğine dikkati çeken Aksoy, şu değerlendirmede bulundu:

“Son yıllarda, bilimsel ismi ‘Müsilaj’ olup, balıkçıların ‘deniz salyası’ adını verdikleri oluşum, balıkçıların en büyük sorunu durumuna geldi. Halen İstanbul Boğazı’ndan Çanakkale Boğazı’na kadar alanda bu yapışkan deniz salyası etkisini sürdürüyor. Bu salgı, balıkçıların ağlarına büyük zarar veriyor. Hatta ağların çekilmesi sırasında teknelerin teknik aksamlarına bile zararlı oluyor. Eski yıllarda deniz salyası, 2-3 ay sürüp biterdi. Ancak bu kez, 2020 yılının aralık ayından beri sürüyor. Hatta öyle ki, Karadeniz’den Marmara’ya akan temiz su bile Marmara’ya girdiğinde bir anda kirleniyor. Bildiğim kadarıyla ülkemizde 52 Su Ürünleri Bölümü var. Bu bölümlerde görev yapan çok sayıda profesör bulunuyor. Deniz salyası konusunda ciddi bir çalışmalarını, açıklamalarını duyan var mı? Ben olsam onlara çoban maaşı bile vermem.”

DENETİM SIFIR

Başta Marmara olmak üzere denizlerimizde denetimin hiç olmadığının altını çizen Aksoy, şunları söyledi:

“Bu denetimsizlik nedeniyle Marmara Denizi başta olmak üzere denizlerimiz bitiyor, SOS veriyor. Yasak olmasına rağmen 200 metre derinliğindeki balıkları bile yönetmeliklere aykırı ağlarla toplayan büyük tekneler var. Denetim konusunda, 3. dünya ülkelerinden bile geriyiz. Moritanya’da bile bizden çok iyi denetim var. Şu anda ağlarımızda balık yok. Denizlerimizde balık göçünü ve çeşitliliğini bitirdik. Balığa yaşama şansı bırakmadık. Denizlerimiz bitme noktasına geldi.”

                                   ÖNDER BALIKÇI



Osman GÜLER
14.03.2021 13:34:30
Sayın Aksoy sektörün bir paydaşı olmak size akidemislere hakaret etme hakkı vermez. Denetim yok demek en büyük yalandır. Her alanda nitelikli denetim konusunda önemli eksiklerimizin olduğu aşikardır. Aşırı avcılık ve kirlilik su ürünleri sektörünü olumsuz etkilemektedir. Ancak aşırı avcılığın doğuracağı sorunlar bir sonraki nesili etkilediği için önemsenmediği gibi denizlerimizde ki kirlilik de akedemik çalışmalar sonucu hemen düzeltilemez. Moritanya da bile bizden fazla denetim var derken aslında bir gerçeğide farkında olmadan itiraf etmişsiniz. Elimizdeki av filosu o kadar gelişmiş ki iç körfez ve denizler yerine Moritanya gibi okyanusa kıyı ülkelerde avcılık yapabilecek yeteğene sahiptir. Öncelikle av filosu ve av gücü kontrol altına alınmalıdır.

Anahtar Kelimeler: Deneyimli balıkçıdan uyarılar
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli