Deprem söyleşisi

Deprem söyleşisi

"Bandırma´yı depremsellik anlamında büyük bir tehlike beklemekte"

Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şubesi Başkanı Jeoloji Yüksek Mühendisi Engin Er:

?Bandırma´yı depremsellik anlamında büyük bir tehlike beklemekte, zamanı ile ilgili çalışılmış net bir tekrarlama yok. Ama biz yarın olacakmış gibi hazırlık içeresinde olmamız lazım?

Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şubesi Başkanı Jeoloji Yüksek Mühendisi Engin Er ile Bandırma Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü Jeoloji Mühendisi Aysun Aykan Özel Bahçeşehir Koleji Anadolu Lisesi´nde Deprem konulu söyleşiye katıldı.

Konferans salonundaki söyleşide ilk söz alan Jeoloji Mühendisi Aysun Erkan, öğrencilere deprem nedir, depremin oluş nedenleri ile Marmara Bölgesi´ndeki faylar ile ilgili bilgi sundu.

Daha sonra söz alan Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şubesi Başkanı Jeoloji Yüksek Mühendisi Engin Er, Deprem olacak nerede olacak? 3 fay hattı üzerinde olacak, kaç büyüklüğünde olacak 7 büyüklüğü ile 7.6 büyüklüğünde olan bir deprem olacak sorularına açıklık getirdi. Er  ?İstanbul´da olacak bir depremin Bandırma´yı etkileyecek mi etkileyecek. Nasıl korunacağız bir yönetmeliklerle korunacağız. 2 deprem öncesi aldığımız tedbirlerle korunacağız. Peki deprem ne zaman olacak? Büyüklüğünü biliyoruz 7.6 ya kadar Marmara Denizi´ndeki depremin tekrarlanma dönemi vardır. Depremler mutlaka alanlarında tekrarlanır. 150 yılda tekrar eden depremler vardır.400 yılda tekrar eden depremler vardır, 600 yılda tekrar eden depremler vardır. Şimdi bütün İstanbul´un beklediği Marmara çukuru içeresinde hani kırıldı kırıldı hani ortada kırılmayan bir bölge var ya, işte beklenen İstanbul depremi 7.6 büyüklüğüne kadar bir potansiyel üreten bir fay hattı var. Dolayısıyla 7.6 ya kadar olacak ne zaman olacak soru bu arkadaşlar depremin ne zaman olacağı ile ilgili soruya da vereceğimiz cevap şu: Depremi yarın olacakmış gibi depreme hazırlıklı olmamız lazım. 1985 yılında Türkiye´de Bin 57 adet deprem oldu. 2018 de olan deprem sayısı ise; 34 bin 9 depremlerin sayısında artış var.  Bu depremleri yüzde 70´i Balıkesir´den başlayıp Ege Bölgesi içerisinde oldu. Bandırma´yı depremsellik anlamında büyük bir tehlike beklemekte, zamanı ile ilgili çalışılmış net bir tekrarlama yok. Ama biz yarın olacakmış gibi hazırlık içerisinde olmamız lazım.? dedi.

Soru cevap bölümünün ardından Engin Er ve Aysun Aykan´a okul müdürü Caner Yılmaz tarafından birer plaket verildi. Ahmet PESEN

/resimler/2019-5/1/0940592648260.jpg



Anahtar Kelimeler: Deprem söyleşisi
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false