Deprem afetine karşı ortak yol haritası

Deprem afetine karşı ortak yol haritası

Büyükşehir Belediye başkanı Yücel Yılmaz ile görüşen Jeoloji Mühendisleri Odası temsilcisi Aysun Aykan;" Toplumumuza da deprem bilincini oluşturmalıyız."

Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara (Balıkesir- Bursa-Çanakkale-Yalova) Şubesi YK Üyesi ve Balıkesir İl Sorumlusu Aysun AYKAN, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz ile, Ülkemizde çok sık yaşadığımız depremlere  karşı,  alınması gerekli önlemler ve Toplumda Deprem Bilincinin Oluşturulması  konusunda yapılması gerekenleri görüştüler..

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz;“Depremlere hazır hale gelmemiz gerekiyor. Öncelikle  eski binalarda oturan  ve binasına güvenmeyen vatandaşlarımızın dikkat etmeleri gerektiğini vurgulayarak; Eski yönetmeliklere göre yapılmış olan özellikle 1998 deprem yönetmeliğinden önce yapılmış binalarda oturan vatandaşlarımızın dikkat etmelerini, Çünkü İzmir depreminde de yıkılan ve ağır hasar alan binaların çoğu 1998 deprem yönetmeliğinden önce yapıldığı ifade ediliyor; Bu yüzden Vatandaşlarımız eğer binalarına güvenmiyorlarsa, binalarını güçlendirme çalışması yapabilirler  yada  kentsel dönüşüme tabi tutabilirler”..dedi.

Aysun Aykan; “Depremlere karşı alınması gereken önlemler konularında,  deprem bilinci ve deprem farkında lığının oluşturulması amacıyla Jeoloji Mühendisleri Odası olarak,  Birçok Belediye ve Balıkesir Üniversitesi ile birlikte, Çalıştay, Kent Sempozyumu, Panel, söyleşi vb. düzenledik ve Toplumumuzu Bilinçlendirmek adına bu etkinlikleri düzenlemeye devam edeceğiz” dedi. Başta deprem olmak üzere, doğa kaynaklı afetlere karşı güvenli, yaşanası güzel Balıkesir Bölgesi için üzerimize düşen görevleri yapacağız ve bu doğrultuda da Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanımız Yücel Yılmaz bu konuda yapacağımız çalışmalara desteklerinin devam edeceğini belirttiler…

 Ülkemizde Deprem konusunda Önemli Eksik; Deprem Bilincidir; Toplumumuzda Deprem Bilincini Oluşturmamız gerekiyor… Ülkemizin birçok yerinde olan depremler vakit geçirmeden gerekli önlemleri almamız gerektiğini  uyarıyor..Deprem bir doğa olayıdır,  doğa kaynaklı afete dönüşmesinin nedeni insanların yanlış tercihleridir,  yanlış seçimleridir. Depremlere hazır hale gelmemiz için afet risklerini doğru tespit etmemiz ve buna göre önlemleri almamız gerekir. Gerekli önlemler alınırsa depremde can ve ekonomik kayıp olmaz ve o zaman depremden korkmamamız gerekir.  Bizler şunu bilmemiz gerekiyor; deprem korkulacak bir olay değil, tedbir alınacak bir olay olarak görmemiz gerekiyor. Ülkemiz, Dünyanın aktif tektonik kuşaklarından biri üzerinde bulunuyor, Jeolojik yapısı gereği sık sık yıkıcı depremlerle karşılaşılabileceğinden dolayı, depremlerle yaşamayı öğrenmemiz gerekiyor. Depreme dayanıklı yapı oluşturmamız gerekir ve Toplumda Deprem Bilincinin oluşması gerekir. Japonya’da yaklaşık 60 yıldır Deprem bilinci var. Bizim ülkemizde de deprem bilinci oluşması, geliştirilmesi gerekiyor. Ülkemizde, depreme dayanıklı binalarda oturanlar bile binalarına güvenmiyorlar, Toplumda bir korku var, Deprem Bilinci yok çünkü.. Doğa olayı olan depremi hasarsız atlatabilmemiz için Toplumda Deprem bilincini oluşturmak, zorundayız; Deprem öncesinde, sırasında ve sonrasında yapmamız gereken davranışları öğrenmemiz gerekir. Bu coğrafyada yaşayan insanlarımızın deprem başta olmak üzere doğa kaynaklı afetler konusunda bilgi sahibi olması gerekiyor” dedi.



Anahtar Kelimeler: Deprem afetine karşı ortak haritası
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli