Devlet Hastanesi önünde basın açıklaması

Devlet Hastanesi önünde basın açıklaması

Sağlıkta ticaret, ölüm getirir”







Balıkesir
Tabip Odası-Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası(SES), Bandırma Devlet Hastanesi önünde yaptıkları ortak basın açıklamasında, 2 Kasım 2011 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren Sağlık Bakanlığı Teşkilât Yapısını Düzenleyen 663 Sayılı Kanun Hükmündeki Kararname”yi eleştirdiler.

SES Balıkesir Temsilcisi Erdinç Karapınar, bu kararnâme ile Sağlık Bakanlığı'nı icracı olmaktan çıkarıp, düzenleyici ve denetleyici bir bakanlık durumuna geldiğine dikkati çekerken, şunları söyledi:

Sağlıkta Dönüşüm Programı'nın alt yapısı da tamamlanmıştır. Şimdi sıra uygulamanın mevzuatının yapılmasına, istihdam edilecek kadroların atanmasına ve uygulamanın başlatılmasına gelmiştir. Uygulama hızla gerçekleştirilmektedir.

Hükümet, Sağlık Bakanlığı'nın yapısını tamamen değiştiren, devlet hastanelerini ticarethane durumuna getiren, ticarileştiren Kamu Hastane Birlikleri düzenlemesini de içeren bu kararnâmeyi, TBMM açık olmasına, Kanun Kuvvetinde Kararnâme çıkarma yetkisinin nerede, nasıl ve ne zaman kullanılabileceğinin Anayasa'da açıkça belirtilmiş olmasına karşın, yasama organını devre dışı bırakarak, bir gece yarısı operasyonu ile yangından maç kaçırırcasına çıkarmıştır.

Yasama organını hiçe sayan, yargıyı devre dışına iten bu uygulamalar bir yana, Kamu Hastane Birlikleri uygulamasının başlatılması amacıyla atanan, nitelikleri başlı başına tartışılır CEO'lar(Birlik Genel Sekreterleri) ve sözleşmeli yöneticiler incelendiğinde birçoğunun iktidar partisi ile adaylık, yöneticilik gibi siyasi bağlarının bulunduğu, neredeyse tümünün belli bir sendikanın üye ve yöneticileri olduğu görülmektedir.

Kamu Hastane Birlikleri uygulaması, hastanelerin tamamen ‘işletme' olarak yönetileceği, çalışanların ise güvencelerine bakılmaksızın, çalıştıkları birliğin verimliliği-kârlılığı üzerinden birliğe bağlı hastanelerin arasında dolaşması, gerektiğinde birliğin dışına çıkarılması, sürgünü anlamına gelmektedir.
Devlet hastanelerini ticarethaneye dönüştüren bu düzenleme Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilene dek Türkiye'nin tüm illerindeki, tüm ilçelerindeki hastanelerinde, sokaklarında, meydanlarında mücadele etmeye kararlıyız.”

Basın açıklaması sırasında, Sağlıkta ticaret, ölüm getirir”, ”Yandaş, güdümlü sendikaya hayır”, Hastaneler halkındır, satılamaz”, Sağlık haktır, satılamaz”, Birleşe birleşe kazanacağız”, Direne direne kazanacağız”, Gün gelecek, devran dönecek, AKP halka hesap verecek” sloganları atıldı.







Anahtar Kelimeler: 0
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli