Dizel aracı getir elektrikli aracı götür dönemi başladı.

Dizel aracı getir elektrikli aracı götür dönemi başladı.

Sıfır emisyon projesi kapsamında dizel araçlar artık elektrikli otomobile çevrilebilecek.

Sıfır emisyon projesi kapsamında dizel araçlar artık elektrikli otomobile çevrilebilecek. Elektrikli otomobillerin yaygınlaşmasıyla, otomotiv endüstrisinde bir yeni gelişme daha yaşandı. Dizel araçlar elektrikli araca dönüştürebilecek. 

Sıfır emisyon projesi kapsamında dizel araçların elektrikli otomobile dönüştürülmesi konusu gündemde. Elektrikli otomobillerin yaygın olduğu günlerde, otomotiv endüstrisinin dönüm noktası olarak paylaşıldı. Dizel skandalının dünya gündeminde yer aldığı günlerde, sıfır emisyonlu araca geçiş için çalışmalar hız kazandı. İşte tüm detaylar...

Dizel araçların dünya gündeminde yer aldığı zamanlarda, elektrikli otomobillere olan talep arttı. 2015 yılından itibaren dizel skandalının devam etmesiyle Avrupa Birliği ve diğer ülkeler tarafından sıfır emisyona geçiş yapılması bekleniyor. Yeni yasalarla birlikte üreticiler elektrikli otomobillere yöneldi. 8 yıllık sürenin sonunda piyasada onlarca elektrikli modeller giriş yaparken, yenilerinin de girmeye devam ettiği görülüyor.

SIFIR EMİSYON PROJESİ NEDİR?

Dünya genelinde artış gösteren sıfır emisyonlu araçlar, pazarlarda dizel motorların yerini almaya başladı. Avrupa'da otomobil pazarının yüzde 10'dan fazla bulunan elektrikli otomobiller, Türkiye'de yüzde 7 oranına ulaştı. 2024 yılında Türkiye'de de yüzde 10'un üzerine çıkması bekleniyor.

DİZEL ARAÇLAR ELEKTRİKLİ OLUYOR MU?

Elektrikli otomobillerin bataryasının çok pahalı olması nedeniyle, üretim maliyetlerinin içten yanmalı motorlu araçlara göre daha fazla olduğu biliniyor. Sıfır emisyonlu araçlara verilen teşviklere rağmen, içten yanmalı motora sahip otomobillerle bu halde rekabet ediyor.

Ticari araçlarda daha yüksek kapasiteli batarya ve daha güçlü elektrikli motor bulunma durumu işi zorlaştırıyor. Maliyetlerin yükselmesiyle birlikte, sıfır emisyona geçmeyi düşünen firmalar çareyi yenilikte buldu. Dizeli ver elektrikliyi al dönemi son zamanlarda çok tercih ediliyor.

DÖNÜŞEN ARAÇLAR YARI FİYATINA MI DÜŞÜYOR?

Fransa'nın Lyon ilinde dünya gündemine oturan değişim kaydedildi. Araç fuarında tanıtılan alternatif çözümlerden birisi incelendi. Dizel motora sahip Qinomic ticari aracı kendi yöntemiyle elektrikli otomobile dönüştürdüğü dikkat çekti. Çalışmalara hafif araçlarla başlayarak son zamanlarda Stellantis ile anlaşma içerisinde bulunuyor.

Citroen Jumpy'nin elektrikli otomobile dönüştüren Qinomic, 45 kWh kapasitesindeki batarya ve 100 kW güç üreten elektrikli motor takılıyor. Dönüşüm yapılan Jumpy modelini örnek teşkil etmesiyle, elektrikli araç olsaydı 50 bin Euro olacağını, dönüşüm sayesinde 25 bin Euroya geldiği paylaşıldı



Ali ihsan Aldoğan
9.12.2023 20:17:52
Elektrikli araç sayısı 400bini geçtiğinde şarj maliyeti 50 liradan1000 liraya çıkar. Geçmişte örneğini LPG de gördük. Müthiş bir rant söz konusu

Deniz Tuna
15.12.2023 10:17:55
Benim gibi çatıda elektrik üretirsen şarj maliyetin diye bir şey olmaz , umarım memlekette elektrikli araç sayısı daha da artar bu sayede içinde yüzüdüğümüz bu atmosfere zehirli egsoz gazları ile çiş yapmak zorunda kalmayız.

  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı