Doç. Dr. Ahmet Bilir, sunumunda Avşa'yı gündeme taşıdı

Doç. Dr. Ahmet Bilir, sunumunda Avşa

Doç. Dr. Ahmet Bilir,"Avşa Adası’nda bulunan Manastır kalıntısının alt katmanlarında yer alan höyüğün Marmara Denizi suları altındaki kalıntıları irdelenmektedir."

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi  tarafından Bandırma'da 3. sü düzenlenen “Arkeoloji buluşmaları sempozyumunda" sunumunu gerçekleştiren Doç. Dr. Ahmet Bilir Avşa'nın Deniz altındaki kalıntılarının gün yüzüne kavuşturulması gerektiğini söyledi.

Doç. Dr. Ahmet Bilir; 

"Bu çalışmada Avşa Adası’nda bulunan Manastır kalıntısının alt katmanlarında yer alan höyüğün Marmara Denizi suları altındaki kalıntıları irdelenmektedir. Hali hazırda höyüğün bir kısmı karada bir kısmı ise sualtında bulunmaktadır. Höyük, tarih öncesi döneme ait veriler sunmakta olup, Marmara Denizi’nde şimdiye dek su altında kalmış, bilinen en erken yerleşimlerden biridir. Erken Tunç Çağı’na ait veriler elde edilen, İstanbul’daki Fenerbahçe Yat Limanı’nın ise bir diğer yerleşime ev sahipliği yaptığı düşünülmektedir. Her iki yerleşimde de benzer maddi kültür kalıntılarına rastlanmıştır. Yerleşimlerin zaman içinde sular altında kalmış olması, karşılıklı kıyı hattı su seviyesinin zaman içinde nasıl yükseldiğini göstermesi bakımından da önemlidir. Bu çalışma ile birlikte Avşa Adası’ndaki höyük ile ilgili ileride yapılması planlanan yüzey araştırması ve sualtı kazılarına bir altlık oluşturulması amaçlanmaktadır."  



Anahtar Kelimeler: . . Ahmet Bilir sunumunda ' gündeme taşıdı
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı