Dr. Ulaş Töre Sivrioğlu: “Bölgemizde yerel tarihe yeterince sahip çıkılmıyor”

Dr. Ulaş Töre Sivrioğlu: “Bölgemizde yerel tarihe yeterince sahip çıkılmıyor”

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi “Misafir Öğretim Görevlisi”, “Tarih Doktoru” Ulaş Töre Sivrioğlu, bölgemiz tarihi ve arkeolojisiyle ilgili düşüncelerini açıkladı.

Dr. Ulaş Töre Sivrioğlu'ndan bölgemiz tarihine bakış açısı, “Bölgemizde yerel tarihe yeterince sahip çıkılmıyor”

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi “Misafir Öğretim Görevlisi”, “Tarih Doktoru” Ulaş Töre Sivrioğlu, bölgemiz tarihi ve arkeolojisiyle ilgili düşüncelerini açıkladı.

Geçtiğimiz günlerde, Balıkesir Kent Konseyi’nin organize ettiği “Balıkesir Kuvay-ı Milliye Meclisi”ne, Bandırma temsilcisi olarak katıldığını belirten Sivrioğlu, “Bu toplantıda, gerek görsel sunumda gerekse bilgi anlamında Bandırma, Erdek, Gönen ve Manyas ile ilgili hiçbir Kuvay-ı Milliye ortaya konulmadı. Tabii ki çok şaşırdım” dedi.

DASKYLEİON, KYZİKOS VE MÜZELER

Bandırma sınırları içindeki Daskyelion ve Erdek sınırları içinde bulunan Kyzikos ören yerlerinin hem ülkemiz hem de bölgemiz için çok önemli olduğuna işaret eden Sivrioğlu, şunları söyledi:

“Daskyleion ve Kyzikos’un yanı sıra Bandırma’ya bağlı Şirinçavuş Mahallesi’nde de Oktay Dumankaya tarafından yönetilen Sualtı arkeolojisi çalışması var. Burada, batıklar üzerinde çalışılıyor ama kazıya yerel anlamda hiçbir destek gelmiyor. Tabii ki, müzeler de büyük önem taşıyor. Örneğin Erdek’e mutlaka bir müze kazandırılmalı. Ancak bu müzenin açık hava müzesi olmaması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü açık hava müzesindeki eserler, kışın yağmurdan, yazın ise güneşten olumsuz etkilenirler. Erdek, kapalı bir müzeye kavuşmalı. Böylece de turizmini, ‘deniz-kum-güneş’ üçgeninden kurtararak, arkeoloji turizmine de kucak açmalı. Yine Erdek’teki Zeytinliada da Ortodoksların çok önem verdikleri bir yer. Hatta burada bazı Bizans imparatorları için taç giyme törenleri bile düzenlenmişti. Yine Erdek sınırları içindeki Kirazlı Manastırı, Karşıyaka’daki Perama Rum Okulu, Narlı ve Ballıpınar kiliseleri de restore edilerek turizmin hizmetine sokulmalı. Kapıdağ’ı da sayarsak, bunlar gerçekleştirirse Erdek turizmi 12 aya yayılabilir.”

KÜTÜPHANEDEKİ ESKİ GAZETE ARŞİVLERİNİ BÜYÜKŞEHİR ALDI

Bandırma İlçe Halk Kütüphanesi’nde yıllardır yer alan eski gazete arşivlerinin bile Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından alındığına dikkati çeken Sivrioğlu, “Şimdi bu gazetelerden yararlanarak araştırma yapmak isteyenler, Balıkesir’e gitmek zorunda kalacaklar” diye konuştu.

HALK EVİ YAYINLARI HURDAYA GİTTİ

Bandırma İlçe Halk Kütüphanesi’nin eski müdürü Ruhsar Nalbant’ın, kütüphanede yer alan 1930’lu yıllardan kalma Halk Evi arşivlerini bile hurdaya verdiğine işaret eden Sivrioğlu, yeni kitap çalışmaları hakkında da şu bilgiyi verdi:

“Üçlü bir ekip çalışmasıyla ‘Milli Mücadelede Bandırma’ ile ilgili bir kitabımızın hazırlıkları sürüyor. Bu kitap, 19’uncu yüz yılın sonu ile 20’inci yüzyılın başlarını kapsayacak. Ayrıca, Zeytinliada kazılarının başkanlığını yapan Prof. Dr. Nurettin Öztürk ile birlikte ‘Kyzikos’tan Arteka’ya’ isimli kitabımızın hazırlıkları sürüyor. Bu kitabımıza Erdek Belediyesi sponsor olacak.”  ÖNDER BALIKÇI



  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı