DÜNYA METEOROLOJİ GÜNÜ

DÜNYA METEOROLOJİ GÜNÜ

Hayatımızın her safhasında vazgeçilmez ölçüm birimi

    Hayatımızın her safhasında vazgeçilmez olan ancak çoğu zaman diğer bilim dallarıyla karıştırılan METEOROLOJİ (Ölçüm Bilimi) hayatımızın kalitesini arttıran ve üretimde, sanayide, bilimsel araştırmalarda ve standardizasyonda önemli bir yere sahip bilim dalıdır.

/resimler/2017-5/19/1530502668437.jpg

Metroloji, temel olarak ölçülen değerin kesinliğine ulaşmak için ölçüm birimlerinin oluşturulması, bu birimlerin dağıtılması, ölçüm tekniklerinin geliştirilmesi ve iyileştirilmesi, ölçüm yapan aletlerle ilgili temel gereksinimlerin belirlenmesi ve uygulanması, piyasada kullanılan ölçü aletlerinin denetimlerinin yapılması gibi çeşitli faaliyetleri kapsamaktadır.

Meteoroloji, toplumun tüm kesimleri tarafından en çok ihtiyaç duyulan bilim dallarından biridir. Bugün artık her evde bir elektrik sayacı, bir su sayacı kullanılmaktadır. Günlük yaşantıdaki her türlü alışveriş ve ticarette, endüstride, sağlıkta, evlerde ve trafikte metrolojiden doğrudan yararlanılmaktadır.

/resimler/2017-5/19/1531451888155.jpg

Özet olarak metrolojinin; gerek bilimsel gerekse endüstriyel teknikler ile bireyler, toplumlar ve ülkeler arasındaki ilişkilerin sürdürülmesinde ve geliştirilmesinde son derece önemli bir yere sahip olduğu bilinmektedir.

Modern çağda metrolojinin önemi yeni anlaşılmakla birlikte, 20 Mayıs 1875 tarihinde, Osmanlı İmparatorluğu´nun da yer aldığı 17 ülke tarafından imzalanan Metre Konvansiyonu, ölçüm bilimi olarak adlandırılan meteoroloji de yeni bir çağ açtığı için 20 Mayıs, her yıl ?Dünya Meteoroloji Günü? olarak kutlanmaktadır. Metre Konvansiyonu´nun temel amaçları; ülkeler arasında kullanılan ölçüm birimleri konusundaki kargaşayı gidermek üzere ölçüm birimlerini tanımlamak, birim standartlarının tanımlarına uygun olarak çözüm ve öneriler üretmek, ülkelerde bu doğrultuda gerçekleştirilen faaliyetlerin koordinasyonu için gerekli idari yapıların oluşturulmasını sağlamaktır. Konvansiyonun imzalanmasıyla temel metroloji (ölçüm bilimi) alanındaki faaliyetlerin koordinasyonu için Uluslararası Ölçüler ve Ağırlıklar Bürosu (Bureau International des Poids et Mesures, BIPM) ve Uluslararası Ölçüler ve Ağırlıklar Komitesi (Comité International des Poids et Mesures, CIPM) oluşturulmuştur.

/resimler/2017-5/19/1532568608305.jpg

Metrolojinin önemi, milletlerarası alanda da kendini göstermektedir. Ölçmenin milletlerarası alanda geçerliliğini sağlamak için organize bir metroloji sisteminin varlığına ihtiyaç duyulmaktadır. Organize bir metroloji sistemi, her ülkenin kendine ait kontrol sisteminden söz edebilmek için gerekli kabul edilen standardizasyon, akreditasyon ve sertifikasyon işlemlerinin güvenilirliğini ve milletlerarası geçerliliğini sağlayan en önemli unsurdur.

Meteoroloji sistemini oluşturmuş bir ülkenin, serbest ticarette her zaman daha avantajlı bir konuma sahip olacağı fikri ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, metroloji alanında ülkemizin mevcut durumunun tespit edilmesi, sorunların belirlenmesi ve bu sorunlara yönelik çözüm yollarının üretilmesi amacıyla başlatılan ?Ulusal Meteoroloji Stratejisi ve Eylem Planı? oluşturulması çalışmaları yoğun ve katılımcı bir süreç ile yürütülmüş olup başarıyla tamamlanmış bulunmaktadır.

Bu çerçevede, toplumda metroloji farkındalığının arttırılması ve bilinçlendirilmesi amacıyla 20 Mayıs günü her yıl dünyada ?Dünya Meteoroloji Günü? olarak kutlanmaktadır. Bu doğrultuda, ülkemizde de bu farkındalığın arttırılması amacıyla çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir.

/resimler/2017-5/19/1533241108872.jpg



Anahtar Kelimeler: DÜNYA METEOROLOJİ GÜNÜ
  • Perşembe 23.1 ° / 11.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu