Dünya gözüyle yol gördüler

Dünya gözüyle yol gördüler

Erdek'in Yukarı yapıcı Mahallesi yollarının yapıldığına inanamıyor.

Tatil ve Turizmde cazibe Merkezi Erdek’in büyükşehir e birlikte köylerin mahalleye dönüşmesi hizmet halkasının da genişlemesine neden oldu.

Erdek’in 1924 Mübadele Muhaciri olarak Yunanistan’ın Kavala bölgesinden Kapıdağ’a göç eden Yukarı Yapıcı köylüleri, Medeni dünya ile tanışma noktasında verdikleri çaba 90 yıl sonra gerçekleşti.

Medeni dünya ile ilişki sağlamak amacı ile önce Yeniköy’e,(Belkıs) ardından da Düzler’e yerleşen Yukarı Yapıcı köylüleri yaşam tarzları ile çevresel etkenlerin uyum sağlaması adına verdikleri mücadelede yol, su, elektrik gibi ihtiyaçların gelmesinden umudu kesmeleriyle oluşan Düzler ’de SİT ve imar mücadelesi ile yaşamaya mahkûm olmuşlardı.

Yukarı Yapıcı köylüleri, tüm bu olumsuzluklara rağmen Yukarı yapıcıdaki yaşamsal beklentilerini son ana kadar sürdürmüş, umutsuz olsalar da Yukarı Yapıcı’daki yaşamlarından ödün vermemişlerdi.

Yol, Su, Elektrik, Telefon gibi çağdaş gereksinim ihtiyaçlarını eksik olarak almayı sürdüren Yukarı Yapıcılar, seçimlerde kendilerini dinlemeye gelen tüm siyasilerden tek bir şey istediler o da, yoldu..

Yol hayattı, yol yaşamın vazgeçilmez parçasıydı,  standart bir yolun olmayışı Yukarı Yapıcılıları çok kez sevdikleri köylerine yürüyerek gidip gelmelerine neden olmuştu.

30 Mart seçimleri ardından siyasi sözlerin ilk uygulamaları gelecek adına umut verdi.

Erdek belediyesi beklentilerini öncelik konumuna göre tasnif ederek bir biri ardına hayata geçirdiği projeleri ile Yukarı Yapıcılıların umutsuzluklarına son verdi.

Yaklaşık 4 km lik Yeniköy- Yukarı Yapıcı arası sıcak asfalt ile kaplanarak Avrupa standardında kaliteli yol yapımı umutsuzlukların sonlanmasına neden oldu.

Son model otomobillerin bir solukta kat ettiği Düzler- Yeniköy- Yukarı yapıcı arası artık ulaşım sorunun ortadan kalkmasına neden oldu.

Yukarı Yapıcı’nın asırlık çınarları dünya gözü ile yollarının yapıldığını görmenin sevincini yaşarken, artık ata yadigârı köylerinde gönüllerince yaşamanın keyfini sürüyor.

Yukarı Yapıcı’da yaşayan gençleri ise beklentisi hala var, Enerji hatlarının eski oluşu, elektriklerin sın ve uzun kesilmesine neden olduğu gibi, Uydu anten ile yapılan telefon görüşmelerinin, hala iletişimi olmayan İnternet bağlantısının modern yaşamın önemli eksiği olarak görülüyor.

Gençler, ‘’Madem Mahalle olduk, modern yaşamın beklentisi Elektriğimiz kesilmesin, Bizde hayvanlarımızı süt sağım makineleri ile sağalım, evlerimizde gaz lambası yakmayalım, Telekom sistemi içinde dünya ile iletişim kurup, İnternet kullanalım’’ diyerek beklentilerini bir serzeniş olarak dile getirdiler.

Yukarı Yapıcı’nın tecrübeli Muhtarı İsmail Çınar ise, Tarım ve Hayvancılığın her geçen gün ekonomik değerini kaybettiğini, bu nedenle üreticinin tarım ve hayvancılıktan çekilme noktasında bulunduğunu, Kapıdağ’ın tarihi ve doğal güzelliklerinin ortaya çıkartılması ile Dağ, spor ve kültür değerlerin öne çıkartıldığı yeni turizm yatırımları ile bölgeye ekonomik anlamda ivme kazandırılmasının özlemle beklenti haline geldiğini söyledi.

Kirazlı manastırının ayağa kaldırılması, Kamp turizmi, spor, av turizmi, gölette su sporları gibi çağın beklentisi projelerinin bölgeye kazandırılması ile tarım ve hayvancılığında yeniden canlanma kaydedeceğini ümit ettiklerini söyledi.

 

 



  • Cuma 21.6 ° / 7.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 11.2 ° / 9.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 17.1 ° / 8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı