Dünya süt günüde acı itiraf, "içmiyoruz"

Dünya süt günüde acı itiraf,

Başkan Özgür Bakan,” Süt ve türevlerini tüketen Korona’dan korkmaz.”

Süt birliği Başkanı Özgür Bakan, “Pandemi sürecinde bol bol süt, yoğurt, ayran tüketin Korona’dan siz değil, korona sizden korksun .”

Bandırma, Erdek süt üreticileri birliği Başkanı Özgür Bakan 21 Mayıs dünya süt günü dolayısı ile yaptığı açıklamada Pandemi Kurulu ve bilim adamlarının dezenfekte üzerinde yoğunlaşan açıklamalarının vatandaş üzerinde yan etkisi olan başka sağlık sorunları yarattığını, asıl alınması gereken önlemin sağlıklı bir bünye ile fiziksel direnci arttırmak olduğunu söyledi.

Koronavirüs Covıd-19’un dikkat edildiğinde yaşlı, sağlıksız, gribal enfeksiyon gibi direnci düşük insanlar üzerinde etkili olduğunu vurgulayarak “Fiziksel direnci arttırıp sadece Korona’ya değil tüm hastalıklara karşı bol bol süt ve süt türevleri tüketmeliyiz, ülkemiz bol ve ucuz süt üretiminde dünyanın sayılı ülkeleri arasında olmasına karşın süt tüketimine gerektiği kadar önem verilmiyor. Özellikle çocukların bol bol tüketerek sağlıklı bir gelecek için fiziksel dirençlerini geliştirmeleri gerekirken, market raflarında tatlandırılmış çikolatalar daha çok rağbet görüyor. Raflarda fiyat etiketleri ile mukayese edecek olursak süt çikolatanın yanında bedava.” Dedi.

Bandırma ve Erdek’te süt üretimi yapan 6 kooperatif 650 dolayındaki ortağı ile günlük üretim kapasitesi 60 ton olan Süt-birliğinde güncel fiyat sadece 2.38 tl. On kuruş üretici desteklemesi bulunan çiğ-süt desteklemesi pandemi süreci nedeni ile 2 kuruş daha fark gördü.

           “ÜRETİMİ DEĞERLENDİREMİYORUZ”

Bandırma-Erdek Süt üreticileri birliği başkanı Özgür Bakan, Koronavirüs mücadelesi ile birlikte tarıma dayalı üretim kalemlerinin öneminin arttığını ancak, yerel yönetimlerin sektöre müdahalesi söz konusu olmadığını açıkladı.

“Birçok Büyükşehir belediyesinin tarımsal üretimini markalaştırarak metropol kentlerin süper marketlerindeki raflarda yerini alırken, Balıkesir coğrafyasının öne çıkardığı 50 çeşit peynirimiz var diye övünmemiz üzerine para verdiğimiz tanıtım fuarlarının ötesine geçmiyor, Güney Marmara’da ürettiğimiz zeytini Bursa, Körfez’de yetişen zeytinimizi İzmir pazarlıyor, Zeytin yağda bir lobimiz yok.. Dünya’nın en lezzetli Gönen baldosu, Gönen ve Manyas ovasında yetişiyor pazara hakim değiliz, Pancar Kooperatiflerinin hali malum!... Manyas, Susurluk, Gönen, Karacabey domates’i üretiyor. Salça sektörü elimizde değil… Örnekleri çoğaltmak mümkün… Büyükşehir olalı 6 yıl oldu, kırsal kalkınma daire başkanlığının somut bir önerisi yok… Üretici üretim planlamasında mı bulunacak, yoksa kendi olanaklarına göre pazar mı? Üretim maliyetlerinin önü alınamıyor. İthal edilen yem katkı maddeleri bizim topraklarımızda yetişen arpa-mısır-yulaf üretimini bitirdi. Yem fiyatlarının önü alınamıyor. Süt üreticisi sisteme realize olabilmek için ineğini kestiriyor. Dolayısı ile zamansız kesimler süt piyasasını da, kırmızı et piyasasını da olumsuz etkiliyor.” Dedi.

Bandırma-Erdek süt üreticileri birliği Başkanı Özgür Bakan, 21 Mayıs Dünya süt günü nedeni ile tüm süt ve hayvan üreticileri yanı sıra, sektöre tedarikçi olan çiftçilerin dünya süt gününü kutlarken, “Bir 21 Mayıs’ta daha umutları fazla yeşertememenin burukluğu içindeyiz. Dünya’nın önemini anladığı gıda maliyetlerinin düşürülüp, üretimin arttırılacağı yeni 21 Mayıs’lar da buluşmak üzere.”

Bandırma- Erdek Süt üreticileri birliği girdi maliyetlerini düşürerek kapasiteyi arttırıp, besiciliği

cazip hale getirmek için büyük çaba veriyor.



Anahtar Kelimeler: Dünya günüde itiraf "içmiyoruz"
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false