DUR VE DÜŞÜN!

DUR VE DÜŞÜN!

Niçin Hep Çirkinlikleri Görür İnsan?

Kabarıp çatlayan toprağa, tohumlara yol veren granit kayalara, muhteşem maviliğiyle gökyüzüne, sulara, kuşlara, çiçeklere bakmaz mı? Işığın huzme huzme süzüldüğü seher vakitlerindeki yeniden dirilişi, canlanışı, ayağa kalkışı görmez mi? Kendini görmez mi insan? Ellerini, ayaklarını, vücudunu ve devamlı hareket halindeki hücrelerini düşünmez mi?

                Yüreğini yumruk kadar bir et parçası kabul edenler için hayatın güzelliği hiçbir anlam ifade etmeyecektir. İnsan yüreği, ufuksuz bir gülşene mekân olmamışsa eğer, ne gönderilen elçileri anlamak, ne ortaya konulmuş iyilikleri değerlendirmek mümkün olamaz.

                Sen, dur ve düşün…

Yıldızları seyret geceleri, ayrı seyret… Gecenin koynunda ilahi bir vecde dalmış böcekleri, şırıldayıp duran suları, hışırdayan yaprakları düşün… Sonra ateşte müthiş bir temizleme gücünün var olduğunu hayalle… Düşün ki, ateş gönül erine gülistan kesilir… Ayıplamak, kınamak ve kırmak istediğin vakitlerde kendine dön, başkasına değil… Başkalarını ayıplama… Bil ki kırdığın bir gönül sırça saraydır. Yeniden bir ömür boyu çalışsan inşa edemezsin… Onda bunda kusur aramak zuldür. Ve sonra yeniden bil ki Cehennem kadar Cennet de haktır. Cenneti anlat insanlara, altlarından ırmaklar akan, açılmış inci timsali insanların mûreffeh dolaştığı Cenneti… Oraya çağır, oradaki ebedi ziyafete davet et kendisini, aileni, insanlığı…

                Günlük Hayatımızda İlkeler…

                * Her akşam, günlük muhasebe yap. Bunun için beş-on dakikanı ayır. Günlük hayatını tara. İnsan ilişkilerinden tut, kazancına kadar her şeyi süz. İçinden İslâm’a uygun olmayan bir şey çıkarsa, onun için tevbe et. Bir başkasını ilgilendiriyorsa, en yakın zamanda ondan helallik dile. Hatanı gider. Gönül kırdı isen gönül al, zarar verdi isen tazmin et, gıybet ettiysen af dile…

                * Ölümü sakın unutma. Sakın unutma. Her nefesin yanında bir ölüm meleği bulunabileceğini düşün. Ölümün insanın önüne bir büyük mahkemeye çıkacağını bil.

                * Ahiret’te Sevgili Peygamberimizle (s.a.v.) yüz yüze geldiğimizde O’nun Ümmeti olduğumuzu gönül huzuru içinde söyleyebilecek utanmak zorunda kalmayacak bir yol tutalım.

                * Boğazından giren lokmanın helâl olmasına dikkat et. Kazancına çok dikkat et. Şüpheli şeylerden kaçın. Temiz kazan, mevcut kazancını da temizle. Haram karışmışsa, onu malının içinden çıkar. Bunun için İslâm âlimlerinin gösterdiği yolları uygula. Haram, kul hakkı karışmış, faiz bulaşmış bir malla ahiret’e gitme. Allâh-u Teâlâ’nın “FAİZ YİYEN, KABİRDEN ŞEYTAN ÇARPMIŞ GİBİ KALKAR” tehdidini unutma. Az fakat temiz olan, çok fakat kirli olan maldan daha hayırlıdır, unutma.

                * Namaz vakitlerine itina göster. Mazeret arama, Namaz, Müminin hayatını denetleyen bir gözcü gibidir. Namaza yardımcı ol. Namaz vakitlerini, günlük hayatını sorgulamak için fırsat bil.               Geleceğin Suçlularının Oluşturmasında 10 Basit Kuralı uygulayan sorumsuz kişiler…

                Daha küçükken çocuğa istediği her şeyi vermeye başla! Bu şekilde o herkesin onun geçimini sağlamak zorunda olduğunu daha çocuk yaşta inanacaktır.

                - Kötü sözler söylendiği zaman gül, Böylece o kendisinin akıllı olduğuna inanacaktır.

                - Ona düşünmeyi ve beynini kullanmayı hiç öğretme. 21 yaşına geldiğinde kendisi karar versin diye bekle.

                - Yerde bıraktığı her şeyi kaldır; kitaplarını, ayakkabılarını, elbiselerini, onun için her şeyi sen yap ki, o bütün sorumlulukları başkalarına yüklemeye alışsın.

                - Onun önünde sık sık kavga et ki; bu sayede aile bir gün parçalanırsa o da o kadar şaşırmasın.

                - Ona istediği kadar harçlık ver ki; hiçbir zaman kendi parasını kazanmanın ne demek olduğunu bilmesin.

                - Yiyecek, içecek ve konforla ilgili bütün arzularını yerine getir ki; isteklerini her zaman elde etmeye alışsın.

                - Komşulara, Öğretmenlere, Polislere karşı, daima onun tarafını tut ki; onların hepsine karşı peşin hükümleri oluşsun.

                Kur’ân Ne Diyor?

                Onlar arasından ilimde derinleşmiş olanlarla Müminler –ki bunlar sana indirilene ve senden önce indirilmiş olana iman ederler –namazı kılanlar, zekâtı verenler, Allâh’a ve ahiret gününe inananlar başkadır. İşte onlara pek yakında büyük mükâfat vereceğiz. (4. Nisâ Sûresi, Âyet/162)



Anahtar Kelimeler: DÜŞÜN!
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı