Düzler haşere istilası altında

Düzler haşere istilası altında

Kapıdağ’dan gelen sinekler, Erdek’e aman vermiyor.

Yaz aylarını Zeytinli Mahallesi, Düzler bölgesinde geçirmekte olan Sebahattin Pıravadılı, sinek ve sivrisinek istilasından usandıklarını belirterek, şunları söyledi:

“Düzler sahilinde karasineklerden bıktık.

Kapıdağ yöresindeki tavuk ve hayvan çiftlikleri çevre kirliliğine neden oluyor.

Yasa gereği, yaz mevsimi başlangıcından sonbahar sonuna kadar tavukhane ve hayvan çiftliklerinde kullanılan yemlere katkı maddesi olarak çıkan dışkılara konan sinek vs. gibi zararlıların beslenme ve çoğalmalarını önleyici ilaçlar zorunlu olduğu halde üreticiler tarafından pahalılığı ya da ihmal nedeniyle kullanılmıyor.

1 Ocak 2012’de yürürlüğe giren “Koku Yönetmeliği” uyarınca, atık ve koku sorunu nedeniyle, tavukçuluk işletmelerinin, yerleşim yerine en az 500 metre, ormana ise 150 metre uzaklıkta kurulmaları gerekiyor.

Bu unsurlar gözetilerek kurulan tavuk çiftliklerinin, çevre kirliliği yapacak olan dışkı, ölü tavuklar, koku, kırık ve çatlak yumurtalar, atık su, katı atıklar, toz ve yakıt kaynaklı emisyon, ambalaj atıkları, atık yağ, tıbbi atıklar vb. unsurlar çevre kirliliği yaptığında mutlaka bu unsurlarla ilgili önlemler alınmalıdır. Ayrıca tavuk çiftlikleri, su kirliliği(yer altı ve yüzey sularında nitrat vb.), hava kirliliği(koku-sera gazı etkisi), görsel kirlilik, gürültü kirliliği, haşere oluşum, bitki örtüsünün zarar görmesi vb. alanlarda da kirlilik yapar. Bu alanlarda, özellikle de su kirliliği(yer altı ve yüzey sularında nitrat Vb. toprak kirliliği olmaması için ciddi önlemler alınmalıdır.

Bu çiftliklerin ÇED raporlarına uygunluğu aranır mı? Var mı? Kimler tarafından kontrol edilir? Sanırım takip edecek bir yasal kurum vardır.

Son olarak 2014 yılına kadar her yaz bu çeşit zararlıların üreme döneminde Türk Hava Kurumu’nun uçakları ile Kapıdağ ve sahil bölgelerinde alçak uçuşlarla hem zeytin sineği, hem de diğer kanatlı zararlılar için ilaçlama yapılırdı.

Gündüz karasinek, gece sivrisinek istilasına uğrayan, bölgede yaşayan insanların kendi olanaklarıyla yaptıkları haşere mücadelesi yeterli olmuyor. Bölgede yaşayanlar, yetkililerden çare bekliyor.”   ÖNDER BALIKÇI



Anahtar Kelimeler: Düzler haşere istilası altında
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı