Ecdat Kornet tadının efsanesi

Ecdat Kornet tadının efsanesi

      Tatil cenneti Erdek`in kendine özgü damak tadı lezzetlerinden Ecdat Kornet Dondurması, birilerinin uğruna Film yapıp festivallerde ödül aradığı seyyar, tarla dondurmacısı değil öz be öz Tarihin derinliklerinden günümüze uzanan arterde dededen toruna uzanan lezzet yolculuğu, Erdek`in meşhur Kornet Dondurması.
Osmanlı`dan Cumhuriyete dönüşürken yagız bir Kapıdağ delikanlısı Süleyman Kamil efendi, El mahareti, Göz çabukluğu ve dil tatlılığı ile Dondurmacı Mişor`un yanında başlar çıraklığa,
Gün günü kovalar, Mübadeleler, Mübadeleleri, Mişor veda ederken Erdek`e, üç şeyini bırakır çırağı Süleyman Kamil`e, Mesleğin inceliğini, Dilin tatlılığını,Yüzün gülenini.
Çok zahmetler çeker Kamil Efendi o karanlık günlerde, Meslek kolda altın bilezik ama imkanlar na müsait.
Elektiriği kim bulmuş, Soğutucuları kim görmüş.
İşte bu olumsuzluklar girdabında birileri kör kandil ile yorgan altında tünerken Süleyman Kamil Efendi Kışın Ayazında çıkmış Kapıdağ`ın doruklarına Kar harmanına.
``Sakla Kar`ı,Gelir zamanı`` dermiş ustası Toplarmış biriket yaparmış paket paket, Gömermiş onları açtığı kuyulara, Bazen aman vermezse Zemheri yatarmış karların yanında.
Hele bir de bahar gelince Kapıdağ`a bahçelerdeki çeşit çeşit meyveler aromaya dönüşürmüş Dondurma olmak için, Soğukluğu ile tadı ile benzemezmiş hiç kimselerin Dondurmasının lezzetine Kornet.
Bir gün gelmiş memlekette soyadı verilmeye başlamış, Sıra Kamil efendiye geldiğinde, Kornet`in tadını unutamayan Memur: `` Senin Soyadın olsa olsa ŞEKER`` olur demiş.
Haşa devletin memuru uygun görmüş itiraza hacetmi..!
Kamil Efendi O günden sonra oluvermiş Süleyman Kamil Şeker, Günler günleri kovalamış, Aylar Yılları, Yaş kemale erince çıkarmış önlüğü vermiş oğlu Önder`in Boynuna, ``Bir ömür`de sen serinlet milleti.`` demiş.
Malda yalan Mülkte Kamil Efendi`den oğlu Önder`e kalan iki miras Şeker gibi tatlımı tatlı itibarlı bir soyad, Kornet gibi altın bir bilezik.
Cumhuriyetin ilerleyen yıllarında dönemim imkanları ile teknolejiye ayak uydurmaya çalışarak ayakta kalmış Önder Şeker, Alın terini silmiş önlüğüne, Harama hile katmamış birileri gibi ne han olmuş gönlünde nede hamam..
Yetmiş ona küçük odalı evi birde evlatları.
Anlından damlayan terler aş olmuş, Işık olmuş evlatlarına yememiş yedirmiş, Kendi kendini yetiştirmiş ama evlatlarını mektepler okutsun istemiş.
3.Kuşak oğul Kemal Şeker ailevi nedenlerden dolayı ayrılmak durumunda kalınca Üniversite den, geçivermiş baba tezgahı Kornet`in başına.
Yabancılık mı var ? sanki zaten bir ömür geçmiş tezgah arkasında.
O gün bu gündür, Kemal Şeker Büyük babasından, Babasına, Babasından da kendisine kalan Tatlı Dil, Güleryüz ve Kornet tadında ŞEKER gibi tertemiz bir soy adı ile onurlu aile mirasını kendisinden sonraki nesil evlatlarına taşırken bir ekleme yapmış KORNET`in önüne ECDAT..
Kemal Şeker her sabah kalktığında Kapıdağ`ın doruklarına bakarak Dedesi Süleyman Kamil efendinin ruhuna, babası Önder Şeker`e binlerce kez şükrederek başlamış güne, Yarınların temelindeki Haktan miras evlatları Oğuzhan ile Önder`de etkin yaz sıcaklarında Kemal Şeker`in en büyük yardımcıları olmuş, Görüyorlar, Öğreniyorlar ve Uyguluyorlar, çok yorulsalar da, Büyük dedeleri Süleyman Kamil Efendi gibi sırtlarıyla Kapıdağ doruklarından kar-buz getirmedikleri için dinlenivermişler hemen.
O nedenle, Büyük dedelerden de, Kendilerine günün teknolejini kazandıran Babalarından da daha fazla Güleryüz, Daha fazla tatlıdil, Daha fazla kaliteli ve lezzetli Kornet yaratma adına bir yarış içersine girmişler.
Böylesine kuşaktan kuşağa uzanan Kornet efsanesi bir asra yakın ECDAT ile taçlanırken daha mutlu yarınlarınlara örnek lezzeti olarak taşınacak en büyük miras ECDAT yadiğarı tat olmaya devam edecektir.
Süleyman Kamil efendi ile başlayan Ecdat Kornet lezzet yolculuğu 1 asra yakın süren efsanesinde iptidai şartlardan Teknolejiye, Lezzetinden Daha fazla çeşide ve en güzeli özünü kaybetmemek adına KORNET`in önünde yıldız olan ECDAT ile taçlanmış, Kendi kulvarında Marka olmuş. ECDAT KORNET
21.yy uzanan yolculuğunda Oguzhan ve Önder`in atalarından günümüze uzanan mesleki şifreleri, gençliklerinin enerjisi ile yakın gelecekte sanayileşmemesi için hiçbir hiçbir engel yok.. afiyet olsun..


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli