Ecevit Karakoyun, Şehit Mehmet Günenç’i andı

Ecevit Karakoyun, Şehit Mehmet Günenç’i andı

Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Bandırma Temsilcisi Ecevit Karakoyun, Topçu Üsteğmen Mehmet Günenç’in şehadetinin 70’inci yılı için yazılı bir açıklama yaparak Bandırma’nın şehidini andı.

Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Bandırma Temsilcisi Ecevit Karakoyun, Topçu Üsteğmen Mehmet Günenç’in şahadetinin 70’inci yılı için yazılı bir açıklama yaparak Bandırma’nın şehidini andı.

Karakoyun, şu açıklamayı yaptı:

“1951 yılında, Kore’de yapılan savaşta şehit olan, dünya savaş tarihi kitaplarında örnek bir şehadet olayı olarak gösterilen, Bandırma evladı Topçu Üsteğmen Şehit Mehmet Günenç’i şahadetinin 70’inci yılında sevgiyle, saygıyla anıyor, ‘ölümü öldüren’ kahramanımızı gururla, onurla ve dualarla yad ediyoruz.

22/23 Nisan 1951 gecesi düşman, genel taarruza geçmiş, 9. Bölük’ün savunma bölgesinde topçu ileri gözetleme subayı olan Üsteğmen Mehmet Günenç’ten şu telsiz haberi alınmıştı:

‘Düşman, bulunduğumuz tepeyi işgal etti. Çok şehit verdik. Telsizcimiz de şehit oldu. Koordinatları veriyorum. Bataryalar ateş etsin.’

Alay topçu irtibat subayı, Günenç’e telsizle şu cevabı vermiştir:

‘Verdiğin koordinatlar, bulunduğun yerdir.’

Topçu Üsteğmen Mehmet Günenç’in verdiği cevap ise şöyledir:

‘Evet, öyle. Biz, düşmana esir olmak istemiyoruz! Bizi onlara teslim etmeyin! Vasiyetimiz şu: Bizleri, kendi ateşlerimizle şehit ediniz! Koordinatları tekrar veriyorum. Bütün bataryalar buraya ateş etsin!”

Daha sonra sesi kesildi.

Bu telsizi alan alay irtibat subayı Yüzbaşı Refik Soykut, yüreğinden vurulmuş bir durumda topçu taburunu güçlükle bulabildi.

Topçu tabur karargahında bulunup, Topçu Üsteğmen Mehmet Günenç’in telsiz mesajını dinleyen subaylar, Tabur Komutanı Yarbay Tahsin Kurtay, yardımcısı Binbaşı Ahsen Saya, S-111 Binbaşısı Lemsi Eralp ve 25. Tümen Topçu Taburu’nda irtibat subayı görevlisi Yüzbaşı Alaattin Haydaroğlu’ydu.

Bütün subaylar, şaşkın şaşkın birbirlerinin yüzüne bakıyor, hiçbiri konuşmaya cesaret edemiyordu.

İleri gözcü subayı Mehmet Günenç, bulunduğu yere tüm topların ateş açmasını istiyordu. Bu olay, savaş tarihinde ne görülmüş, ne de duyulmuş bir istekti.

Aralarında güçlükle yapılan durum değerlendirmesinin ardından Topçu Üsteğmen Mehmet Günenç’in vasiyetini yerine getirme kararı alındı. Bütün toplar, gözyaşları içinde ateşe başlamıştı. Yalnız tugayımızın topçu taburu değil, tümenin tüm topçuları, bildirilen koordinatlara ateş ediyordu.

Atışlar sonunda düşman birliği tamamen dağılmış, Türk Birliği ise 5 subay, 3 astsubay, 58 er şehit vermiştir. Hepsinin ruhları şad, mekânları cennet olsun.”



  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli