EDİNCİK´TE KURTULUŞ GÜNÜ COŞKUSU

EDİNCİK´TE KURTULUŞ GÜNÜ COŞKUSU

Edincik´in Düşman İşgalinden kurtuluşunun 93.yıldönümü düzenlenen tören ve çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Bu yıl Bandırma Belediyesi tarafından düzenlenen 18 Eylül Edincik´in Düşman İşgalinden kurtuluşunun 93.yıldönümü düzenlenen tören ve çeşitli etkinliklerle kutlandı.
Bandırma´nın Mahallesi Edincik´in Kurtuluş günü etkinlikleri dopdolu bir programla kutlandı. İlk olarak Şehit Üsteğmen Cemil Kaya Meydanında saat 10.00´da başlayan törenler Bandırma Kaymakamlığı, Garnizon Komutanlığı ve Bandırma Belediyesi çelenklerinin Atatürk Anıtına sunumuyla başladı. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı´nın okunmasının ardından Edincik Avcılar Kulübü üyeleri şehrin düşman işgalinden kurtuluşunun tarafından temsili gösterimi gerçekleşti. Programın devamında Belediye Başkanı Dursun Mirza tarafından Kurtuluş gününün anlam ve önemini belirten konuşma gerçekleşti. Mirza yaptığı konuşmada şunları söyledi:
?Edincik´in en özel günlerinden biri olan Kurtuluş sevincinize, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da tüm Bandırma olarak yürekten katılıyor ve Kurtuluş Bayramını farklı bir heyecanla kutluyoruz. Artık Edincik bizim bir mahallemiz. Edincik´in dertleri bizim de derdimiz. Edincik´in sevinci bizim de sevincimiz. İşte bugün bu sevinçlerin en anlamlısını coşkuyla yaşıyoruz.
Bu coşkuyu borçlu olduğumuz aziz şehitlerimizi saygı ve minnetle anıyorum.
Selam size bayrak için, vatan için, özgürlük ve onurlu bir gelecek için kanlarını akıtmaktan çekinmeyen aziz şehitlerimiz, selam size?
Çaresiz bırakılmış bir ulusun onurlu direnişini, Mustafa Kemal önderliğinde yeniden ayağa kalkışını, tüm dünyaya kabul ettiren yiğitler, selam size.
Selam, ulusumuza bağımsızlığını geri kazandıran, dün olduğu gibi bugün de en büyük güvencemiz, gurur kaynağımız olan kahraman ordumuza? 
Edincik´in kurtuluş mücadelesinde can veren kahramanlar, selam size.
Ve o yüce insanların torunları olarak bugün kurtuluş sevincini yaşayan saygıdeğer Edincikli hemşerilerim selam size?

/resimler/2015-9/19/1259182493598.jpg
Sevgili hemşerilerim,
Tarih boyunca ulusumuz nice zor günler yaşadı. Kurtuluş savaşımız da bu zorlu dönemlerden biri, belki de en zorlu olanıydı. Yokluk, yoksulluk, çaresizlik kıskacında umutların kırıldığı karanlık günlerdi işgal yılları.
Bu karanlığı tüm Anadoluyla birlikte Edincik de yaşadı. İşgalin tüm acılarını gördü. 
O yıllarda bölgemizde düşmana direnişte büyük başarılara imza atan Edincikli Pıtır Hüseyin Efe, anılarında Edincik´in işgal yıllarını şöyle anlatıyor:
?Edincik nahiyesinde Yunanlılar kuvvetli bir garnizon kurdular. Erdek önünde demirli bulunan Averof zırhlısı top atışı ile onları himaye ediyordu. Bunlara bizim de cevap vermemiz lâzım geldi ve bu iş için arkadaşlarımız tarafından o havaliyi çok iyi bilen Bacak Hasan ile ben (Pıtır Hüseyin) seçildik, harekete geçtik.?
İşgal yıllarında büyük acılar yaşandı bu topraklarda. Ama nice isimsiz kahramanlar umudunu yitirmedi hiçbir zaman. Özgürlük sevdasından vazgeçmedi. Çünkü parola belliydi: ?YA İSTİKLAL YA ÖLÜM? 
İşte biz, imkansızı olağan hale dönüştürme gücünü bu inançtan alıyoruz. Bu inançla ulusal kurtuluş savaşımızda zafere ulaştık. İşgal devletlerini ve onların içimizdeki işbirlikçilerini dize getirdik. 
İnönü´de, Dumlupınar´da Sakarya´da destanlar yazdık. Başkomutanın ?Ordular İlk Hedefiniz Akdenizdir İleri? emriyle başlayan büyük taarruzla zafere ulaştık. 
Kandan, ölümden, acıdan beslenen savaş çığırtkanları, sömürgeci güçler Türk Ulusunu dize getiremediler. Anadolu üzerinde dalgalanan ay yıldızlı bayrağımızı göklerden indiremediler. 
Ama dünya üzerindeki sömürgeci güçlerin oyunları hala sürüyor. İşte bu nedenle dünyanın dört bir yanında savaşlar, kan ve gözyaşı eksik olmuyor.
Ülkemizde de yıllardır bitirilemeyen bölücü terör saldırıları ile yüreğimize hep ateş düşürülüyor. Askerlerimiz, emniyet güçlerimiz kalleşçe şehit ediliyor. Belirli bölgelerde karmaşa ve terör havası estiriliyor. Huzurumuzu bozmak istiyorlar. 
Ama biz bu oyunlara gelmeyeceğiz. Ayrılığa düşmeyeceğiz. Kardeşliğimizden vazgeçmeyeceğiz. Terör örgütü tarafından kalleşçe şehit edilen genç evlatlarımız yüreğimizi yakıyor. Acılarını en derinden yaşıyoruz. Tüm şehitlerimize Allah´tan rahmet diliyoruz.

/resimler/2015-9/19/1259377650163.jpg
Sevgili Hemşerilerim,
Heyecan ve gururla kutladığımız kurtuluş günümüzde, başta ulu önder ATATÜRK olmak üzere kahraman ordumuza, şehit ve gazilerimize en derin şükran ve minnetlerimi sunuyorum. Her yıl ayrı bir coşkuyla 18 Eylülü yaşayan ve yaşatan siz saygıdeğer hemşerilerimin kurtuluş gününü kutluyor, en içten sevgi ve saygılarımı sunuyorum.? dedi.
Başkan Mirza´nın konuşmasının ardından öğrencilerin günün anlam ve önemine uygun şiirleri okundu.
Bandırma Belediyesi Halkoyunları Ekiplerinin muhteşem zeybek gösterisiyle meydandaki tören sone erdi. Meydandaki törenin arından 18 Eylül Kurtuluş Anıtındaki törenlerde ilk olarak anıta çelenk sunumu, saygı duruşu, saygı atışı ve dua gerçekleşti.

/resimler/2015-9/19/1300013606552.jpg



  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı