EDREMİT KÖRFEZİNDE KURTULUŞUN 92. YILI KUTLANDI

EDREMİT KÖRFEZİNDE KURTULUŞUN 92. YILI KUTLANDI

Edremit Körfezinde Kurtuluşlar Ayvalık`ta Son Buldu

Balıkesir ve ilçelerinin Eylül ayında başlayan düşman işgalinden kurtuluşlarının 92. Yılı Şenlikleri Ayvalık`ın 15 Eylül 1922 yılında düşman işgalinden kurtarılması ile son buldu. Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, “İstiklal Savaşını başlatan ilk resmi kurşunu Ayvalık`ta atıldığı gibi sonucu olan İstiklal Zaferi de 16 Eylül`de Ayvalık`ta elde edildi" dedi.

Balıkesir ve 20 ilçesinde Eylül ayında başlayan düşman işgalinden kurtuluşlarının 92. Yılı Şenlikleri Ayvalık`ın 15 Eylül 1922 yılında düşman işgalinden kurtarılması ile son buldu.

"Bu kurtuluşu nice yıllar daha kutlayacağız, çünkü tarihimizde 29 Mayıs 1919`da işgale uğradı Ege, dolayısıyla Ayvalık. Bunun üzerine ilk kurşun Ayvalık`ta atıldı. Resmi silahlı mücadelenin ilk kurşunu Ayvalık`ta Yarbay Ali Çetinkaya tarafından atıldı. Aradan 3 buçuk sene geçtikten sonra 15 Eylül 1922 yılında Ayvalık tekrar düşman işgalinden kurtuldu. Bu 3 buçuk yılda Türkiye silah savaşı verdi” diye bilgi veren Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, “Bizim Ayvalıklılar olarak şöyle bir övüncümüz var. İstiklal Savaşını başlatan ilk resmi kurşunu Ayvalık`ta atıldığı gibi hemen hemen sonu da İstiklal zaferi de 16 Eylül`de Ayvalık`ta elde edildi" dedi.

"Türkiye Cumhuriyetinin bir bütündür. Türkiye Cumhuriyeti içinde yaşayan bütün vatandaşlar Türkiye Cumhuriyetinin vatandaşıdır ve eşittir. Kimsenin kimseden üstünlüğü, ayrıcalığı yoktur" diyen Başkan Gençer, "Bu cumhuriyet böyle bir cumhuriyettir diyeceğiz, ayrışmaya engel olacağız yoksa bekliyor insanlar. Bakın çevremiz yanıyor, Ukrayna yanıyor, Ortadoğu yanıyor. Biz onun için hep beraber birlik ve beraberliğimizi hatırlayacağız, bunlardan ders çıkaracağız, bunları unutmayacağız. Biz öyle bir milletiz ki savaştığımız insanlarla 20 sene sonra 1940`larda dünyayı Alman işgali, Alman Nazi zulmü faşizmi gelmişken biz Yunan adalarında 22 binin üzerinde Ege`de baktık. O savaştan 20 sene sonra o insanları korumak maksadıyla Anadolu`ya sığının Yunanlılara Anadolu`da baktık. Ayvalık`ta, Bergama`da, Soma`da, Manisa`da, İzmir`de baktık. Biz böyle hoşgörülü toplumuz, biz böyle bir ülkeyiz. Şimdi de kardeşçe yaşamasını biliyoruz. Şimdi dostça yaşamasını biliyoruz, sevgiyle saygıyla beraberiz” dedi.

BALIKESİR VE İLÇELERİNİN KURTULUŞ GÜNLERİ

Dursunbey 3 Eylül, Sındırgı 3 Eylül, Bigadiç 4 Eylül, Kepsut 5 Eylül, Susurluk 5 Eylül, Balıkesir 6 Eylül, Savaştepe 6 Eylül, Balya 6 Eylül, Gömeç 6 Eylül,  Gönen 6 Eylül, İvrindi 7 Eylül,  Havran 8 Eylül,  Burhaniye 8 Eylül, Edremit 9 Eylül, 14 Eylül Manyas, Ayvalık 15 Eylül ve 17 Eylül Bandırma’nın kurtuluş günleri kutlamaları yapıldı.

‘GÖMEÇ ÇEŞMESİ ANLAŞMASI’

İzmir ve Ayvalık işgallerinden sonra İstiklal Savaşının başlangıcında işgalci Yunan askerlerinin Ayvalık’a çıkmaları sonrası Ayvalık ve Burhaniye arasındaki Kozak Yaylasında Ali Çetinkaya komutasında ki Kuvayı Milliye Kuvvetleri ile Yunan askerlerinin ilk çarpışmalarının başladı.

Yunan güçlerini anlaşma yapmaya zorlayan Kuvayı Milliye Kuvvetleri İstiklal Savaşında Yunanlılarla ilk anlaşmayı yani ‘Gömeç Çeşmesi Anlaşması’ yapıldı. ‘Gömeç Çeşmesi Anlaşması’ ile her iki tarafta güçlerini takviye etmek için zaman kazandılar.

Balıkesir’in 3 Eylül Sındırgı ve Dursunbey ilçelerinde başlayan ve 15 Eylül Ayvalık ilçesinde kurtuluşun 92. nci yılı kutlama törenleri son buldu.

Ayvalık`ın 92. ncı yılı kurtuluş törenlerine 22 yıldır devam ettirilen ve 14 -18 Eylül 2014 tarihleri arası devam edecek ‘22. Ayvalık Zihinsel Engelliler Şenliği’ne katılan 800 kişilik engelliler ve aileleri de katıldı.            ENVER DOLGUN



  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false