EĞİTİM-İŞ "BİGEP ÖĞRETMENLERİN VAKTİNİ ve ENERJİSİNİ ALIYOR"

EĞİTİM-İŞ

Eğitim-İş; "Bilindiği üzere ilçemiz okullarında Balıkesir Valiliğinin yürüttüğü BİGEP projesi uygulanıyor. "

Bilindiği üzere ilçemiz okullarında Balıkesir Valiliğinin yürüttüğü BİGEP projesi uygulanıyor.

Öncelikle bunun ülke genelinde uygulanan bir proje olmadığını, yerelde uygulanan bir proje olduğunu belirtmeliyim. Bu proje kapsamında belli sayıdaki öğrenciler, birer öğretmenle eşleştirilerek, öğretmenlerden bu öğrencilere danışmanlık/koçluk yapması isteniyor. Bununla da yetinilmiyor, öğretmelerin yapılan deneme sınavlarına ilişkin raporlar hazırlaması, belli aralıklarla da toplantılara katılması isteniyor. Yapılan deneme sınavlarına ilişkin raporları elektronik ortamda tek tuşla almak mümkünken bu raporlar bir angarya olarak öğretmenlere hazırlatıldı. Yapılan toplantılarda ise öğretmenlere bildiklerinden başka yeni bir şey anlatılmadı. Yarım saat süren bir toplantı için öğretmenler şehrin diğer ucundaki bir okula çağrıldı.

Biz öğretmenler, her zaman öğrencilerimizle ilgilenmeye, onları iyiye, güzele yönlendirmeye ve işimize odaklanmaya çalışıyoruz. Öğrencilerimizin başarı durumunu sınıf öğretmenleri, ders öğretmenleri ve rehberlik servisi olarak takip ediyoruz. Kurul toplantılarında gerekli değerlendirmeleri yapıyoruz, başarıyı artırmak için alınabilecek önlemleri görüşüyoruz. Bandırma, lise ve üniversite giriş sınavlarında il genelinde ilk iki sırada yer aldı. Bu başarı öncelikle öğretmenlerin, velilerin ve öğrencilerin başarısıdır. Halihazırda yapılanlar ve bu başarı görmezden gelinmemelidir.

Sınava dayalı sistem, kalabalık sınıflar, öğrencilerin içinde bulunduğu ekonomik sorunlar… işimizi zaten zorlaştırıyor. Bir de bizden uzmanı olmadığımız bir konuda çalışma yapmamızı istiyorlar. Bu çalışmaların mevzuat altyapısının olmadığını, öğretmenlere asıl işleri dışında sorumluluklar yüklediğini ve eğitimin temel sorunlarına da çözüm üretmediğini belirtmek isterim. Vali, gelen tepkiler üzerine, geçen sene yapılan toplantıda sendika başkanlarına BİGEP çalışmalarına katılmanın zorunlu olmadığını söylemişti. Bakanlık onayı olmayan sonuçlarının tartışmalı olabileceği açık olan bu tür projelerin gönüllülük esasına göre gerçekleştirilmesi gerekirken bazı okul müdürlerinin “Zorunlu değil ama biz devlet memuruyuz, denileni yapmak zorundayız…” gibi sözler sarf ederek aba altından sopa göstermeleri iş barışına uymaz. Üstelik bu tavırlar gönüllü olarak projeye katılmış arkadaşlarımızı da bıktırıyor, her geçen gün dilekçe vererek ayrılanlar artıyor.

Son olarak BİGEP kapsamında planlanan ve günde iki saat sürecek dört günlük eğitime 8 ve 12. Sınıf öğretmenleri çağrıldı. Bunlar arasında önceden dilekçe verip katılmayacağını belirten arkadaşlarımız da var. Bu eğitimler uzaktan verilebilecekken öğretmenlerin dersten çağrılması ve yetiştirme kurslarının yapılamaması projenin amacıyla da uyuşmuyor. Yine bilmediğimiz hiçbir şeyin anlatılmayacağı toplantılarla vaktimiz ve enerjimiz çalınacak.

Tüm sendikaların, valilik ve kaymakamlıklarca yerelde uygulanan projelere katılmama eylem kararları var. Öğretmen arkadaşlarımızın bu kararlara uyarak dilekçe vermeleri en doğal haklarıdır. Sendikal eylemler, Sendikalar Kanunu, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Anayasa Mahkemesi kararlarıyla güvence altına alınmıştır.

Kadir Taylan

Bandırma Eğitim İş Temsilcilik Başkanı



  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı