Eğitim-İş; "Karanlığa değil, aydınlığa uyanmak istiyoruz."

Eğitim-İş;

Eğitim İş Başkanı Kadri Taylan'dan karanlığı yırtan basın açıklaması

Okullarda yaşanan saat uygulamasında nedeni ile yaşanan sıkıntı öğrenci ve veliler üzerinde tepkiye neden olurken, bir açıklamada Eğitim İş'ten geldi.

Eğitim İş Bandırma temsilcisi Kadri Taylan yaptığı basın açıklaması ile uygulamanın bir an önce olması gereken saat dilimlerine çekilmesini istedi.

Eğitim İş Başkanı Kadri Taylan; "Dönemin Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın ısrarıyla hayatımıza giren kalıcı yaz saati uygulaması yıllardır çalışanlarımızı özellikle de çocuklarımızı olumsuz etkiliyor. Bandırma’da şehir dışına taşınan okullardan dolayı birçok öğrenci servis ve toplu taşımaya mecbur bırakıldı. Servis ve toplu taşımada geçen sürelere bir de yoğun trafiği eklersek öğrencilerimiz sabahın erken saatlerinde kalmak zorundalar. Uykuya en ihtiyaç duydukları yıllarda onları kör karanlıkta uyandırmanın hiçbir mantıklı gerekçesi yok. Daha üzerinden uyku mahmurluğunu atamamış çocuklarımız yollara düşüyorlar, ilk saatlerde uykulu gözlerle ders dinlemeye çalışıyorlar. 

Şu sıralar okullarda grip salgını var. Her sınıfta hastalanıp okula gelmeyen birçok öğrencimiz çıkıyor. Bunda çocuklarımızın sabahın ayazında yola çıkmasının etkisi büyük. Toplu taşıma ve servisler de grip salgınını artırıyor.

Kalıcı yaz saati uygulamasının tasarruf sağlamadığı da ortada. Karanlıkta uyanıyoruz, ışıkları açıyoruz. Çocuklarımızın sağlığını, okul başarısını, toplum psikolojisini ve iş verimliliğini olumsuz etkileyen bu uygulamada inat edilmesinin anlaşılır bir yanı yok. 

Okullarımızda çocuklarımıza bir kamu hizmeti olan eğitimin yanında beslenmenin de kamu hizmeti olarak verilmesi gerekiyor. Yetersiz beslenen çocuklarda sağlık problemleri ve gelişim sorunları görülme olasılığı diğerlerine göre daha yüksek. Öğrencinin yetersiz beslenmesi ders başarısını da olumsuz etkiliyor. İstatistiklere göre her dört çocuktan biri okula aç geliyor. Çocuklarımız lavabolardan su içmek zorunda kalıyor. Ülke olarak çocuklarımıza içme suyu sağlayacak ve bir öğün ücretsiz yemek verecek güçteyiz. Eğitim hakkı gibi beslenme hakkının da devlet tarafından güvence altına alınması şart.

Artan maliyetler ve servis ücretleri dolayısıyla bu sene daha fazla sayıda öğrenci toplu taşımayı tercih ediyor. Okul giriş ve çıkış saatlerinde ise yoğunluk yaşanıyor. Otobüsler yeterli gelmiyor. Bazı okulların şehre uzak olmasından dolayı öğrenciler yollarda uzun zaman geçiriyorlar. Devlet Hastanesi Kavşağında yaşanan trafik yoğunluğu ulaşımı aksatıyor ve kazalara da davetiye çıkarıyor, yakında da burayla ilgili bir çalışma yapılacak gibi görünmüyor. En kısa zamanda, ilçemizde trafik yoğunluğunu çözecek önlemler alınması gerekiyor. Çocuklarımızı her gün riske atmanın anlamı yok.

Bazı okullarımız yeniden yapılmak üzere yıkılıyor, bazı okullarımız tadilata alındı, öğrencileri ise başka binalarda eğitimlerine devam ediyorlar. Bu yüzden sabahçı öğlenci olan okullarımız var. Fakat sürecin iyi planlamadığı ortada. Aynı anda birçok okulun boşaltılması öğrenci öğretmen ve velileri mağdur etti. Okul inşaatlarının en kısa zamanda tamamlanması yaşanan mağduriyetlerin giderilmesi açısından önemli.

Yapılalı daha üç beş yıl olmayan binası yeni okullarımızda pek çok sorunla karşılaşıyoruz. Kullanılan malzemenin kalitesizliğinden sıvaları, fayansları dökülen, zemininden su çıkan, camlarından yağmur ve rüzgâr alan, şiddetli rüzgarlarda çatısı uçan, pencereleri yerinden çıkan okullarımız oluyor. Yeni yapılacak okul binalarda bu eksikliklere dikkat edilmesi gerekiyor." 

Kadir Taylan

Bandırma Eğitim İş Başkanı



  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı