Eğitim-İş, "Sağlıklı Eğitim İstiyoruz…"

Eğitim-İş,

Eğitim-İş Kokart Takma Eylemi ile ilgili basın açıklaması yaptı.

Gerekli önlemler alınmadan başlatılan yüz yüze eğitimin ne kadar sürdürülebileceğinden kaygılıyız. Okullarda personel eksiği var, okullarımız düzenli temizlenemiyor. İkili eğitime geçen okullarımız var, okulun biri çıkıyor diğeri derse giriyor. Bu arada sınıfların temizliği için yeterli zaman kalmıyor. Okul giriş çıkışlarında yoğunluk yaşanıyor. Okullarda güvenlik görevlisi bulunmuyor. Bu yüzden giriş çıkışlarda sorunlar yaşanıyor. Teneffüsler ve öğle araları uzun; kantinlerde, koridorlarda, lavabolarda öğrencinin kontrolü zor. Çoğu okulda kantin Okul Aile Birliği tarafından işletiliyor ve kantinlerde simit, poğaça ve bisküviden başka bir şey satılmıyor. Öğrenciler dışarıdan yemek almak zorunda kalıyor.

Kalabalık sınıflarda ders yapıyoruz. Havaların sıcak gittiği şu günlerde sınıfı ders boyunca havalandırabiliyoruz, soğuk havalarda bu da mümkün olmayacak. Özellikle şehir dışına taşınan okullar dolayısıyla öğrenciler servislere ve toplu taşımaya mecbur bırakıldı. Öğrenciler hastane otobüslerine binerek okullarına gitmeye çalışıyorlar. Kalabalık toplu taşıma hastalık riskini artırıyor. Bazı veliler çocuklarını arabasıyla okula bırakıyor. Okulların açılmasıyla birlikte trafik yoğunluğu da arttı. İlçemizde devam eden yol yapım çalışmaları trafiği iyice içinden çıkılmaz bir sorun haline getiriyor. Ekim ayının ilk haftası ile birlikte üniversiteler de açılacak, binlerce öğrenci ülkenin değişik yerlerinden ilçemize gelecek. Liseler Vadisi’nin trafik yoğunluğu iyice artacak.

Okul idarecilerimiz, İşkur’dan görevlendirilecek personeli bekliyorlar. Üçüncü haftayı geride bıraktık, hala iş başı yapmadılar. Üstelik bu sene gelecek personel geçen seneye göre oldukça az. Her okula bir kişi bile düşeceğini sanmıyorum. Üstelik pansiyonlu okullarımıza ve büyük binalarda eğitim veren kurumlarımıza bundan daha fazla personel gerekli.

Uzaktan eğitimde yaşanan kayıpları telafi etmek için biz öğretmenler canla başla çalışıyoruz. Maskelerimizi takarak mesafeye dikkat ederek derslerimizi işliyoruz. Kalabalık sınıflar, maske ve uzun ders saatleri bizleri zorluyor. Hemen her gün bir öğrencinin veya bir arkadaşımızın pozitif olduğunu ve karantinaya alındığını duyuyoruz. Buna rağmen kalabalık sınıflarda derse girmek durumundayız. Maalesef vakalar da durmadan artıyor.

Tüm ülkede olduğu gibi ilçemizde de hemen her okulda yüz yüze eğitime ara veren sınıflar var. Bunların sayısı da gün geçtikçe katlanıyor. Karantinaya alınan sınıflarda uzaktan eğitime geçilecek ama her öğrencinin bunu sağlayacak bilişim araçlarının olmadığını biliyoruz. Bir buçuk yılı aşkın bir süre uzaktan eğitim tecrübemiz var fakat bu konuda eksikliklerimizi tamamlayabilmiş değiliz. Maalesef her öğrencimize tablet ve internet imkânı sağlayamadık. Bu da eğitimde fırsat eşitliğini ortadan kaldırıyor. Bu sene merkezi sınavlarda düşen başarının sebebini burada aramak gerekir.

Hem uzaktan eğitim sürecinde hem de yaz tatilinde devletin imkânları okullardaki eksikliklerin giderilmesi için kullanılmalıydı. Milli Eğitim Bakanı okulların açık kalması konusunda kararlı açıklamalar yapıyor. Aynı kararlılık okullardaki eksikliklerin tamamlanmasında da gösterilmelidir. En kısa zamanda gerekli öğretmen atamaları yapılmalı, sınıflar seyreltilmeli. Ders süreleri kısaltılmalı yine öğle araları ve teneffüs süreleri kısaltılmalı.  Okullarımıza yeterli personel sağlanmalı. Her okulda bir sağlık personeli bulunmalı. Okul girişlerinde yeterli güvenlik önlemleri alınmalı. İlçemizde devam eden kavşak ve yol çalışmaları kısa zamanda tamamlanmalı, trafikte yoğunluğu engelleyecek tedbirler alınmalı, hastaneye giden ve öğrenci taşıyan otobüsler ayrılmalı…

Sağlıklı yüz yüze eğitimin sürdürülebilmesi için taleplerimizi sesimizi yükselterek söylemeye devam edeceğiz. Milli Eğitim Bakanlığının, Pandemi sürecinde eğitim ve öğretimin sağlıklı yürütülmesi için gerekli tedbirlerin alınmamasını protesto etmek ve kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla “Sağlıklı Eğitim İstiyoruz” kokart takma eylemi yapıyoruz. Sendika farkı gözetmeksizin tüm arkadaşlarımızı bu eylemimize davet ediyorum.

Kadir Taylan

Eğitim İş Bandırma Temsilcilik Başkanı



  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı