Eğitim vadisi ödül aldı.

Eğitim vadisi ödül aldı.

Türkiye, Eğitim dünyası bu kompleks`i konuşuyor.

Bandırma  “Eğitim Vadisi” projesi Türkiye çapında düzenlenen Eğitim vadileri projeleri içinde örnek proje seçildi.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen “Eğitim Kampüsleri Mimari Proje Yarışması’na “Bandırma Eğitim Kampüsü`` projesiyle derecelendirme kurulunu oluşturan Prof. Dr. Bülent Tarım, Yüksek Mimar Köksal Aksoy, Yüksek Mimar Bülent Çetin, Yüksek Mimar Hakan Özbek, Mimar Alper Aykam, İnşaat Yüksek Mühendisi Ali Rıza Çakıt, Makine Mühendisi Serhan Çaycılar, Elektrik Mühendisi Selahattin Özdeniz, Eğitmen Ecevit Metin Kaner, Mimar ve Mimar Ahmet Elginöz tarafından Türkiye 1 ncisi seçildi. 

ÖDÜLLERİNİ BAKAN AVCI’DAN ALACAKLAR 

Bugün Ankara Balgat Anadolu Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’nde düzenlenecek törende ödülünü Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’dan alacak olan ekibin yanı sıra tören ardından bir de kolokyum düzenlenecek. Biri uzman kişilerden diğeri tartışmacılardan oluşacak olan iki grubun katılımı ile yapılacak kolokyumda eğitim vadisi sisteminin görüşülmesi öngörülüyor. 

BİLİM MERKEZİ’NDEN, PLANETARYUM’A KADAR DÜŞÜNÜLMÜŞ 

Bandırma’ya yapılacak olan ve Türkiye birincisi seçilen Eğitim Vadisi projesinde ise her şey düşünülmüş. Ulaşım ve şehre olan bağlantılarında açıkça belirtildiği projede Vadiye ulaşım için Erdek’ten Bursa – Çanakkale otoyolunun bağlantı noktasına ulaşan yolun güneye uzatılması önerilmiş. Projede imar yolu, alanın kent merkezine ve Erdek`e ulaşımına alternatif bir arter oluşturacağı aynı zamanda yerleşkenin güneyinde yer alan üniversite alanı ile de ilişkiyi kuvvetlendirecek ve kentin güneydeki gelişme bölgesine hizmet sağlayacağı vurgulanmış. Yerleşkeye araç ulaşımının ise i kavşaktan güneye uzanan bağlantı ile sağlanması, yerleşke içindeki otoparklara ulaşımın ise bir iç servis yolu ile yapılması öngörülmüş. Alanın uzun kenarında yer alan duraklama ve araç yanaşma bölgesi kampüs içerisine araç trafiğini sokmadan yaya ulaşımını sağlayacak. 

KENTSEL MEKANLAR 

Kampüs birimleri kuzey-güney aksında kurulan bir öğrenci etkinlik yoluna takılarak birbiriyle ilişki kuracak. Belirtilen aks , eğitim birimlerini, girişte yer alan akademik merkezi (sahne sanatları merkezi, açık ve kapalı sosyal alanları, kulüp odaları, sağlık birimi, yönetim), yurtları ve sosyal tesisleri,yemekhaneyi, rekreasyon ve spor alanlarını, kreşi ve ibadethaneyi birbirine bağlayacak. Programı yoğun olan yüksek z yapı blokları arazinin en yüksek olan bölümünde yer alacak. Az katlı bloklar arazinin alçak bölümünde rekreasyon alanlarıyla birlikte bulunacak. 

BİLİM MERKEZİ VE PLANETARYUM 

Mevcut spor salonunun taşıyıcı sistemi korunarak yapı fonksiyona göre planlandığı projede Yapı etrafındaki şeffaf cepheyle , içindeki bilim merkezinin sergilenen öğelerinin kampüs girişinden algılanmasını amaçlanmış. Alt katında da sergi alanı, üst katında ise bu sergi alanına açılan bir galeri ile planetaryum bulunuyor. Bilim merkezinin kampüsün ana girişinde yer alması sayesinde dışarıdan gelen ziyaretçiler kolay bir şekilde ulaşabilecekler. 

SOSYAL MERKEZ 

Kampüsün ana giriş aksının yanında konumlanan merkez içerisinde idari, sağlık, kafeterya, dükkan vb. gibi yapıları barındıran, aynı zamanda yurtta kalan öğrencilerin de vakit geçirebilecekleri ve gereksinimlerini karşılayabilecekleri bir merkez olarak tasarlanmış. Aynı zamanda kütüphane yapısını da içerisinde barındıran merkez kampüsün ana giriş aksını kuvvetlendiren ve bu aksa hizmet eden bir yapıya sahip. Yurt bölgesine de açık olan bu yapı geçirgen planı ve galerileri sayesinde ana aksı yurt bölgesine bağlıyor. 

SAHNE SANATLARI MERKEZİ ve 800 KİŞİLİK DEV SALON 

Sahne sanatları merkezine girişte 800 kişilik salon yer alıyor. Giriş fuayesi şeffaf yüzeylerle giriş aksından gelen izleyiciyi karşılıyor. Fuaye aynı zamanda sergilerin yer aldığı bir alan olarak düşünülmüş.. Alt kata galeri içinden inen bir merdivenle ulaşılıyor. Burada çok amaçlı salonlar yerleştirilmiş. Sahne arkasında sanatçılar için ayrılan odalar, ana sahne yanında yan sahneler, alt ve üst katlarda yeterli sayıda depo yerleştirilmiş. Yangın çekirdekleri 800 kişilik salonun boşaltılabilmesine uygun bir biçimde her iki kanatta yer alıyor. Fuayeden üst kata çıkan merdivenler balkon katına ulaşıyor. 

EĞİTİM BİRİMLERİ 

Akademik merkez avlusuna ve öğrenci etkinlik koridoruna bağlanan avlular etrafında konumlandırılmıştır. Blokların zemin katlarında çok amaçlı uygulama alanı, kantin vb. bulunmaktadır. Bloklar arasındaki bu avlular birbirlerine bağlanmaktadır. Ayrıca, bloklar arasında yer alan köprüler ve çeşitli kotlarda bulunan koridor ve hollerle bloklar arasında kapalı geçiş sağlanmıştır. Ortak kullanılan laboratuvar, çok amaçlı uygulama alanı, eğitim yönetim birimleri kolay ulaşılabilir biçimde konumlandırılmıştır. Bu yerleşim koridorlarda farklı karakterde koridor ve holler oluşturmuştur. Bu koridor ve holler doğal ışık alacak şekilde düzenlenmiştir. 

MODERN YURTLAR 

Mevcut Fen Lisesi binası ile Yurt binası korunarak ve bütünüyle yenilenerek, öneri yurt binalarıyla birlikte aynı bölgede tasarlanmış. Öneri yurtlar farklı kız ve erkek öğrenciler için iki farklı tipte tasarlanmış. Balkonlu ve iki kişilik odaları barındıran A tipi ve balkonsuz daha büyük odaları barındıran ve dört kişinin konaklamasına imkan veren B tipi yurtlar, mevcut yurt binları ve sosyal kültürel merkez ile aynı peyzaja açık bir öğrenci kompleksi oluşturmakta. Öğrencilerin kampüs içerisinde zamanlarının büyük bir kısmını geçirecekleri bu kompleks sosyal merkezlere, yemekhaneye ve rekreasyon alanına yakın olarak konumlandırılmış. 

YEMEKHANE 

Yemekhane yurtların yakınında ve eğitim birimleri ardışık avlularının da sonunda yer alır. Eğitim birimi altında yer alan kafeterya ile birlikte ilişkilendirilerek ortak yeme-içme açık alanları da sağlanmaktadır. Öğrenci – öğretmen yemek salonu ortasında tasarlanan bir iç bahçeyle birbirinden ayrılır. Yemekhane servisi yerleşke içerisinde yer alan araç yoluyla sağlanır. Yerleşkenin eğimin en alçak kısmında kalan güney bölgesi, spor alanları, rekreasyon alanları, tarım-eğitim bahçeleri, koşu alanları ve ibadet alanını barındırır. 

SPOR REKREASYON ALANLARI 

Kampüsün spor ve rekreasyon alanının içerisinde konumlanan spor kompleksi içerisinde spor ve jimnastik salonları ve yüzme havuzu yer almaktadır. Komplekse seyirci ulaşımı kampüs içerisinden sağlanabildiği gibi kampüs dışında yer alan özel bir kapı ile de giriş sağlanabilmektedir. 



Anahtar Kelimeler:
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı