e-haciz projesi

e-haciz projesi

SGK 27 milyar liralık alacağını e-haciz projesi ile internet ortamında tahsil edecek.



SGK 27 milyar liralık alacağını e-haciz projesi ile internet ortamında tahsil edecek.

Ekonomik durgunluğun gün yüzüne çıktığı bu dönemde bütçe gelirlerini arttırmak için zamlara ve özelleştirmelere hız veren AKP hükümetinin attığı bu adım, vergi borçlarının da kısa sürede tahsil edilmesi amacını taşıyor.

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) vergi alacaklarının kısa sürede tahsili için E-Haciz” isimli bir proje geliştirdi. Maliye Bakanlığı`nın vergi borçlarını tahsil etmek için banka hesaplarına haciz uygulamasının bir benzerini SGK da başlatıyor.

SGK ile bankalar arasında yapılacak haciz işlemlerinin elektronik ortamda yapılması projesi kapsamında, alacaklar otomatik olarak kesilerek tahsil edilebilecek. Böylece vergi alacaklarının zamanında ve sürüncemede kalmadan tahsil edilmesi amaçlanıyor.

SGK'dan edinilen bilgiye göre, kuruma borçlu olanların elektronik ortamda takip edilmesi için Türkiye Bankalar Birliği`ne üye 30 mevduat bankası ve 4 katılım bankasıyla imzalanan protokolle oluşturulacak e-haciz sisteminin altyapı çalışmalarının mart ayında tamamlanacağı ifade edildi.

e-haciz sistemi nasıl uygulanacak?
e-haciz sistemiyle borçların tahsiline başlamadan önce 6183 Sayılı Kanun`un 79. maddesi gereğince, borçluya ödeme tebligatı gönderecek. Borcu bulunan kişi ya da kurumlara yapılan tebligat sonucunda borç tahsili gerçekleştirilemediği takdirde, e-haciz sistemi uygulanacak.

e-haciz sistemiyle, haciz istek dosyasının elektronik ortamda bankalara gönderileceği ve böylece borçluların hesaplarındaki varlıklara likidite durumu ve borç tutarına göre bloke konularak, haciz tatbik edileceği ifade edildi.

Ayrıca, SGK tarafından uygulanan bir başka e-haciz sistemine göre ise, borçlunun aracı olup olmadığı sorgulanarak, alacaklı olduğu mükellefin otomobili varsa sistem üzerinden araca ``icra şerhi`` konabilecek.

SGK ile bankalar arasında yapılacak haciz işlemleri
Bankaların Genel Müdürlüklerine elektronik ortamda yapılacak tebligatlar tüm şube bilgilerini kapsayacağından bankalar nezdinde bulunan bilgilere anında ulaşılacak. Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı tarafından bankalara gönderilen "Paketler" elektronik imza ile imzalanacak ve şifrelenecek.

Bankalarca, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı tarafından gönderilen paketin alınmasını müteakip "Zaman Damgası Alma" işlemi tamamlanacak ve Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığına "Alındı Bilgisi" gönderilecek. E-imzalanan "Alındı Bilgisi"; bankalarca, gönderilen veri paketinin alındığına ve işleme başlanacağına ilişkin olarak Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığına bildirilmiş olacak.

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı tarafından verilen şifre ile paket açılarak, gelen haciz bildirilerinin işlemleri tamamlanıp, elektronik imza ile imzalanarak, Sosyal güvenlik Kurumu Başkanlığına bildirilecek.





Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 17.1 ° / 9.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cumartesi 12.3 ° / 7.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 17.1 ° / 5.3 ° Güneşli