Elektrikli bisikletlere belge zorunluluğu getirildi

Elektrikli bisikletlere belge zorunluluğu getirildi

Elektrikli araçlar ve elektrikli bisiklet kullanmak için M sınıfı ehliyet zorunluluğu getirildi. Ehliyeti olmayanlara cezai işlem uygulanacak.

Özellikle tatil yörelerinde vatandaşların yoğun olarak gezinti alanı olarak kullandıkları yollarda sessiz ve hızlı yol almaları çarpmalar sonucu yaralanmalara neden olması, elektrikli motor ve bisikletlere ehliyet zorunluluğu getirildi.

Elektrikli araçlarla ilgili olarak yapılan açıklamada,  Elektrikli araçlar ve elektrikli bisiklet kullanmak için M sınıfı ehliyete gereksinim vardır. Ehliyeti olmayanlara cezai işlem uygulanacaktır.

Karayolları Trafik Yönetmeliği uyarınca yapılan yeni düzenlemelere göre sürücü belgesi sınıflaması yenilendi. Bu düzenlemeye göre elektrikli bisikletler M Sınıfı sürücü belgesi kapsamına alındı. Dolayısıyla elektrikli arçları/bisiklet kullanmak için ehliyete gereksinim vardır.

Elektrikli bisiklet, elektrikli scooter, elektrikli motorsiklet ehliyeti için alt yaş sınırı 16 olarak belirlenmiştir.

2016 yılında çıkan yasaya göre 250w ve daha yüksek elektrik motoru ile çalışan tüm taşıtlar için ruhsat ve plaka zorunluluğu getirildi. Elektrikli bisiklet, elektrikli scooter, elektrikli motorsiklet gibi araçlar eğer 250w veya daha yüksek kapasitede ise Trafik Tescil Şube Müdürlüğü’ne başvurarak kayıt olmaları gerekmektedir.

En fazla 0,25 kw azami güce sahip, hızın saatte 25 kilometreye ulaştıktan sonra gücü kesilen elektrikli bisikletler ehliyet ve tecil gerektirmez. Pedal çevirmeye ara verince gücü kesilen araçlar tescile tabi olmadan kullanılabilir. 45 km hıza ulaşabilen tüm araçların ehliyet ve plaka alması zorunludur.

Azami gücü 0,25 kw ve daha yüksek elektrikli bisikletler ise tescil ve ehliyete tabidir. Bu tip araçları kullanan sürücülerin M sınıfı ehliyete sahip olması gerekir. 0.249Kw (249 Watt) olan Elektrikli bisiklet, scooter, motorsiklet, E-Bike ve motor gücü daha az olan araçlar ehliyetsiz ve plakasız olarak kullanılabilir. denildi.



  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli