Emek Partisinden çağrı

Emek Partisinden çağrı

"ENFLASYON KISKACINDA ÜCRETLERİMİZ ERİMESİN İSTİYORSAK BİRLEŞMELİYİZ"

Enflasyonla mücadele program açıklandığından beri işçi ve emekçilerin dilinde ?fiyatlar düşmeyecek, ücretlere ve asgari ücrete düşük zam yapacaklar. Şimdiden buna yer yapıyorlar? vardı. A´dan Z´ye tüm temel tüketim mallarına en az %50 zammın geldiği 2018 Türkiye´sinde enflasyonu %27 olarak açıklayan hükümet, asgari ücret komisyonunun toplanacağı Aralık ayının başında enflasyonu %21 olarak açıkladı.

/resimler/2018-12/6/0056457054591.jpg

İlk zamanlar doların artışını bahane ederek, ?dış güçlerin oyunu?, ?ekonomik savaş veriyoruz? diyerek işçi ve emekçileri kandırmaya çalışan hükümet, krizin gerçek nedenlerini açıkça ortaya koymaktan çekinmiştir. Türkiye´deki krizin temel nedenleri aşırı üretim, dışa bağlı ekonomi ve borç batağıdır. AKP hükümeti 17 yılda birçok yeni zengin yaratmış, birçok patronu kat be kat zengin etmiş, emekçileri ise daha fazla yoksullaştırmıştır. Patronların üretim, kar ve ihracat rekorları kırdığı dönemlerde pastadan işçi ve emekçilere kalan pay hep sefalet ücreti oldu. Şimdi de yaşadıkları krizin faturasını işçilere ödetmek istemektedirler.

Bizzat Cumhurbaşkanı Erdoğan patronlara krizi fırsata çevirin diye çağrı yaptı. Patronlar ise fırsatı kaçırmadılar. İşten atma, mesaiye bırakmama ya da mesai ücreti ödememe, sosyal haklardan kesintiler vb. yaptıkları bazı uygulamalar. Diğer yandan tüketim mallarına zam yaptılar ya da zam beklentisi ile stokladılar. ?Enflasyonla topyekûn mücadele? adına indirim yaptığını söyleyen birçok işletme önce etiket fiyatlarını arttırmış sonra ?indirim´ yapmıştır. Bunu işçiler ve emekçiler bildiği gibi hükümet ve devlet yetkilileri daha iyi bilmektedir.

Enflasyonla mücadele programı, enflasyon oranını düşük göstermenin bahanesi olarak kullanılıp ?asgari ücrete en az zammı nasıl yaparız? planının bir parçasıdır. ?İtibar´ diyerek onlarca makam arabası ve uçağı alanlar günlük 1.8 milyon lira harcanan saraylarından memleketin işçi ve emekçisinin çektiklerine gözlerini kapamaktadırlar.

Gerçekten stokçuyla, zam yapanlarla mücadele etmek istiyorsa birkaç yere göstermelik baskınlar yapmaktan daha fazlasını yapmalıdır.

? Temel tüketim mallarına (Elektrik, Su, Doğalgaz, Et, Süt, Meyve, Sebze vb.) yapılan zamlar geri çekilmeli, fiyatlar sabitlenmelidir.
? İşçiye, memura, emekliye yapılacak zam gerçek enflasyon hesabı üzerinden yapılmalıdır.
? Asgari ücret, insanca yaşayabileceğimiz düzeyde olmalı ve vergiden muaf tutulmalıdır.
? İşten atmalar yasaklanmalı, iş güvencesi sağlanmalıdır.
? Patronlara tanınan ayrıcalıklara son verilmeli, borçlanmalarına getirilen devlet garantileri kaldırılmalıdır.
Sermayenin krizinin faturasını işçi ve emekçiler değil patronlar ödesin istiyorsak, işyerlerimizde, fabrikalarda, bulunduğumuz sanayi havzalarında bir araya gelmekten başka yolumuz yoktur.

Recep GÖKDENİZ- EMEK PARTİSİ BANDIRMA İLÇE BAŞKANI



Anahtar Kelimeler: Emek Partisinden çağrı
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli