ENERJİ-SA'da hedef gücünü 5.000 MW’ın üzerine çıkarmak

ENERJİ-SA

Sabancı Holding, Türkiye ve ABD’deki yatırımlarıyla yenilenebilir enerji portföyünü büyütmeyi sürdürüyor

Sabancı Holding, Türkiye ve ABD’deki yatırımlarıyla yenilenebilir enerji portföyünü büyütmeyi sürdürüyor

Sabancı Topluluğu, öncelikli büyüme alanı olarak gördüğü sürdürülebilir enerji ve iklim teknolojilerindeki yatırımlarına devam ediyor. Enerjisa Üretim tarafından gerçekleştirilen rüzgâr ve güneş enerjisi yatırımlarıyla, Türkiye’deki kurulu gücünü 5.000 MW’ın üzerine çıkarmak için çalışmalarına devam eden Sabancı Topluluğu, yenilenebilir enerji alanındaki tecrübesini uluslararası pazarlara taşıyacak önemli bir yatırıma daha imza attı.

Bu kapsamda, Sabancı Holding’in yüzde 100 iştiraki Sabancı İklim Teknolojileri A.Ş. çatısı altında faaliyet gösteren ABD merkezli Sabancı Renewables Inc., ABD merkezli Oriana Solar LLC şirketinin yüzde 100 hissesini satın aldı. Oriana Solar LLC, Teksas eyaletinde 232 MW'lık güneş enerjisi santrali ve 60 MW’lık enerji depolama tesisi lisansını elinde bulunduruyor.

ABD’DEKİ KURULU GÜCÜ 500 MW’I AŞMIŞ OLACAK

Söz konusu santral yatırımı için mühendislik, satın alma ve inşaat sözleşmesinin (EPC) en kısa zamanda imzalanması; proje yatırımının da 2023 yılı içerisinde başlayarak 2025 yılı ikinci çeyreğinde devreye alınması planlanıyor.

Yapılacak güneş enerjisi santrali, Sabancı Topluluğu’nun ABD’de hayata geçireceği ikinci yenilenebilir enerji yatırımı olacak. Sabancı Topluluğu’nun geçtiğimiz yıl açıkladığı ve Teksas’ta inşaat çalışmalarına devam ettiği, 272 MW’lık Cutlass II güneş enerjisi santralinin ise 2024 yılının ikinci çeyreğinde devreye alınması öngörülüyor. Bu iki yatırımla birlikte Sabancı Topluluğu’nun ABD’deki yenilenebilir enerji portföyü de 500 MW’ı aşmış olacak. Kısa bir süre içerisinde de bu kapasitenin iki katına çıkarılması hedefleniyor.

“TÜRKİYE İLE DÜNYA ARASINDA KÖPRÜ OLMAYA DEVAM EDİYORUZ”

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Sabancı Holding Enerji Grup Başkanı Kıvanç Zaimler “Sabancı Topluluğu olarak Türkiye ile dünya arasında köprü görevi görmeye devam ediyoruz. Yenilenebilir başta olmak üzere, enerji alanında gerçekleştirdiğimiz yatırımlarla, Türkiye’de özel sektöre öncülük etmeyi sürdürüyoruz. Enerji-sa Üretim şirketimiz aracılığıyla bir yandan toplam 1.000 MW büyüklüğündeki rüzgâr enerjisi santrallerimizi kademeli olarak devreye almaya hazırlanırken, bir yandan da mevcut santrallerimizde planladığımız kapasite artırımlarıyla, Türkiye’deki kurulu gücümüzü 5.000 MW’ın üzerine çıkarmak için çalışmalarımıza kararlılıkla devam ediyoruz.

Tüm bunların ışığında, önümüzdeki 5 yıllık dönemde Türkiye’de hayata geçirilecek her üç rüzgâr ve güneş santralinden biri Sabancı Topluluğu imzası taşıyacak. Bununla birlikte, enerji ve iklim teknolojilerindeki büyüme stratejimizin bir diğer ayağı da yurt dışındaki rekabetçi pazarlarda yenilenebilir enerji portföyümüzü büyütmek. Bu doğrultuda ABD’deki ilk güneş enerjisi yatırımımızı geçtiğimiz yıl açıklamıştık. 

272 MW’lık Cutlass II santralimizin inşaat süreçlerine devam ederken, imzalarını attığımız Oriana Solar LLC ile de bölgedeki varlığımızı daha da güçlendireceğiz. Öte yandan, ABD’deki yatırımlarımız sadece üretimle sınırlı değil. Stratejik yönümüzü, ‘geleneksel’ teknolojilerden ‘yıkıcı’ teknolojilere doğru çevirirken, devrim niteliğindeki fikirlere gerçekleştirdiğimiz erken aşama yatırımlarla dünyadaki enerji geçişine öncülük etmeyi hedefliyoruz. Bu kapsamda ABD merkezli toplam 4 farklı fon ve start-up’a yatırım yaptık. Bu yıkıcı teknolojilerin geliştiricileri arasında yer alarak, edindiğimiz bilgi birikimi ve tecrübeyi Türkiye enerji sektörünün kullanımına sunmak en büyük hedefimiz” dedi.



  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı