Enerji Bakanı Dönmez Bandırma’daydı

Enerji Bakanı Dönmez Bandırma’daydı

Bakan, “Bor madenlerinin satılması gündemimizde yok”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Bandırma’ya geldi. Dönmez, Bandırma Bor ve Asit Fabrikaları İşletme Müdürlüğü’nde ve yapımı süren “Bor Karbür Uç Ürünleri” fabrikalarında incelemelerde bulundu.

Bakan Dönmez’e, önce Bandırma Bor ve Asit Fabrikaları’nda brifing verildi.

Bakan Fatih Dönmez’e, daha sonra yapımı süren “Bor Karbür Uç Ürünleri” fabrikasında, Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürü Serkan Kaleşer bilgi verdi.

Ardından Bakan Sönmez, Bandırma Bor ve Asit Fabrikaları İşletme Müdürlüğü önünde gazetecilere şu açıklamayı yaptı:

“Biz bor rafine ürünlerini ihraç ediyorduk. Borun hiçbir ürününü cevher olarak satmıyorduk. Bor uç ürünleri üretimine geçtikten sonra katma değeri yüksek ürünleri yurt içi ve yurt dışına satacağız. Bandırma’da yapımını sürdürdüğümüz bor uç ürünleri tesislerimizin yıllık kapasitesi bin ton olacaktır. Bu uç ürünleri savunma sanayi, yüksek teknolojilerde aranan mamuller olup, aşınmaya dayanıklı nükleer santrallerde de kullanılabilecektir. Bu tesislerin yapımına ise 70 milyon dolar harcanacak ve 250 kişi çalışacaktır. 2022 yılının sonlarında bor karbür üretimine geçeceğiz. Bandırma’da ayrıca Ferromar tesislerinin temelini ise Bandırma’nın kurtuluş günü olan 17 Eylül’de atılacak ve bir yıl içinde tamamlanacak. Yine ‘Lityum Karborat’ tesislerinin temelini de bu yıl içinde atıp, tesisleri bir yıl içinde bitireceğiz. Bu tesiste mobil cihazlar, elektrikli araçlar ve elektrik depolanabilir pillerin ham maddesi üretilecektir.  Ayrıca, burada üretimini sürdüren fabrikalarda işlenip, atık madde durumuna gelen, ekonomik değeri kalmayan başka bir ‘Lityum Karborat’ tesisi kuracağız. Bu fabrikanın yıllık kapasitesi ise 100 ton olacak.”

BORLARIN SATIŞI GÜNDEMİMİZDE YOK

Eti Maden İşletmeleri A.Ş.’nin geçen yıl hem üretim, hem de ihracatta rekor kırdığını, 2,5 milyon ton satıştan 1 milyar dolar ihracat geliri elde ettiğini belirten Sönmez, bor madenlerinin satışının gündemlerinde olmadığına dikkati çekerek, şunları söyledi:

“Özellikle muhalif kesimlerce sık sık bu konunun gündeme getirilmesi bu  fabrikalarda çalışanların morallerini bozuyor. Daha önce defalarca söyledik. Bor madenlerinin özelleştirilmesi gibi bir konu gündemimizde yok. Bor madenlerinin işletmesi devlet eliyle olmaya devam edecek. Burada bir noktaya daha dikkati çekmek istiyorum. Bor ve türevlerini işleyecek tesislerinin devreye girmesinden sonra bu bölgede çok değerli ürünler üretecek sektörler de kümelenecektir. Bandırma’daki yöneticilerin, bu bölgelerde yeni sanayi alanlarının planlamalarını yapmaları gerekmektedir.”

Bakan Dönmez’in Bandırma ziyaretinde AK Parti Balıkesir Milletvekilleri Yavuz Subaşı, Mustafa Canbey ve İsmail Ok, Balıkesir Valisi Hasan Şıldak, Eti Maden İşletmeleri Genel Müdür Yardımcısı Özgür Saç, Bandırma Kaymakamı Engin Aksakal, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, AK Parti Bandırma İlçe Başkanı Mehmet Doğan ve Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Güney Marmara Koordinatörü İbrahim Koman da hazır bulundu.   ÖNDER BALIKÇI



  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı