Enerjide devrim

Enerjide devrim

Bandırma´ya ?Bor Karbür Tesisi? kurulacak

Bandırma´da, ?Bor Karbür Tesisi? kurulacak.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, İstanbul´da, ?Yeni Bor Stratejisi Lansman ve Teknoloji Transferi Mutabakatı? imza töreninde, Bandırma´ya kurulacak bu tesis ile ilgili şu açıklamayı yaptı:

?Bandırma´da, Bor Karbür Tesisi kurulacak. Bor Karbür, savunma sanayi için kritik önem taşıyor. Çinli Dalian Jinma Şirketi ile Eti Maden anlaşması kapsamında, Bandırma´da, Bor Karbür Tesisi kuruyoruz. Bor karbür ile 400 dolardan, 400 bin dolara çıkan bir katma değer oluşacak.?

/resimler/2018-6/7/2154120824453.jpg

Bakan Albayrak, ?Bor Karbür?ün teknolojideki önemini de şöyle anlattı:

?Madenden çıkan borun katma değerini işletme yoluyla oluşturduğumuz, yaklaşık 2 bin kata kadar artıran bir teknoloji. Bu gördüğümüz hammaddelerin dışında, işleyerek toz durumuna dönüştürdüğünüzde, tonunu 600 dolar civarı bir ürüne dönüştürüyorsunuz. Peki, bundan sonraki süreç? İşte bu yüksek teknolojiyle ve bütün bu çerçeveyle baktığımızda, Bor Karbür´e dönüştürülmüş bu ürünler, dünyada elmastan sonra en sert dayanıklı element olarak biliniyor. Müthiş bir hammadde ve bunu dönüştürdüğünüzde, Bor Karbür´e, bu toz halleriyle birlikte, tonu yaklaşık 40 bin dolara kadar mamul dediğimiz ürüne dönüşüyor. Bu ekosistem içinde, tonu 200 dolardan başlayıp tonu 40 bin dolara kadar giden bir yolculuk. Bunu yeni teknolojiyle de işleyerek zırh levhalar, seramik, eğimli-kıvrımlı olanların helikopter zırhlarında, nükleer santral nötronları, tutucular noktasında, en sonda zırh ve yelek dediğimiz, özellikle savunma sanayiimizdeki en stratejik ürüne dönüştürülecek bir ekosistem oluşturarak iki şeyi başarmış oluyoruz.?  Önder BALIKÇI



Anahtar Kelimeler: Enerjide devrim
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli