ENGELLİ HAKLARI İÇİN ?GÖLE MAYA ÇALINDI??

ENGELLİ HAKLARI İÇİN ?GÖLE MAYA ÇALINDI??

3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle Türkiye Sakatlar Derneği Göle Maya çaldı

3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle Türkiye Sakatlar Derneği Genel Merkez önderliğinde ,engelli örgütlerinin katılımıyla ,başta İstanbul Kadıköy İskelesinde olmak üzere ülkemizin dörtbir yanında engelli hakları için, engellenmemiş, eşit ve adil bir Türkiye için Basın Açıklaması yapılarak "Göle Maya Çalındı.."

/resimler/2017-12/4/1605208425180.jpg

Türkiye Sakatlar Derneği Genel Merkezi önderliğinde, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle Ülkemizin bir çok kentinde olduğu gibi İstanbul Kadıköy İskelesinde de engelli hakları için, engellenmemiş, eşit ve adil bir Türkiye için Basın Açıklaması yapılarak "Göle Maya Çalındı.."

Türkiye Sakatlar Derneği Genel Merkez Başkanı Şükrü Boyraz´ın okuduğu basın açıklamasında;

?BASINA VE KOMUOYUNA DEVLETİMİZ, HER AİLEDEN GÜÇLÜDÜR?"

Bugün burada ve Yurdun dört bir yanında Eşitlik için Göle Maya Çalmak için buluştuk.

Bizler; İssizlik, yoksulluk gibi ağır sorunların yanında sayısız engele rağmen UMUTLA, AŞKLA yaşama sarılan milyonlarca engelli ve engelli ailesiyiz.

TUİK verilerine göre Ülkemiz nüfusunun 12,29 ü engelli. Dolayısıyla yurt genelinde 10.000.000 engelli var. Şaşırdınız dimi.. Ama gerçek bu. Bu kişiler nerede diye sorduğunuzu duyar gibi oluyorum. Cevap basit, EVLERİNDEN ÇIKAMIYORLAR, sokağa çıkabilen bir avuç engelli ise sosyal ve kültürel yaşama aktif katılamıyor. Buradan, darülacezede, bakımevinde, köylerde ve evinde yüreği bizimle olan milyonlarca engelli ve engelli olmayan dostlarımıza sevgi ve selamlarımızı gönderiyoruz.

Buradan ifade etmek isteriz ki, BİZLER Fıtrat diye geçiştirilen iş facialarıyla, canavar diye savuşturulan trafik cinayetleriyle, nefret söylemleriyle beslenen toplumsal şiddetle, kadının erkek şiddetine maruz kalmasıyla, cehaletle, sağlık hizmetlerine erişememekle, sosyal eşitsizliklerle, yoksullukla ve önlenebilir pek çok sorunlar nedeniyle ENGELLİ olduk. Burada bir araya geliş nedenimiz, neden engelli olduğumuzu sormak değil.

Başka bir kişi daha engelli olmasın diye buradayız.

Eşitlik, Adalet ve İnsanca yaşam talebimiz GERÇEK olsun diye buradayız.

Eşitlik ve Adalet İstiyoruz. Çünkü;

Anayasamızca tanınan temel İnsan Haklarımızdan olan Eğitim, Sağlık, İstihdam, Erişim başta olmak üzere haklarımızdan Eşit yararlanamıyoruz. Dünyada ve Ülkemizde gelir dağılımındaki eşitsizliği biliyoruz. İşsizler, yoksullar, engelliler ve tüm dezavantajlı kişilerin insanca yaşayabileceği adil bir gelir dağılımı istiyoruz. Bu vesileyle aşağıda belirtilen haklarımızın iadesinin acil ve yakıcı sorunlarımız olduğunu belirtmek istiyoruz.

Sorunlarımızın çözümünde hükümet yetkililerinden duyduğumuz, Ülkemizim imkanları kısıtlı, Suistimaller var, Yaptığımız şeyleri de görün savunmasına ilişkin bir kaç söz söylememiz gerek.

Türkiye Cumhuriyeti Devleti, tüm yükümlülükleri yüklediğiniz Anne ve Babamızdan, akrabalarımızdan daha zayıf değil. Aksine, güçlü bir ülkeyiz.

Suistimaller nedeniyle diğer kişilerin haklarının kısıtlanması Adaletsizliğin en büyüğüdür. Suistimal edenler bulunmalı ve cezalandırılmalıdır. Suistimal gerekçesiyle hakkın kısıtlanması kabul edilemez.

Hükümet olarak, TC Vatandaşlarının ödediği vergilerden harcayarak yaptığınız hizmetler için teşekkür ederiz. Yapılan hizmetleri görüyor ve fakat yapılmayanlar nedeniyle yaşanan dramları sizlere göstermeyi ödev biliyoruz.

- 1976 yılında çıkan 2022 sayılı yasa 2013 yılında değiştirilmiş ve on binlerce engelli ve yaşlının maaşı kesilmiştir. 2022 sayılı yasa değişmeli ve ihtiyaç duyan işsiz her engelli ve yaşlıya gelir bağlanmalıdır.

- Engelli çocuğuna 7/24 yılın 365 günü bakım hizmeti sunan anneye koşulsuz şartsız gelir bağlanmalı ve fedakar anneler Sigortalı olmalıdır.

- Erişim sorunun çözümü 2005 yılında yürürlüğe giren 5378 saylı yasa ile 2012 de çözüleceği kararlaştırılmış ve fakat 2017 nin son günlerinde dahi Ülke erişilebilir değildir. Koşulsuz şartsız çarşı, Pazar, tiyatro, sinema, okul,hastane ve spor merkezlerine erişimin önündeki engeller kaldırılmalıdır.

/resimler/2017-12/4/1606050457313.jpg

- SMA, KANSER başta olmak üzere hastaların ilaca erişimin önündeki engeller kaldırılmalıdır. Para Sağlığa kavuşmanın önünde engel olmamalıdır.

- Engelliler, tekerlekli sandalye, işitme cihazı, protez-ortez gibi sağlık araç gereç ve hizmetlerine yardım ve bağışlara MUHTAÇ KALMADAN Çözebilmelidir.

- Sağlık Uygulama Tebliğinin yasakçı mantığı değişmeli. H ekim ile hasta arasına girmemeli. Sağlık hizmetinden alınan katkı payları kalkmalı. Kötüye kullanım gerekçesi hakkın kullanımına engel olunmamalı.

- Engellileri kertenkele kuyruğu misali iyileştiğini iddia ederek rapor oranlarını düşüren ve hak gasplarına sebebiyet veren Rapor Yönetmeliği değişmeli.

- Özel Eğitime ihtiyaç duyan engelli çocukların eğitim hakkının önündeki engeller kaldırılmalı ve saat ve yaş sınırlamasına son verilmelidir.

- Engelli, engelsiz tüm bireyler rapor, tomografi ve bazı muayenelerde aylarca randevu günü beklemektedir. Bu durum tedaviyi geciktirmekte hatta rahatsızlığın artmasına sebep olmaktadır.

- Engellilerin eşit yaşama katılımını sağlamak için sunulan ÖTV kolaylığındaki kısıtlamalar kaldırılmalıdır.

- Engellilere sosyal hayata katılımı ve sağlıklı yaşam için spor yapma olanakları sunulmalı, uluslararası başarı halinde ki ödül hakkı yönetmeliklerle engellenmemeli. Engelli-Engelsiz sporcu arasındaki eşitsizlik kaldırılmalı.

- Engellilerin yasa ile tahsis edilen ve fakat atama yapılmayan 20,000 iş kadrosuna derhal atama yapılmalı, KHK ile sorgusuz sualsiz işten atılan engelliler işlerine iade edilmeli ve engelli işsizliği en az yüzde 10 a çekilerek işsizlikte eşitlik sağlanmalı.

Sadece engelli hakları değil, ENGELLENMEMİŞ, EŞİT ve ADİL bir Türkiye için, BİRLEŞEREK tüm kentlerde bugün GÖLE MAYA ÇALIYORUZ. Çünkü, onlarca kez Hükümet yetkilileriyle görüştük ve yıllardır sorunlarımızın çözümü bir yana, daha da arttı. Artık bizleri duyun görün istiyoruz.

Ülkemiz, Ane ve Babalarımızdan güçlüdür.

Sorunları çözülen engelliler Ülkemizi daha da güçlendirecektir.

Ya Hepimiz Engelliyiz, Ya Hiçbirimiz.

Eşitlik ve Adalet Gelirse, Türkiye GÜLECEK.?

Denildi.

/resimler/2017-12/4/1606334832840.jpg



  • Salı 27.8 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Çarşamba 25.8 ° / 13.4 ° false
  • Perşembe 23.1 ° / 11.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı