?Engelliler sosyal yaşamla buluşmalı?

?Engelliler sosyal yaşamla buluşmalı?

Kartal´dan açıklama ?Özel insanlar, engellilere selam olsun!?

Bandırma Atatürk Özel Eğitim Okulu Müdürü Algan Kartal, ?Dünya Engelliler Günü? nedeniyle düşünce ve duygularını açıkladı.

Konuşmasına ?HELESİ? diyerek başlayan Kartal, şunları söyledi:

?HELESİ,  ?Sonunda´ anlamına gelen, geciken davranışları bildirmek için halk arasında kullanılan çok sevdiğim bir sözdür.

HELESİ diyorum. Bugün engelliler günü. ?Sonunda´  hatırladık ENGELLİ ´leri?

Biz engelsizler, evet biz engelsizler neler yaparız böyle günlerde.

İstatistiki bilgiler veririz, sayılar rakamlar yüzdeler ülkedeki engelli sayısı, istihdam edilenler edilmeyenler, çalışanlar çalışmayanlar havada uçuşur rakamlar, hesaplar.

Şimdiye kadar yapamadıklarımızı, yapmadıklarımızı, yapacakmışız gibi anlatırız,

Projeler oluştururuz, varsayılan projeler anlatırız sözler veririz, nutuklar atarız.  Ne zamana kadar? Bir dahaki engelliler gününe kadar?  Bir dahaki engelliler gününde? Yine yeni baştan? Yeni sözler, yeni projeler!  Yeni umutlar yine umutlar?

Yapmak zorunda olduklarımızı, yaptığımızda, sanki fazladan bir şeyler yapmışız gibi durumdan vazife çıkartarak anlatırız . Süslü cümlelerle sunarız yaptıklarımızı ortalığa. İşin kötüsü kendimiz de inanırız söylediklerimize..

Alanlarda konuşuruz toplumun farkındalığını artırmak adına? Ama alandaki sayılar, alana inebilen üç beş engelli ve onu taşıyan aile bireylerinden fazla değildir. Engelliler kendileri çalar, kendileri söylerler kısacası?

Kutlanır, bu gün, bu insanlar engelli oldukları için!

?Engelliler gününüz kutlu olsun!´ denir mikrofonlardan haykırırcasına. Sanki engelli olmaktan mutlu ve bu yüzden kutlama bekleyenler varmış gibi.

Temeldeki yanlış, , her şeyin sağlamlara göre kurulup, sonra da ?Aaaaaaa, engelliler de varmış, onlar için de bir şeyler yapmış gibi görünelim´ saçmalığıdır aslında.

Bunun yanı sıra ?Engellileri topluma kazandırmak´ diye bir de klişeleşmiş düz mantığımız vardır.

. ENGELLİLERİ TOPLUMA KAZANDIRMAK Ağzını açan, söyler bu cümleyi

-Kazandırmak... Kazandırmak? Kazandırmak? Neyi, kime kazandırıyoruz, engelsiz beyler, hanımlar?

Bırakalım bu söylemi, zaten onlar bizim içimizde ve bizimle ortak yaşama gayretindeler?

Sadece bizler engellileri dışlamazsak, kazandırmak gibi gereksiz bir duruma da gerek kalmayacaktır.

Şimdi soruyorum? Birbirimizin mutluluğu için, elimizden gelen yardımı yapmayı,

Birbirimize omuz vermeyi,  Keyifli ve yan yana bir yaşam sürmek için gerekli koşulları sağlamayı,

Çevremize karşı kendimizi sorumlu hissetmeyi, Dünyayı herkese yaşanır daha güzel bir yer durumuna getirmek için elimizden gelen çabayı sarf etmeyi  Ne zamandan beri takdir edilen ve özendirilen davranışlar olmaktan çıkarttık?

Sahi, biz ne zaman YOLDAN ÇIKTIK? Bu kadar! Bir düşünelim!?

Kartal, konuşmasını, ?Engelli kardeşlerimizle herhangi bir Aralıkta ayında değil de, ?Her zaman birlikte, omuz omuza yaşayan ve her koşulda birbirini seven, insani duyguları ön plana çıkmış, ben değil ?BİZ´ diyebilen bireyler ve bu bireylerin oluşturduğu toplum içinde yer alarak, yaşayabilmek umudunu taşıyorum. Özel insanlar, selam olsun hepinize. Sizleri yürekten seviyorum? diyerek bitirdi.



  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false