Engelsiz meclisinden güne dair açıklama

Engelsiz meclisinden güne dair açıklama

3 Aralık Dünya Engelliler günü dolayısı ile Bandırma Kent Konseyi Engelsiz Meclisi adına Başkan Yardımcısı Duygu Ay açıklamada bulundu

3 Aralık Dünya Engelliler günü dolayısı ile Bandırma Kent Konseyi Engelsiz Meclisi adına Başkan Yardımcısı Duygu Ay basın açıklamasında bulundu.

Bandırma  Kent Konseyi Engelsiz Meclisi Başkan Yardımcısı Duygu Ay; 

"Birleşmiş Milletler, engelli bireylerin toplumda yer almalarının sağlanması ve insan haklarının tam ve eşit ölçüde yerine getirilmesi amacıyla, 1992 yılında alınan bir kararla, 3 Aralık gününü 'Uluslararası Engelliler Günü' olarak ilan etmiştir.

Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre dünya nüfusunun yaklaşık %15’i engellidir. Ülkemizde ise bu anlamda çok net çalışmalar yapılmamış olmakla birlikte dokuz milyon civarında engelli vatandaşımız olduğu ifade edilmektedir.

Bugün ülkemizde yaşayan milyonlarca engelli vatandaşımız başta eğitim, çalışma hayatı, ulaşım ve sağlık olma üzere birçok alanda zorlanmakta, deyim yerindeyse “engellenmektedirler”.

Engellilerin hayata dahil olabilmeleri öncelikle kamu otoritesinin görevidir. Ülkemiz, engellilere yönelik İnsan Hakları Sözleşmesini ilk imzalayan ülkelerden biri olmasına karşın bu sözleşmenin gereklerini tam olarak yerine getirmekte eksiklikler göstermektedir. Bilindiği üzere engelli hayatı oldukça zorlayıcı ve ekonomik yönden sıkıntı vericidir.  Bununla birlikte engelli yurttaşlara evde bakım, sosyal ve ekonomik destek verme imkânı akrabalarının bile açlık sınırının altında yaşaması koşuluna bağlanmıştır, sosyal devlet ilkesine ters bir mantıkla engellilerin bakımını tamamen yakınlarının inisiyatifine bırakılmaktadır. Bu şekilde zorunlu bir muhtaçlık ilişkisi yaratılmaktadır.

Engellilerin eğitim hayatına katılmaları da oldukça güçtür. Engelli nüfusumuzun yarıdan fazlası okuryazar değildir. Çok azı lise ve üniversite eğitimi alabilmektedir. Bunun yanı sıra sağlık gibi birçok kamusal hizmete erişimleri de sınırlıdır.

Bu kısıtlılığın kaldırılması için ülkemizdeki genel ve yerel idareciler, siyasiler ve sivil toplum örgütleri, hep birlikte el ele vererek engelli vatandaşlarımızın tüm haklarını tam olarak alabilmeleri için çalışmalı ve tüm yurttaşların hayatını sair yaşam standartlarına yükseltmelidir.

3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde, birlikte “Eşit Hayat Hakkı” mücadelesi verdiğimiz engelli meslektaşlarımızın ve vatandaşlarımızın yanında olduğumuzu bildiriyor ve herkesi bu konuda farkındalığa davet ediyoruz." dedi.



Anahtar Kelimeler: Engelsiz meclisinden açıklama
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı