Erdek Turizminde markalaşma beklentisi

Erdek Turizminde markalaşma beklentisi

Erdek Kaymakamı Ekrem Çalık: ?İlçe turizminin gelişmesi için sabırlı çalışmalara ihtiyaç var?

/resimler/2018-7/4/1131507292085.jpg

Erdek Kaymakamı Ekrem Çalık, turizmin gelişmesi için markalaşmanın önemine bir kez daha dikkati çekti. Sektörün, bu sezonu çok iyi geçirmesi dileğinde bulunan Çalık, şunları söyledi:

?Markalaşma kolay bir olay değil. Ancak adım adım ve sabırla uygulanmalı. Bunu en iyi şekilde gerçekleştiren yerlerden biri de Alaçatı´dır. Aslında Erdek, Bandırma, Bursa ve İstanbul gibi kentlere yakınlığı nedeniyle turizm açısından önemli bir avantaja sahip. Bu avantaj mutlaka değerlendirilmeli. Yazlıkçılar, turizm açısından avantaj değil. Onların, sürekli ikamet etmeleri sağlanırsa bu avantaja dönüşür. İlçenin temizliğini sadece belediyeden beklemek doğru değil. İşletmeler, en azından kendi tesislerinin önünü temiz tutarak belediyemizin işini kolaylaştırabilirler. İlçemize yakında doğalgaz gelecek. Böylece hava kirliliği ortadan kalkacak. Aslında Erdek´e doğalgaz gelmesi şirket için rantabl değil. Ancak cumhurbaşkanımızın ilçemize yakınlığı ve isteğiyle ilgili şirket, Erdek´e doğalgaz getirmek için çalışmalar yapıyor.?

/resimler/2018-7/4/1135531176828.jpg

Çevre yolu yapılarak, feribot iskelesinin Narlı´ya alınmasına paralel olarak Erdek´in ?sakin kent? statüsüne kavuşabileceğine işaret eden Çalık, şu değerlendirmede bulundu:

?Kapıdağ´ı iyi değerlendirmeliyiz. Burada yamaç paraşütü sporu bile yapılabilir. Turizm için otellerimizde kalite şarttır. Müşteri, kaliteli otel ve kaliteli hizmet ortamında daha çok para harcar. Haksız rekabet, işletmelere zarar verir. Bu arada Ocaklar turizmini de çok önemsiyorum. Burada yapılacak bir araştırma sonucunda termal kaynaklarına ulaşılırsa Ocaklar, termal turizmine de kucak açarak, termal tatil bölgesi olabilir. Turizm, uzun soluklu bir olaydır. Kısa, orta ve uzun vadeli hedefler ve projeler uygulanmalıdır.?

/resimler/2018-7/4/1138196492280.jpg

Erdek´teki turizm toplantısına katılan Balıkesir Kültür ve Turizm İl Müdürü Mustafa Çaltı, ?Erdek turizminde en çok şikayeti turistik tesislerin mutfaklarından alıyoruz? dedi.

Erdek´in turizm açısından bakir bir bölge olduğunun altını çizen Çaltı, şu değerlendirmede bulundu:

?Erdekli turizmci, hizmet kalitesinde fark yaratarak kendi müşterisini bulmak zorunda. Erdek´e gelen vatandaşlar, kaldıkları turistik tesislerde en çok mutfaktan, yani yemeklerin kalitesizliğinden şikayet ederken, denetimsizliğe dikkat çekiyorlar. Eğer turizmde kalite düşerse, turizmci para kazanamaz. Önemli olan, hizmet kalitesini artırıp müşteri memnuniyeti yaratmaktır. Erdek, ülkemizin iki yıldızlı ilk turistik oteline sahip bulunuyor. İlçe turizmini geliştirmek için öncelikle turizm işletmecileri çaba harcamalı. Erdek, ancak Güney ve Ege sahilleri dolunca akla geliyor. Turizmin gelişmesi için toplantılar yapıyoruz, Erdekli işletmeciler gelmiyorlar. Turizm işletmecileri, mayısta hazırlığa başlayıp eylülde tesislerini kapatıyorlar. Bazı işletmelerde tuvalet kağıdının bile bulunmadığı şeklinde şikayetler geliyor. Böyle turizm anlayışı olur mu??

/resimler/2018-7/4/1142191809417.jpg

Erdek Belediye meclis üyesi Mehmet Ali Tetik, ?İlçemizde turizmin gelişmesi için her şey belediyeden bekleniyor. İşletmecilerin en küçük bir çabası yok? dedi.

Kaymakam Ekrem Çalık´ın başkanlığındaki turizm toplantısına katılan Tetik, şunları söyledi:

?Bakın, tüm turizm işletmecilerinin davetli olduğu bu toplantıda sadece dört işletmeci var. 20 yıldır bu durum değişmiyor. Birbirimizi aldatmayalım. Erdek´te turizmi böyle geliştiremeyiz. Herkes, turizm için belediyeden katkı bekliyor. Ocaklar Mahallesi, turizm konusunda Erdek´ten çok daha duyarlı. Orada böyle bir toplantı yapılsın, turizm işletmecilerinin en az yüzde 70´i katılır. Erdek´teki turistik işletmelerinde gerçekçi bir denetim yapılsın, sadece bir-ikisi çalışma izni alabilir. Erdek´teki turizm, işletmecilerin umurunda değil.?

/resimler/2018-7/4/1144550250053.jpg

Erdekli turizm işletmecisi Pakize Ciciler, ?Turizmciler olarak kendi kuyumuzu kazıyoruz? dedi.

Seçimler, üniversite sınavları ve yağmurların bu sezon Erdek´teki turizm hareketinin gecikmesine neden olduğunu vurgulayan Ciciler, şu değerlendirmede bulundu:

?Güney sahillerindeki işletmeler doldu. Bu durum, vatandaşların Erdek´e yönelmelerini sağlıyor. Bu nedenle temmuz ve ağustos aylarında, Erdek´teki turizm hareketliliğinden umutluyum. Erdek´teki turizm portföyünün ağırlığını Bursa oluşturuyor. Erdek´teki turizm işletmecileri çok yanlış bir politika uyguluyor. Sabit fiyat uygulaması yapmayarak, kişiye göre fiyat veriyorlar. Fiyatın düşmesine paralel şekilde hizmet kalitesi de düşüyor. Birçok işletme, verdikleri ürünlerin kalitesini düşürüyorlar. Böylece gelecek dönemin müşterileri de kaybediliyor. İşletmeciler, şunu düşünmeli. Bu müşteri, zaten Erdek´e gelmiş. Mutlaka bir turistik tesise gidecek. Fiyat düşürmek yerine sabit fiyat uygulansa herkes kazanacak. Bu arada ilçemizdeki turizm işletmelerinin otopark sorunları da var.?

/resimler/2018-7/4/1147269784147.jpg

Erdek Belediye Başkan Yardımcısı Hulusi Ay, ilçedeki turistik tesislerin işletmecilerinin tutumunu eleştirirken, ?Tesisi haziran gelince aç, eylülde kapat. Böyle turizm anlayışı olmaz? dedi.

Kaymakam Ekrem Çalık´ın başkanlığında düzenlenen turizm toplantısında düşüncelerini açıklarken, Erdek Belediyesi´nin, 2000 yılında 100 belediye arasında halkın oylarıyla yapılan bir ankette ?En başarılı belediye? seçildiğine dikkati çeken Ay, şunları söyledi:

?O yıl, belediye olarak turizm amaçlı 10 bin broşür bastırdık. Turizm işletmecilerinden istediğimiz desteğe sadece Pakize Ciciler´den destek geldi.  Erdek´teki turizm hareketinin canlanması için o günün parasıyla 50 milyon lira harcadık. Erdek´te turizmin gelişmesi için çalışmalar yapmak yalnız belediyeden bekleniyor. Turizm işletmecilerinin ve sektörün içinde bulunanların bu konuda hiçbir çaba ve girişimleri yok. Yatak vererek sadece turisti uyutuyorlar, o kadar. Oysa ilçemizin yöresinde Manyas, Gönen, hatta Biga ile bütünleşecek ortak çalışmalar yapılabilir.?

İlçenin temizliğinin de yalnızca Erdek Belediyesi´nden beklenmesinin yanlış olduğunun altını çizen Ay, şöyle konuştu:

?Adam, günübirlik gelip sahilde mangal yapıyor. Çöpünü orada bırakıp gidiyor. İstiyor ki çöpünü belediye toplasın. Vatandaş, çöpünü konteynerin içine atmayıp yanına bırakıp gidiyor, belediyenin toplamasını bekliyor. Erdek´te yıllardır sözüm ona turizmi geliştirmek için bir vakıf var ama sadece tabelada. Doğruysa bu vakfa yeni üye olacaklardan bile 10 bin lira para isteniyormuş. Bu koşullarda, Erdek´te turizmin gelişmesini nasıl bekleyebiliriz??

/resimler/2018-7/4/1206403400480.jpg

Erdek İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Volkan Kocatürk, Erdek turizminin gelişmesi için uzun vadeli bir planlamaya ihtiyaç olduğunu belirtti.

Kaymakam Ekrem Çalık´ın başkanlığında gerçekleşen turizm konulu toplantıya katılarak düşüncelerini açıklayan Kocatürk, ?Erdek, doğa, deniz ve tarih kültürünü içinde barındıran bir ilçe. Ancak ciddi planlamalara ihtiyacı var? dedi.

Erdek´te turizm canlılığının yaşanması için 7-8-12 aylık stratejik planlamalar yapılması gerektiğine işaret eden Kocatürk, ?Bu arada, Kapıdağ da spor amaçlı turizme açılabilir. Örneğin, burada oto kros karşılaşmaları düzenlenebilir? diye konuştu.



  • Çarşamba 26.4 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli