Erdek Mimarlar Odası Temsilcisi Erdoğan: “İşlemeyen bu yapı denetim sistemi mutlaka değişmeli”

Erdek Mimarlar Odası Temsilcisi Erdoğan: “İşlemeyen bu yapı denetim sistemi mutlaka değişmeli”

Balıkesir Mimarlar ve Mühendisler Odası'na bağlı Erdek Temsilciliği Başkanı Benan Erdoğan, "Türkiye artık imar affı konusunu tümüyle unutmalı" dedi.

Balıkesir Mimarlar ve Mühendisler Odası'na bağlı Erdek Temsilciliği Başkanı Benan Erdoğan, "Türkiye artık imar affı konusunu tümüyle unutmalı" dedi.

6 Şubat’ta, Kahramanmaraş merkezli olup, 11 ilimizde büyük yıkımlara, binlerce kişinin yaşamını yitirmesine, binlerce vatandaşın yaralanıp, evsiz kalmasına yol açan depremde yaşamlarını yitirenlere Tanrıdan rahmet, kederli ailelerine başsağlığı dileyen Erdoğan, şunları söyledi:

"1999 yılında yaşadığımız Körfez depremi, 2011'deki Van depreminden ne yazık ki ders alınmadı. 2018 yılında bile yine imar affı çıkarıldı. Şimdi ise büyük Marmara depremi bekleniyor. Bilmiyorum, bu deprem gerçekleşirse ne yaparız? Deprem kuşağında bulunan ülkemizdeki yapı stoğunun yüzde 60'ının riskli olduğu biliniyor. Bu da yaklaşık 10 milyon yapıyı kapsıyor. Kentsel dönüşüm ise yeterli şekilde uygulanmıyor. Ciddi önlemlere ihtiyaç var. Bu arada inşaat denetim firmaları görevlerini tam anlamıyla yerine getirmedikleri de bir gerçek. Hangi firmaların denetim yapacakları ilgili Bakanlığın kuraları sonucunda belli oluyor. Erdek'e, denetim için Edremit'ten gelmesi gerekenlerin bile gelmediklerini biliyoruz. İşlemeyen bu yapı denetim sistemi mutlaka değişmeli."

                       ERDEK'TE DE RİSKLİ YAPILAR FAZLA

Ülke genelinde olduğu gibi Erdek'te de depremde yıkılma riski taşıyan binaların fazla olduğuna dikkati çeken Erdoğan, bilhassa deniz kıyısında yer alan yapıların risk altında bulunduğunu belirtti. Erdek'in bir deniz kenti olması nedeniyle deprem konusunda risk taşıdığını vurgulayan Benan Erdoğan, kaçak yapılaşmaya kesinlikle izin verilmemesi ve yıkılmaları gerektiğinin altını çizerek,

"Eğer Kahramanmaraş depremi yaşanmasaydı, ülkemizde yeniden bir imar affı çıkacaktı. Ancak bu affın çıkacağına inanarak yine çok sayıda kaçak bina yapıldı. Erdek ve Ocaklar’da kaçak yapı biraz daha az ama imar planı bulunmayan Narlı, Doğanlar gibi kırsal bölgelerde kaçak yapı çok fazla" diye konuştu.

Erdoğan, geçtiğimiz günlerde, Erdek Belediye Başkanı Burhan Karışık'ın isteği doğrultusunda, belediyede Erdek'in depremselliği ve alınması gereken önlemler konusunda geniş çaplı bir toplantı yapıldığını sözlerine ekledi.  ÖNDER BALIKÇI



Cüneyt sahin
2.04.2023 14:17:21
En guvenki yapı Prefabrik yapılarada niye ceza oluşuyor peki kirkyil önceki imar planı ile gidiliyor bu köyler hicmi büyümüyor sonra yapı kaçak oluyor otuzyil önce 250 kişinin yaşadığı köyde şimdi 2500 kişi yaşıyor ama imar planı eski ne yapsın insanlar cadirmi kursun

  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı