Erdek´in onur belgesi

Erdek´in onur belgesi

Erdek Gül Plaj Oteli sahibi Birgül Gül: ?Türkiye´nin ilk turizm belgeli oteli olmak gurur verici?

Türkiye´nin ilk turizm belgeli otelinin Erdek´te olduğunu biliyor muydunuz?

Gül Plaj Oteli, ülkemizin 2 yıldızlı ilk turistik tesisi.

Otelin sahibi Birgül Gül, 1960 yılında Turizm Bakanlığı´ndan aldıkları belgeyi 58 yıldır korumanın mutluluğunu yaşadıklarını belirtti.

/resimler/2018-9/4/2045223854806.jpg

Erdek turizminin kalbinin attığı ?Çuğra? bölgesindeki otelin sahibi Birgül Gül, şunları söyledi:

?Artık hayatta olmayan eşimle birlikte gezmeyi çok severdik. Ülkemizde ve dünyada birçok turistik yöreyi gördükten sonra Erdek´te, kaliteli bir turizm hizmeti verebileceğimize inandık. Otelimizin mimarisini, örgü temeliyle, Girit doğumlu olan kayınpederim attı. Tesisimiz, çok değişik ve sağlam bir mimariye sahip. Otelin mimari planının tamamı da bize ait. Çeşitli depremlere rağmen otelimizde en küçük bir çatlak göremezsiniz. 1960 yılında, Erdek Belediye Başkanı Memduh Arslan döneminde, ülkemizde ilk turizm belgesini biz aldık. Aslında böyle bir talebimiz yoktu ama otelimizi denetleyen Bakanlık yetkilileri çok beğenerek, ?Size 2 yıldızlı turizm belgesi vereceğiz´ dediler. O yıldan bu yana belgemiz her yıl yenilendi. Tabii ki, ülkemizin ilk turizm belgeli otelinin sahibi olmaktan gurur ve mutluluk duyuyorum.?

/resimler/2018-9/4/2058403089048.jpg

İLK ÜSTSÜZ FRANSIZ TURİSTLER ERDEK´TEYDİ

O yıllarda Erdek´in hem yerli, hem de yabancı turist akınına uğradığına dikkati çeken Gül, şöyle konuştu:

?O dönemlerde Almanlar, Fransızlar ve İngilizler, Erdek´e akın akın gelirlerdi. O yıllarda, İstanbul´dan Bandırmaya uçak seferleri de vardı. Yabancı turistler, İstanbul´dan Bandırmaya uçakla indikten sonra Erdek´e geçerlerdi. Türkiye´nin ilk üstsüz Fransız turistleri Erdek´teydi. Ama inanın, o yıllarda Erdek´te yaşayan vatandaşlar, bu turistleri hiç rahatsız etmediler. Yabancı turistler, otelimizden bikinileriyle Erdek içine inerek gezerlerdi. Erdekliler tarafından hiç rahatsız edilmediler. Bu konuda bize bir tek şikâyet bile gelmedi. Size ilginç bir örnek vereyim. Yabancı turistlerimiz, sık sık motorlarla gezinti için denize açılırlardı. Hatta tek olarak bile o motorlara binerlerdi. Motorcu, aldığı yabancı turisti, bize hiç sorunsuz teslim ederdi. Yabancı turistlerin öyle 5 yıldızlı otel beklentileri yoktu. İstedikleri tek şey, içinde tuvaleti ve duşu bulunan oda, temiz, kaliteli yemeklerdi.?

/resimler/2018-9/4/2058094026112.jpg

KİMLER GELDİ, KİMLER GEÇTİ

O yıllarda, Erdek´e gelen yerli-yabancı turistlerin çok kaliteli olduğuna dikkati çeken Gül Plaj Oteli sahibi Birgül Gül, şunları anlattı:

?Rezervasyonlarımız daha mart ayında dolardı. Müşterilerimiz çok kaliteliydi. Otelimize girerken fiyat bile sormazlardı. Otelden ayrılırken, ?Hesabımızı alabilir miyiz?´ derlerdi. Otelimizdeki akşam yemeklerine güzel kıyafetlerle inilirdi. Onlara papyonlu garsonlarımız hizmet verirdi. Otelimizde, Cemil Başargan´ın, piyanosu eşliğinde yaptığı canlı müzik büyük ilgi görürdü. Motorla mehtap gezileri düzenlerdik. Müşterilerimiz için Bursa´ya, Çanakkale Truva´ya geziler organize ederdik. Otelimizde kalan ünlü sanatçılar arasında başta ?Sanat Güneş´imiz Zeki Müren olmak üzere Müzeyyen Senar, sunucu Orhan Boran, Muhterem Nur, Leyla Sayar, Emel Sayın, yazar Kerime Nadir, bestekar Avni Anıl, Nigâr Uluerer hemen aklıma gelen ilk isimler. Orhan Boran´ın, ailevi sorunları nedeniyle otelimizdeki odasında, hap içerek intihar girişiminde bulunmasına çok üzülmüştüm. Neyse ki, bir süre komada kaldıktan sonra kurtulmuştu. Zeki Müren ve Orhan Boran çok hoş sohbet, mütevazı kişilerdi. Otelimizde kalan sanatçılarla ilgili, onların yazılarının da bulunduğu çok güzel bir albümümüz vardı ama ne yazık ki çalındı.?

/resimler/2018-9/4/2053052301240.jpg

ESKİ ERDEK İLE GURUR DUYUYORUM

1939 yılında, Bandırma´da doğan Gül Plaj Oteli sahibi Birgül Gül, ?O eski yılların Erdeklileri ve Erdek´i ile gurur duyuyorum? değerlendirmesinin ardından şunları söyledi:

?O yılların Erdek´i, turizm konusunda çok bilinçliydi. Turizme içtenlikle inanmıştı. İlçenin geleceği konusunda turizmin itici gücünü çok iyi kavramıştı. Turistleri rahatsız etmeme konusunda çok bilinçliydi. Henüz güney ve Ege bölgeleri turizminin ortada olmadığı o dönemlerde Erdek turizmi en parlak günlerini yaşadı.?

/resimler/2018-9/4/2048309795894.jpg

ŞİMDİ ?POŞET TURİZMİ? VAR

Erdek´in son dönemlerdeki turizm anlayışından üzüntü ve utanç duyduğunun altını çiziyor, Birgül Gül.

Erdek´teki çarpık kentleşmenin, nem oranını da artırdığını vurgulayan Gül, şöyle konuştu:

?Eski yılların Erdek´i ile bugünü kıyaslayınca çok üzülüyorum. Bu farkı hazmedemiyorum. Artık kimsenin, birbirine saygısı kalmadı. Sahil bandında müthiş bir keşmekeş var. Yoz piyasa müziğinin gürültüsünden geçilmiyor. Sahildeki her büfeden yükselen müzik sesi, başta müşterilerimiz olmak üzere herkesi canından bezdiriyor. Kaliteli turist kalmadı. Elindeki poşete eşyalarını koyan günübirlikçiler sahilleri doldurdu. Ben buna ?poşet turizmi´ diyorum. Bu durum Erdek´e hiç yakışmıyor.?

Yaşanan tüm bu olumsuzluklara karşın 43 odaya sahip otellerindeki kaliteli turizm hizmetinden ödün vermemeye özen gösterdiklerini vurgulayan Gül, ?Dünyaya yeniden gelseydiniz, yine turizmci olur muydunuz?? sorusunu da şöyle yanıtlıyor:

?Eski yılların Erdek turizmini düşününce bu sorunuza gönülden evet diyorum ama günümüz Erdek´ini düşününce asla!?Önder BALIKÇI

/resimler/2018-9/4/2046070105630.jpg



Anahtar Kelimeler: Erdek onur belgesi
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false