Erdek’in canlı tarihi

Erdek’in canlı tarihi

Vodina muhaciri Burhanettin Soydan: “Erdek’in değerini yeterince bilemedik”

Erdek’in canlı tarihi O.

27 Şubat 1927’de doğan Burhanettin Soydan’dan söz ediyoruz tabii ki.

1926 yılında, mübadele(karşılıklı göç) yoluyla Selanik Vodina’dan ülkemize gelip, Erdek’e yerleşen bir ailenin çocuğu olan Soydan’ın babası, Erdek’te “Vodinalı Mehmet Bey” diye anılıyor.

Erdek’e geldiğinde henüz altı aylık bir çocuk olan Soydan, çocukluk yıllarının Erdek’ini anlatırken, “O dönemin Erdek’inde her yer kiraz doluydu. ‘Bandırma’nın ayazı, Erdek’in kirazı’ sözü çok yaygındı. Ailelerin büyük ilgi gösterdiği ‘Kiraz Seyranları’ düzenlenirdi. Yine her yer üzüm doluydu. Üzüm olmayan bir karış toprak bile yoktu. Erdek Körfezi’nden bol balık çıkardı.”

ORMANLI’YA İLKOKUL YAPTIRDI

 Vodina göçmeni babasının seçtiği Erdek’te, “Fatya” bölgesindeki çiftliğinde yaşayan Burhanettin Soydan, 1962 yılında, eski ismi “Şeytanköy” olan, bugünkü ismiyle Ormanlı’ya bir ilkokul kazandırdı. Dönemin Balıkesir Valisinin isteği üzerine, 1962 yılında, yıkılan kilisenin yerine, anneannesi Makbule Evrenesoğlu adına ilkokul binası yaptıran Soydan, “Daha sonraki yıllarda, taşımalı sisteme geçilince bu okulu yıktılar. Öğrencilerini de başka okullara taşıdılar. Ben de okulun tabelasını, oturduğum bu çiftliğin bahçesine koydum” dedi.

Erdek’te, 30 yıl aralıksız olarak Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) İlçe Başkanlığını yürüten Soydan, şunları aktardı:

“Bu süre içinde beni en çok etkileyen Erdek Belediye Başkanı Memduh Arslan’dır. Onun fotoğrafı halen evimde asılıdır. Memduh Bey, Demokrat Partili’ydi ama hiçbir zaman particilik yapmadı. Hep Erdek’in çıkarlarını düşündü. Ben de bir Erdek sevdalısı olarak hep ilçemin çıkarlarını düşündüğümden onunla çok iyi anlaştık.”

Geçtiğimiz aylarda Erdek Belediyesi’ne, ihtiyacı olan sıfır kilometre bir hasta nakil aracını kazandıran Soydan, “Erdek Belediye Meclis üyesi Nimet Kalafat Hanım, bana gelerek, almak istedikleri bu araca katkı vermemi istedi. Ben de ona, ‘Katkı vermek ne demek? Bu aracı size ben tek başıma alıp armağan edeyim’ dedim ve aldım” diye konuştu.

Şimdi de, anne ve babasının adına kurduğu bir vakıf aracılığıyla Erdek’e en az 100 odalı bir huzurevi kazandırmak için çalıştıklarını dile getiren Burhanettin Soydan, şunları söyledi:

“Tüm servetimi, kurduğum bu vakfa bağışladım. Hatta paramı kullanmak isteyenlerden bana kızanlar oldu. Kurduğum bu vakfın tek amacı var: İnsanların ıstıraplarını giderecek bir tesis yapmak. Hastane yapmaya gücüm yetmiyor. Bunun için huzurevi yapmak istiyorum.”

Evinin her yerinde Atatürk ve İsmet İnönü’nün fotoğrafları asılı bulunan Burhanettin Soydan, “Atatürk, bu ülkenin, cumhuriyetimizin varlık nedeni. Selanik’teki günlerimizde, Gazi Mustafa Kemal Paşa, önce annemle evlenmek istemiş ama annemin

Babası, ‘Sen askersin. Şehir şehir gezersin’ diye düşünerek annemi vermemiş” dedi.

Erdek’in, Allah’ın verdiği en güzel nimet olduğunu vurgulayan Soydan, “Ne yazık ki, Erdek’in değerini yeterince bilemedik” diye konuştu.    ÖNDER BALIKÇI



Anahtar Kelimeler: Erdek’ canlı tarihi
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli