Erdekli tiyatrocular, destek bekliyor

Erdekli tiyatrocular, destek bekliyor

Erdekli Tiyatrocular sahneleri olmadığı için, provaları kendi evlerinde yapıyorlar.




Erdek'teki tiyatro topluluğu ilgisizlikten yakınıyor. Gazetemize açıklama yapan topluluğun yönetmenlerinden Recep Pil ve Vedat Nalça şunları söylediler:

Ekibimizle birlikte çok eski bir minibüsle tiyatro yapmaya çalıştık. Sahne bulamamamız nedeniyle provaları kendi evimizde yaptık. Önce Erdek, Ocaklar, Narlı, Tatlısu ve tüm Kapıdağ'ı dolaştık. Ardından Bandırma'da büyükler ve küçükler için olmak üzere iki oyunumuzu tam üç ay sergiledik. Daha sonra Edincik, Gönen ve Sarıköy'de sahneye koyduk, oyunlarımızı. Bunların ardından beş ay süren Trakya turnemiz başladı. Oyunlarımıza çok emek verdiğimiz için manevi de olsa karşılığını almak istiyorduk. Nitekim de öyle oldu. Biga, Lapseki, Çan, Çanakkale, Ezine, Gelibolu, Şarköy, Tekirdağ, Edirne ve Keşan'da da oyunlarımızı sahneye koyduk. Halkın yoğun ilgisi ve alkışlar, bizi adeta büyülemiş gibiydi. İçimiz içimize sığmıyordu. Yunanistan sınırına dek gitmiştik. Kimi zaman arabada, kimi zaman öğretmenevlerinde konakladık ama turnelerimizden neşe içinde döndük.”

Tüm hedeflerinin tiyatroyu herkese sevdirmek olduğuna dikkati çeken Pil ve Nalça, bu çabalarına destek bulamamanın üzüntüsünü yaşadıklarını vurgularken, şu değerlendirmelerde bulundular:

Bizler, başta yaşadığımız yer olan Erdek'te tiyatroyu sevdirmek amacıyla, maddi-manevi özverilere katlanarak çaba harcarken, en küçük bir destek görememenin üzüntüsünü yüreğimizde hissediyoruz. Biz, aynı zamanda çok önemli bir toplumsal hizmet sunuyoruz. Kimi zaman güldürüyor, kimi zaman ise ağlatıyoruz. Son oyunumuz ‘Kaybolan Gençlik'te madde bağımlısı gençleri konu alan oyunumuz, anne-babalara ders niteliğindeydi. Geçtiğimiz günlerde Erdek Belediye Tiyatrosu'nu kurma düşüncesi içinde Belediye Başkanımız sayın Hüseyin Aysan'a götürdüğümüz öneri de ne yazık ki, kabul görmedi.”

Erdek'te kendilerine köşe yazarı Erhan Göçmen'den başka kimsenin destek vermediğinin altını çizen Pil ve Nalça, şöyle konuştular:

Erdek'te tiyatroya çok sayıda yetenekli genç varken onlara kucak açmayarak, dışarıdan getirilen tiyatro topluluklarına binlerce lira ödeniyor. Geçtiğimiz günlerde ilçemize getirilen Uygur kardeşlere 20 bin lira verildiğini öğrendik. Bizim, oyunlarımız için gerekli olan kostüm, ışık ve dekorlarımıza 2 bin lira bile ödenmiyor. Provalarımızı yapmamız için salon verilmediğinden, kendi evlerimizde prova yapmak zorunda kalıyoruz. Bu anlayıştaki yöneticilerin bulunduğu bir yere kültür merkezi yapsanız ne olur?”



Bandırma Belediyesi'ne de seslendiler


Erdekli tiyatrocular Pil ve Nalça, ilçelerinden umutlarını kesmek üzere bulunduklarını vurgularken, şunları söylediler:

Geçtiğimiz günlerde, Erdek Öğretmenevi'nde, üstelik ücretsiz sahnelediğimiz oyunumuza ancak 50 kişinin gelmesi bile bu ilgisizliğin göstergesidir. Bu durumda, kültür ve sanata büyük ilgi gösteren, sayın Sedat Pekel'in başkanlığındaki Bandırma Belediyesi'ne sesleniyoruz. Hiç olmazsa siz, bize sahip çıkın. Bunu yaparsanız, her ay büyükler ve küçükler için iki ayrı oyunu sahneye koyma sözü veriyoruz.”

Erdekli tiyatroculardan Vedat Nalça, kurdukları Sinema Sanatçıları Organizasyonu” ile panel, söyleşi, içkisiz kokteyller, her çeşit toplantılar, eski sinema filmi gösterileri düzenleyip, okullara tiyatro kursu verdiklerini de sözlerine ekledi.








Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli