Erdek`te bütçeyi CHP belirledi

Erdek`te bütçeyi CHP belirledi

Erdek`te bütçe görüşmelerine yargı kararlarının gölgesi düştü




Erdek Belediye Meclisi'nde sert tartışmalar

Bütçeyi Aysan değil, CHP belirledi: 18 milyon 550 bin TL

Belediye Başkanı Hüseyin Aysan'dan, CHP grubuna:

İlçemize verilemeyecek hizmetlerin sorumluluğu sizlere aittir”


Erdek Belediye Meclisi'nin, bütçe görüşmeleri gergin bir havada geçti.

Belediye Başkanı Hüseyin Aysan'ın başkanlığında gerçekleşen toplantıda, belediye yönetiminin 27 milyon 950 bin lira olmasını istediği 2013 yılı tahmini bütçesine, mecliste çoğunlukta bulunan CHP grubundan onay çıkmadı. Bütçe, CHP'li iki üye tarafından hazırlanan Plân ve Bütçe Komisyonu'nun raporu doğrultusunda 18 milyon 550 bin lira olarak belirlendi.

Meclis toplantısında önce CHP'li Sedat Ülgay'ın meclisten istifasıyla boşalan Plân ve Bütçe Komisyonu Başkanlığı'na getirilen Çetin Gül, tahmini bütçe ile ilgili hazırladıkları raporu okudu. Raporda, son üç yılda belediye bütçesinin hayâli gelirlerle sürekli açık verdiği öne sürülürken, belediyenin borcunun 96 milyon lirayı aştığına dikkat çekiliyor ve bütçenin 18 milyon 550 bin lira olmasının uygun görüldüğü belirtiliyordu. Raporda, Aysan döneminde yapılan borçlanmanın 58 milyon 832 bin 627 lira olduğuna işaret ediliyordu.



Aysan'dan zehir zemberek açıklamalar

Belediye Başkanı Hüseyin Aysan, AKP'den Aycan Ener'in şerh koyduğu, CHP'li Çetin Gül ve Fatih Payal'ın imzasıyla sunulan, Gül'ün, Ben hazırladım” dediği raporu sert bir dille eleştirdi. Konuşmasına, Plân Bütçe Komisyonu, bütçe ile ilgili olarak çok önceden toplanmalıydı, ancak toplanmadı. Toplanması için biz kendilerini uyardık. Bütçede yer alan birçok harcama ve gelir kalemiyle ilgili bilgileri de, bu toplantıdan bir gün önce gerçekleştirdiğimiz toplantıda biz verdik. Böyle bir ciddiyetsizlik olmaz. Şu anda sunulan rapor, sadece 4 saatte hazırlanmıştır. Hiçbir belediye, 4 saatte bütçe hazırlamaz. Bu durum bile CHP'lilerin, Erdek'i düşünmediklerini gösterir” dedi.



Sarı dönemine ağır eleştiri


Ardından, kendisinden önceki Hüseyin Sarı'nın dönemini ağır bir dille eleştiren Aysan, şunları söyledi:

Hüseyin Sarı'dan önce 10 yıl süreyle bu görevde bulunan Hamit Nural'ın, 1998 yılı bütçesindeki gelirler 837.573, giderler ise 844.457 liraydı. Yani gelir-gider denk bir bütçeydi ve bu bütçeyle Erdek için çok önemli hizmetler gerçekleştirilmişti. Ardından göreve gelen Hüseyin Sarı döneminde giderler sürekli artarken, gelirler ise azaldı. Hele hele 2006 yılından bu yana giderler inanılmaz ölçülerde büyüdü. 2008 yılında belediyenin gideri 26 milyona ulaşırken, geliri ise sadece 15 milyon 800 bin liraydı. Bu arada Sarı yönetimi, kendine göre kurnazlık yaparak, birçok gider faturasını de kayıtlara işlemedi. Yoksa bu borç, 32 milyon lira civarındaydı. Üstelik, o dönemin 15 milyon 800 bin liralık gelirinin içinde Kastri'de satılan arsalar da bulunuyordu. Yani Sarı yönetimi, daha önceki yıllarda da bütçeyi de alt üst etmişti ama 2008 yılında uyguladığı seçim politikasıyla iyice batırdı. Bu arada, gerçeği gören vatandaşlardan da oy alamayarak, seçimi kaybetti. O dönemden kalan yaklaşık 60-65 milyon liralık borç da, bizim omuzlarımıza bindi. Sürekli olarak faizleriyle birlikte gelen icralar ve alacaklılar nedeniyle hep çok sıkıntılı günler yaşadık. Bankadan çektiğimiz 15 milyon liralık krediyi de hep bu borçların ödenmesinde kullanmaya çalıştık ancak bu paranın taksitlerini de ödeyemedik.”

4 yıllık görev süreleri içinde tasarrufa büyük önem verdiklerini,  belediyenin, Sarı döneminde 26 milyon lirayı bulan giderlerini 22 milyona indirip, 12 milyon liraya dek düşen gelirlerini 19 milyon liraya yükselttiklerine dikkati çeken Aysan, Bu zorluklara karşın yine de ilçemize önemli hizmetler yaptık. Hastane ve spor salonu kazandırdık” diye konuştu.


Erdeklilere şikâyet etti

İstedikleri bütçeyi kısıtlayarak, Erdek'e verilecek hizmetleri önlemekle suçladığı CHP'lileri Erdekli vatandaşlara şikâyet eden Başkan Hüseyin Aysan, şunları söyledi:

Bu davranışınızı, seçim döneminde de halkımıza anlatacağız. Örneğin, önümüzdeki dönem Erdek'imize modern çay bahçeleri kazandırmak, Palata Çeşmesi'ni yeniden düzenlemek, Alaattin Mahallesi'nde Düşler Parkı yapmak, Çarşı Meydanı ve öğretmen evinin önünü yeniden düzenlemek istiyorduk. Bu yatırımlar için 3 milyon lira ayırmıştık. Onları gerçekleştiremeyeceğimiz gibi bütçemizin yetersizliği nedeniyle belki de ilçemizdeki çöpleri bile toplayamayacak, patlayan su ve kanalizasyon borularına müdahale edemeyecek duruma geleceğiz. Çünkü ilçemizin alt yapısı çürük. Kanalizasyon ve su şebekesi çok eski. Ama Erdek, eğer bu duruma düşerse, o zaman bunun sorumluluğu bize değil, sizlere ait olacaktır. Bunu hiç unutmayın. Yine şunu da unutmayın ki, sizin yol açtığınız bu kötü tablo, Erdek açısından her yıl daha da kötüleşecektir. Önümüzdeki seçimde ben veya başka biri belediye başkanı olabilir. Ancak bu yeni başkanın gireceği borç batağı, 2009'da benim devraldığım tablodan da ağır olacaktır.”

Başkan Aysan'ın konuşması sırasında zaman zaman CHP'li üyelerle arasında sert tartışmalar yaşandı. Bu arada CHP'liler ile AKP'lilerin de birbirleriyle tartışmalar yaşadıkları gözlendi.

Oylamada, belediyenin 2013 yılı bütçesi, çoğunlukta bulunan CHP'lilerin oylarıyla 18 milyon 550 bin lira olarak saptandı.





Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli