Erdek'te Muhtarlar günü

Erdek

2015 yılında Bakanlar kurulu kararı ile kutlanmaya başlayan "19 Ekim Muhtarlar günü" Erdek'te kutlandı.

Saat 10.00'da ilçemiz Cumhuriyet Meydanı'nda Erdek Muhtarlar Derneği Başkanı Semra Baycan tarafından Atatürk Anıtına Erdek Muhtarlar Derneği çelenginin sunulması ile başlayan program saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile devam etti. 
Günün anlam ve önemini belirten konuşmasını Erdek Muhtarlar Derneği Başkanı Semra Baycan yaptı. Baycan yaptığı konuşmada, "Bugün Muhtarlar Günü’nün 6. yılını kutluyoruz. Osmanlı arşivinde, 2. Mahmut döneminde yayınlanan ferman ile 19 Ekim 1829 tarihinde kurulan Muhtarlık Teşkilatı'nın, kuruluş günü esas alınarak 19 Ekim tarihi, Başbakanlığın 19 Ekim 2015 tarih, 11 sayılı genelgesiyle, aynı gün Resmi Gazetede yayınlanarak "Muhtarlar Günü" olarak kutlanmasına karar verilmişti.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi; "Muhtar, demokrasinin temel taşıdır" Bu günü bizlere "Muhtarlar Günü" olarak ilan eden başta Cumhurbaşkanımıza, Hükümetimize ve Gazi Meclisimize ve İçişleri Bakanlığımıza teşekkür ediyoruz. Devletin vatandaşa dokunan en yumuşak eli ve vatandaşın en yakın ilk kapısı olan muhtarlık kurumu, son yıllarda ortaya konulan yeni yaklaşımın doğal neticesi olarak değer kazanmıştır. Ancak, 2014 yerel seçimlerinde büyük şehir kanunu ile köy tüzel kişiliklerini kaybeden muhtarlıklarımızda ise ciddi sorunlar yaşanmaktadır. Unutmayalım ki en kısa ve kesin çözüm, yerinde ve anında olan çözümdür. Bunu da yerel belediyeler ve Büyükşehir belediyeleri, muhtarlarımız ile sağlayabilir. Başarılı bir siyasetçi ve belediye başkanı, muhtarlarını koruyarak, onlarla birlikte çalışmalıdır. Bulunduğu bölgede ona hizmet eden tek gönüllü, etkin ve değerli bir birimdir. Mahallesinde tüm eksikleri bilen, ihtiyaç sahibi vatandaşın sıkıntısını bilen ve ortak olan muhtardır.
Büyükşehir yasası ile köy tüzel kişiliği kaldırılan ve mahalle muhtarlığı olan kırsal mahalle muhtarlarımızın, sorunları ve yaşadığı sıkıntılara bir an önce çözüm bulunmalı, köy tüzel kişilikleri iade edilmelidir. Adalardaki muhtarlarımızın sorunları, yaşadıkları coğrafi konumlara göre değerlendirilmeli ve ona göre çözüm üretilmelidir.
Özellikle dünyada ve ülkemizde yaşanan Covid-19 pandemi sürecinde sağlık personeli ve kolluk kuvvetleri ile birlikte tüm kamu kuruluşlarının fedakarca görev yaptığı bu süreçte muhtarlarımızda görev almaktan çekinmemiş bu sürecin milli mücadele ruhu ile sahada yer almıştır. Hem devletinin yanında hem de vatandaşın yanın olmuştur. Muhtarlığın gönüllülük işi olduğunu göstermiştir. Bu anlamlı günü bize kazandıran, başta sayın Cumhurbaşkanımız, hükümetimiz ve Gazi Meclisimize tekrar teşekkür eder, düzenlediğimiz bu kutlama programına katılan tüm katılımcılara teşekkür ederim. Görevi başında şehit düşen Aramızda olmayan muhtarlarımızı da rahmetle anıyoruz Tüm muhtar arkadaşlarımın ve muhtarlık camiasının gününü kutlarım. Tüm muhtarlarımız birlikteyiz, Türkiye için görevdeyiz." ifadelerini kullandı. 
Daha sonra kürsüye çıkan Kaymakam Abdullah Atakan Atasoy muhtarların gününü kutlayarak "Muhtarlarımız 1829 yılından bu yana vatandaşlarımızın devlet kurumlarında olan ilişkilerinde çok önemli bir rol üstlenmiş ve halk tarafından da kendisinin birer temsilcisi olarak kabul edilmiş. Toplumun en küçük çekirdek yapısı ailedir. Demokrasi ailesinin de en çekirdek yapısı muhtarlıktır. Muhtarlarımız, devletimizin vatandaşa uzanan en yakın eli, millet iradesi ile devletin şefkat elinin kesiştiği noktadır. Vatandaşa götürülen hizmetin bir parçası olan muhtarlarımız devletimizin mahallelerdeki gözü ve kulağıdır. Evde, mahallede demokrasi kültürü ne kadar güçlenir ise ülkenin tamamında da bu kültür gelişir ve güçlenecektir. İnsan ve hizmet odaklı çalışan muhtarlarımız halkımızla devlet kurumları arasında köprü vazifesi görmektedir. Devletimizin vatandaşımıza dokunan sıcak eli, vatandaş nezdindeki ilk kapısı olan muhtarlarımız gerek vatandaşlarımızın gerekse devletimizin en yakından tanıma, hissettirme gibi çok önemli sorumluluğu da yerine getirmektedir. Kalkınan ve sürekli büyüyen ülkemizin hedeflerine birlik, beraberlik içerisinde ulaşabilmesi için mahallelerimizden büyükşehirlerimize kadar devletimizin tüm birimlerinin uyum ve iş birliği ile hareket ettikleri muhtarlarımızın bu istikamette halkın içinden gelen kişiler olarak katkı sağladıklarını görmekteyim. Böylesine önemli görevi üstlenen demokrasimizin temel taşı, milletimizin güzide temsilcisi ve hizmetkarı, vatandaşın derdiyle dertlenen tüm muhtarlarımın 19 Ekim Muhtarlar Günü'nü kutluyorum." dedi.
Tören, Kaymakam Abdullah Atakan Atasoy, Garnizon Komutanı Dz. Alb. Ertan Engerek ve Belediye Başkanı Burhan Karışık tarafından muhtarlara hediye verilmesi ile son buldu.
Daha sonra protokol üyeleri muhtarlar ile birlikte limanda verilen ikramda bir araya geldiler.  Oğulcan Bölükbaşı-ERDEK


Anahtar Kelimeler: Erdek' Muhtarlar
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli