Erdek’te “Zeytin Borsası” isteniyor

Erdek’te “Zeytin Borsası” isteniyor

Ziraat Odası Başkanı Haluk Özgör: “Zeytin üreticisi emeğinin karşılığını alamıyor”

Erdek Ziraat Odası Başkanı Haluk Özgör, ilçede bir “zeytin borsası” kurmak istediklerini açıkladı.

Erdek Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü’nün, zeytin üreticilerinin “Halkalı Leke” hastalığı ile ilaçlı mücadele zamanının geldiğini duyurduğunu belirten Özgör, şunları söyledi:

“Bu hastalıkla mücadele her yıl nisan ve ekim aylarında yapılıyor. Üreticilerimiz, bu mücadeleyi mutlaka yapmalıdır. Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğümüz, üreticileri her çeşit konuda bilgilendirip uyarıyor ve gerçekten çok iyi çalışıyor. Biz de bu konuda üreticilere her çeşit desteği sağlıyor, bilgilendiriyoruz.”

“ZEYTİN BORSASI” ÜRETİCİYE BÜYÜK YARAR SAĞLAR

Erdek merkez ve Kapıdağ’daki zeytin üreticisinin yıllardır emeğinin karşılığını alamadığına işaret eden Özgör, şöyle konuştu:

“Zeytin, 12 ay özenli bakım isteyen bir ürün. Ancak üretici, emeğinin karşılığını alamıyor. Neredeyse üretimden soğudu. Çünkü bu iş, ürünlerini yalnızca Marmarabirlik’e vermekle olmuyor. Erdek ve Kapıdağ için mutlaka ‘Zeytin Borsası”na ihtiyaç var. Konuyu kaymakamımıza da anlattığımda çok sıcak karşıladı. Önceki yıllarda İş Bankası, üreticiden sofralık zeytin almak istemişti. Ancak Marmarabirlik buna karşı çıktı. Hatta onlara ürün verecek üreticileri Birlik ortaklığından atmakla tehdit etti. Eğer zeytin borsasını kurarsak, Marmarabirlik ile tüccar arasında rekabet oluşacağından bu işten üretici kazançlı çıkar.”

BİZ ÜRETİCİNİN SESİYİZ

Marmarabirlik’in, Ziraat Odası olarak yönelttikleri eleştirilere tepki göstermesini anlayamadığını vurgulayan Özgör, şu değerlendirmede bulundu:

“Benim Marmarabirlik’le bir alıp veremediğim yok. Sadece yapıcı eleştirilerde bulunuyorum. Biz, üreticinin sesi olma görevimizi sürdürüyoruz. Şöyle bir örnek vermek isterim. Marmarabirlik, şimdi su tipi yeşil zeytin alım fiyatlarını açıkladı. 180-250 dane zeytinin brüt alım fiyatı 4,80 lira, 260-330 dane zeytinin 4,25 lira, 340-410 dane zeytinin ise 3,75 lira. Üstelik kızıl oranının yüzde 15’i geçmemesi, sinek vurulu, bekletilmiş, kirli ve çamurlu olmaması isteniyor. Bu fiyatlar çok düşük. Sanki Erdekli üreticiye, ‘Bize ürün vermeyin’ deniliyor. Üreticiye yazık değil mi?”  ÖNDER BALIKÇI



  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli