Eser böyle korunur!...

Eser böyle korunur!...

Hodullular, ata yadigârı kâgir cami, ahşap minareyi terk etmiyor.

Yeşil Gönen’in kırsal Hodul mahallesinde bulunan 84 yıllık kâgir cami, ahşap minare günahlarından arınmak isteyen Müslümanların vazgeçemediği mabet oldu.

Ataları Bulgaristan’dan göç ederek göçer yolu ile yurdun dört bir tarafına dağılan Pomakların bir bölümü 1886 yılında Gönen’e 27 km uzaktaki Hodul köyüne yerleşmeleri ile başlayan yeni hayatları, geçmişten günümüze gelenek ve göreneklerine bağlılıklarının ön koşul olduğunu göstermekte.

Hodul’un 84 yıl önce 1914 te köy ahali tarafından yapılan Kâgir cami, ahşap minare köy halkından hayırsever Mehmet Kılıç tarafından 84 yıl sonra 1998 de yaptırılan yeni cami eskisi kadar ilgi görmeyince, cami cemaati 84 yıllık ata yadigârı eski camiye gözü gibi bakmaya başlamış.

Kendine özgü ancak Ezan okuyan imam için bir o kadar riskli olmasına karşın, mahalle imamı bunu eziyet değil spor olarak görmüş.

Kırsal Hodul Mahallesi sakinlerinin eski Kâgir cami, ahşap minaredeki ısrarları bir süre sonra dilden, dile.. Kulaktan, kulağa ulaşmış….

Hodul camiini merak edenler, uzakları yakın ederek eski camide namaz kılmak için Hodul’un yolunu tutmaya başlamış.

Hodul Köyü Hakkında Bilgi;

Doksan üç Harbi’nden sonra Filibe’nin Dren ve Lakavice köyünden gelmişlerdir. Bulgaristan’dan göç ettikten sonra önce Hasanbey Köyü’ne yerleşmişler, daha sonra ise bu günkü köy hudutlarında bulunan Asmalı dere mevkiine yerleşmişlerdir. En son olarak bu günkü Hodul Köyü’nü kurmuşlardır. 1898 yılında gelen köy 1901 yılında nüfusa kaydedilmiştir. Denizden yüksekliği 810 rakımdır.

Nüfus defteri incelendiğinde en eski doğum kaydının 1302 (1886) olması köyün kuruluşunun doksan üç harbinden yaklaşık on yıl sonra olduğunu açıkça ortaya koymaktadır. Hodul Köyü’ne ait elimizdeki en eski nüfus sayımı 1905 tarihine aittir.1905 tarihinde 301 nüfusu mevcuttur.  Bu durum göçler sebebiyle köyün nüfus kaybına uğradığını ortaya koymaktadır. Köyün büyük kısmı İstanbul ve il içine Sarıköy, Gönen, Bandırma, Biga, İzmit vs. yerlere yerleşmiştir. İstanbul’da 900 yakın kişi yaşamaktadır.  Tüm yerleşim birimi baz alındığında 1450 kişiye dayandığı görülmektedir. Köyümüzün en büyük kazancı okuma oranının yüksek olmasıdır. Farklı yerleşim alanlarında öğretmen, imam, avukat, bankacı, mimar, mühendis, teknik elemanlarının çok olduğu ve lise, Yüksek okulda okumanın devam ettiği görülmüştür.  Geleneksel olarak her yıl köyde hayır cemiyeti yapılmakta olup çok katılım sağlanmaktadır.  İstanbul Zeytinburnu İlçesinde Gönen İlçesi Hodul Köyü Yardımlaşma ve Kalkındırma Derneği kurulmuştur.

Ayrıca FİLİBE’DEN GÜNÜMÜZE HODUL KÖYÜ kitabı yazılmıştır.

Köy evleri genellikle yırtma tahtadan ve meşe ağacından yapılmıştır. Günümüzde ise yeni evlerin yapıldığını görmekteyiz. Kışı çok sert geçmektedir. Domuz, çakal, tilki, tavşan ve porsuk gibi av hayvanları bulunan ormanlarında kurt nesli azalmış, ayı ise uzun süredir görülmemiştir. Mahsullere zara vermesin diye kasım, aralık aylarında domuzlar için sürek avları yapılmaktadır.

Eskiden köyde fıçı yapımı (meşe ve ardıçtan) çok yaygınmış. 20 sene kadar önce bu iş terk edilmiş, bir kısım ustaları da Gönen’e gitmiştir. Sofra sinisi, saban, boyunduruk, balta sapı v.s. yapımı büyük ölçüde terk edilmiştir. Köylüler mevsimlik olarak ormanın odun ve kereste kesimi ile taşıma işlerinde çalışmaktadırlar. Bir kısmı ise hayvancılıkla uğraşmaktadır. Köyün tamamına yakını emeklidir. Gönen’e 27 km. uzaklıkta bir dağ köyü olup 2000 Yılı nüfus sayımına göre nüfusu 281 kişidir. Köyün elektriği ve telefonu vardır. Yolu asfalttır.

Etrafı meşe ve kayın ormanlarıyla çevrili olan köy, çok yüksek bir sırt üzerinde kurulu olup, Biga hududuna oldukça yakındır. 2 kahvehane, 2 bakkal, 8 traktör, 200 büyükbaş, 1200 küçükbaş hayvan bulunup, buğday, yulaf, arpa, mısır ve nohut yetiştirilmektedir. Köyün tüzel kişiliğine ait bir muhtar odası ve telefon santralı vardır. Sağlık evinde sağlık görevlisi yoktur. 1953 yılında açılan okul, şu an kapalı olup taşımalı sistemle Sarıköy’de okumaktadır. Elbizlikli Rum ustalar tarafından 1914 yılında yapılan caminin ahşap bir minaresi, şadırvanı, imamevi ve tuvaleti vardır. 2001 yılında köye yeni cami yapılmıştır.

Gezek: Eskiden Gönen-Biga arasında gidip gelen celepler buraya misafir olurmuş. Bunlar için veya diğer misafirler için sırayla her gün odaya yemek çıkarılırmış. Ulaşım araçları geliştiği için terk edilmiştir. 

Bütün Köylerde olduğu gibi Hodul Köyü’nde de I.Dünya Savaşı’na katılım olmuş ve şehitler verilmiştir. Normalde şehit sayısının çok daha fazla olduğu düşünülmektedir. Ancak resmi kayıtlara göre üç şehidin ismi geçmiştir. Resmi kayıtlarda ismi geçen şehitler şunlardır.                       

Şehit adı Cephe Ölüm yeri Tarih

Bayram oğlu Ahmet Çanakkale Seddülbahir Muharebesi 1915

Ahmet oğlu Sadık Çanakkale Meydan Muharebesi 1916

Halil oğlu Mehmet Çanakkale  1915



Anahtar Kelimeler: böyle korunur!...
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli